Fråga Advisa:

Går det att få lån trots Kronofogden?

Hej! Jag jobbar med ett skuldsaldo hos Kronofogden sedan tidigare år och undrar ifall det finns någon möjlighet för mig att få ett omstartslån eller samlingslån för att få ner min ränta. Har skulder hos Kronofogden på runt 100 000. I dag har jag fast anställning och tjänar cirka 30 000 i månaden.

Povel på Advisa svarar:

Har du ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden blir det betydligt svårare att få lån. Det är delvis för din egen skull – så att du inte ska riskera att överbelåna dig när du redan har skulder att betala av.

Samtidigt kan, som du skriver, ett omstartslån eller samlingslån vara ett effektivt sätt att komma på fötter ekonomiskt igen. Hos oss kan du inte söka lån med skulder hos Kronofogden, utan dina alternativ skulle kunna vara att låna av en vän eller släkting eller att till exempel utöka ditt bolån. Du kan kontakta din nuvarande bolånebank för att se om det kan vara ett alternativ.

Läs vidare så berättar vi mer om vilka val du har och vad du bör tänka på innan du söker lån trots Kronofogden.

Vad innebär skuldsaldo hos Kronofogden?

Kronofogden är en svensk myndighet som arbetar för att klara upp skuldärenden. Det brukar vara den sista instansen för dig som inte klarat av att betala dina skulder under en längre tid.

Så här brukar stegen se ut för den som inte betalar en räkning eller faktura i tid:

  1. Betalningspåminnelse, inklusive påminnelseavgift
  2. Skulden drivs vidare av ett inkassobolag, genom ett inkassokrav med ytterligare avgift
  3. Skulden hamnar hos Kronofogden, genom ett betalningsföreläggande

Men så behöver det inte alltid se ut, den du är skyldig pengar har all rätt att vända sig till Kronofogden i ett tidigare skede. Du kan läsa om hur det går till när du fått ett betalningsföreläggande på Kronofogdens hemsida.

Obetalda skulder innebär betalningsanmärkning

När du inte betalat dina skulder i tid och skulderna går till inkassobolag eller Kronofogden får du i regel också en betalningsanmärkning. Anmärkningen syns hos kreditupplysningsföretagen och innebär att du inte betalat dina skulder i tid.

En betalningsanmärkning syns i ditt register i 3 år, och anmärkningen i sig behöver inte göra det omöjligt att få lån. Men så länge du har en aktiv skuld hos Kronofogden är det som sagt svårare.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lån trots Kronofogden – vilka är alternativen?

Som vi redan nämnt kommer du inte kunna söka lån trots Kronofogden genom oss. Ett av våra grundkrav är att man som låntagare ska ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader.

Men med det sagt står du inte helt utan alternativ. Här är några tips på alternativ till lån trots Kronofogden, för att förbättra din ekonomiska situation på sikt.

1. Låna av en närstående

Att låna pengar av en närstående, såsom en vän eller släkting, kan vara ett alternativ till lån trots Kronofogden. Antagligen kommer en närstående att ge dig bättre ränta än du kan få med en aktiv skuld hos Kronofogden.

Men tänk på att den typen av lån bygger på förtroende och att det kan påverka er relation om ni blir oense kring avtalet. Upprätta alltid ett skuldebrev.

2. Lån med säkerhet

Det finns bolånebanker som specialiserar sig på att hjälpa personer få lån trots Kronofogden. Det innebär att du kan använda din nuvarande bostad som säkerhet för lånet, och utöka ditt bolån.

Detta kräver såklart att du äger din egen bostad.

3. Förhandla med din bank

Har du ordnat upp din ekonomi den senaste tiden kan det vara ett alternativ att omförhandla villkoren hos den långivare som gett dig skuldsaldo hos Kronofogden.

Kanske finns det möjlighet att sätta en avbetalningsplan med lägre ränta eller kortare löptid, som gör att du blir skuldfri snabbare? Frågan är alltid gratis!

Går det att låna med borgensman trots Kronofogden?

Att ta lån med medsökande är ofta något vi rekommenderar de med svagare kreditvärdighet för att få lägre ränta på sitt lån. Men det gäller tyvärr inte den som har aktiva skulder hos Kronofogden.

Så länge du har skulder hos Kronofogden kommer du inte kunna stå med som medlåntagare på ett nytt privatlån. Det kan dock vara ett bra alternativ när du varit skuldfri hos myndigheten i 6 månader och vill få ett bättre samlingslån.

Här kan du läsa mer om borgenär och borgensman.

SMS-lån trots Kronofogden?

Om du söker lån trots Kronofogden kanske du försöker att vända dig till de instanser som har lägst krav – vilket brukar vara SMS- och snabblångivare.

Det kan finnas de aktörer som marknadsför SMS-lån trots Kronofogden, men vår starka rekommendation är att undvika dessa. Att dra på sig högkostnadskrediter kommer antagligen endast göra att ditt nuvarande skuldläge försämras ytterligare.

Skillnad på att låna trots Kronofogden kontra betalningsamärkning

Det går som sagt inte att låna med aktiv skuld hos Kronofogden, men det kan vara möjligt trots att du har aktiva betalningsanmärkningar.

Vi kan hjälpa våra kunder med lån trots upp till 10 betalningsanmärkningar. Du bör vara medveten om att det kan påverka dina villkor, men samtidigt kan ett omstartslån vara ett alternativ till att komma på fötter igen.

Här kan du läsa mer om att låna med betalningsanmärkning. Du är också välkommen att kontakta oss för rådgivning eller hjälp kring din lånesituation.

Läs också: Vad kostar det att låna 150 000?

Vanliga frågor och svar – Lån trots Kronofogden

Vart kan man ta lån trots Kronofogden?

Du kan inte ta ett vanligt privatlån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Ett alternativ kan vara att utöka ditt bolån eller att låna av en närstående.

Kan man ta SMS-lån om man har skuld hos Kronofogden?

Även SMS-lån brukar vara svårt att få beviljat om du har skuld hos Kronofogden. Den typen av högkostnadskrediter bör du också undvika om du redan har höga skulder.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare