Samla lån:

Omstartslån – vägen till en ekonomisk nystart och lägre kostnader

Ett omstartslån innebär att du samlar alla dina lån, krediter och avbetalningar i ett samlat större lån. När privatekonomin kört ihop sig kan det ge dig en nystart på din ekonomi – och bli ett sätt att sänka dina lånekostnader. Ett omstartslån hjälper också till att förbättra din kreditvärdighet – vilket gör att du kan sänka din ränta ytterligare i framtiden och snabbare jobba dig mot att bli skuldfri. Det går att söka om omstartslån trots betalningsanmärkningar. Läs mer här eller ansök direkt i formuläret!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hoppa direkt till avsnitt:

Vad är omstartslån?

Precis som det låter är ett omstartslån, även kallat nystartslån, ett lån du tar för att starta om din ekonomi. Kanske dras du med många mindre lån med höga räntor och kostnader vilket gjort att du har väldigt höga lånekostnader varje månad.

Kanske är det till och med så att du inte alltid klarar av att betala alla räkningar, vilket lett till påminnelser och kanske till och med betalningsanmärkningar. Då kan ett omstartslån vara rätt väg för dig!

Fördelar med att söka omstartslån genom oss

När du söker omstartslån genom oss jämför vi bud från många långivare med endast 1 kreditupplysning via UC. Det är kostnadsfritt och att ansöka tar bara ett par minuter.

På så sätt hittar vi långivaren som kan bevilja dig ett omstartslån i den storlek du behöver – till så låg ränta som möjligt. Hittar du inget omstartslån du vill gå vidare är det helt okej – du binder inte upp dig till något genom en ansökan.

Jämför omstartslån för lägst möjliga ränta

Hos oss kan du jämföra omstartslån från upp till 40 långivare genom en enda ansökan. Med vårt system kan vi göra detta med endast 1 kreditupplysning via UC – för att inte påverka din kreditvärdighet.

Steg för steg – så går det till att jämföra omstartslån

1. Fyll i din ansökan

Börja med att fylla i dina uppgifter och hur mycket du vill låna. Ange då summan för alla dina skulder du vill baka in i omstartslånet – och ange att du vill samla lån. Att fylla i en ansökan tar bara ett par minuter. Du kan söka om ett lån på upp till 600 000.

2. Få svar från upp till 40 långivare

Med bara en kreditupplysning skickar vi sedan ut din ansökan till våra 40 samarbetspartners som alla får chansen att ge dig ett bud. Inom 24 timmar har alla svarat. Du kan välja att gå vidare själv digitalt, eller få hjälp via telefon av våra kunniga rådgivare.

3. Signering och utbetalning

När du valt långivaren som ger dig bäst villkor återstår bara signering och utbetalning. Du kan signera tryggt och säkert med BankID – för att sedan få lånet utbetalt inom 2-3 dagar.

Varför ta ett omstartslån?

Det kan låta fel att låna mer för att bli kvitt sina höga lånekostnader, men oftast blir ett omstartslån ett sätt för dig att spara pengar. Ett större, samlat lån kommer nämligen i de allra flesta fall ge dig minskade kostnader jämfört med många små – eftersom du slipper de specifika avgifterna som kommer med varje lån.

Snabblån, SMS-lån och avbetalningar har dessutom ofta väldigt hög effektiv ränta jämfört med ett stort omstartslån.

1. Sänk din ränta, spara pengar och amortera snabbare

Om du sänker din ränta med hjälp av ett omstartslån kommer dina utgifter varje månad att minska. Du kan välja att använda dessa sparade pengar till annat – eller till att amortera, alltså betala av dina lån snabbare. Många av de kunder vi hjälpt spara hundralappar – ibland tusenlappar – varje månad med hjälp av ett omstartslån.

Bli skuldfri snabbare med omstartslån – trots betalningsanmärkningar

När dina skulder minskar så minskar räntekostnaderna i takt med dessa och du kan jobba dig mot att bli skuldfri snabbare. På så sätt använder många ett omstartslån för att på ett billigare och mer effektivt sätt betala av sina låneskulder. Speciellt personer med betalningsanmärkningar som kanske därför fått onödigt hög ränta på sina lån.

2. Omstartslån är en väg till bättre privatekonomi och ännu bättre lånevillkor

Med flera utspridda smålån eller betalningsanmärkningar är det sannolikt att banker och långivare kommer att se dig som en kund med högre risk, och att de bedömer din kreditvärdighet som låg.

Ett större lån ses i stället som mer stabilt – och även om ditt första omstartslån inte sänkte dina månadskostnader jättemycket kommer det att öka dina chanser att ytterligare sänka din ränta i framtiden.

Exempel från en nöjd kund

En kund, låt oss kalla henne Lisa, sökte om ett omstartslån genom Advisa under förra året för att samla ihop fem utspridda lån.

Trots två betalningsanmärkningar fick Lisa ett bud från en av våra partners om ett lån på 350 000 kronor. Med det kunde hon samla sina lån och få ner sin ränta från det tidigare genomsnittet på 15,23 % till 12,95 %.

Ett år senare hör Lisa av sig igen, med betalningsanmärkningarna borta och endast två aktiva lån. Då får hon tio bud från våra olika partners, och får ett nytt lån på 375 000 kronor till 7 % ränta.

Resultat: Över den tio år långa löptiden sparar Lisa totalt 207 202 kronor i bara räntekostnader. Och allt började med ett omstartslån!

3. Slipp huvudvärken med många fakturor och påminnelser

Bland det bästa med att ha sina lån samlade i ett omstartslån tycker vi är att du får hela din lånekostnad på en räkning varje månad. Det gör att du får bättre överblick och vet exakt hur mycket du ska betala varje månad – samtidigt som du slipper hålla ordning på alla räkningar och fakturor.

För det finns ingenting som blir så kostsamt som att missa att betala sina räkningar – speciellt om det leder hela vägen till betalningsanmärkningar och Kronofogden. Då är det bättre att ta ett nystartslån.

Olika typer av omstartslån

Precis som med alla lån kommer omstartslån i olika former. Det man framför allt kan skilja på är omstartslån med respektive utan säkerhet.

Omstartslån utan säkerhet

Omstartslån utan säkerhet innebär att du tar omstartslånet som ett vanligt privatlån. Det finns ingen pant för lånet utan räntan baseras i stället helt på dig och din kreditvärdighet.

Hos oss kan du söka om omstartslån för upp till 600 000 kronor, och jämföra långivare för att hitta lägst ränta.

Fördelen med att jämföra omstartslån genom oss är att du själv slipper leta efter banken som ger dig lägst ränta. Hade du gått den vägen hade dessutom varje långivare tagit varsin kreditupplysning, vilket hade skadat din kreditvärdighet.

Omstartslån med säkerhet

Ett omstartslån med säkerhet innebär däremot att något används som säkerhet för lånet (pant) – vanligtvis en bostad. Det går att göra ett omstartslån genom att utöka lånet på bostaden och på så sätt få loss kapital till att betala av övriga skulder.

Fördelen med ett omstartslån med säkerhet är att du med största sannolikhet kan få lägre ränta – eftersom banken har din bostad som pant för lånet. Men för att kunna ta ett omstartslån med säkerhet krävs det inte bara att du äger din bostad – utan även att du har utrymme att belåna den ytterligare. Har du redan belånat din bostad så mycket som möjligt kan ett omstartslån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Omstartslån med medsökande

Ibland kan du ha en medsökande på ditt omstartslån, till exempel om det är gemensamma skulder du delar med en partner. Ibland kan du också ta hjälp av en medsökande med bättre ekonomi, till exempel en familjemedlem, som går i borgen för lånet så att du kan få lägre ränta. I dessa fall kan en medsökande göra stor skillnad på hur mycket du kan få låna och till vilken ränta.

Omstartslån utan medsökande

Medsökande är inte ett krav för att kunna ta ett omstartslån genom oss. Här kan du ansöka om ett lån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar – bara du inte har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Att jämföra omstartslån gör att vi kan hitta långivaren som passar dig trots att du saknar medsökande.

Tryck här för att hoppa till avsnittet om krav för omstartslån.

Omstartslån, nystartslån eller saneringslån?

I vissa sammanhang kallas omstartslån i stället för nystartslån, saneringslån eller hopbakslån. Liknande termer – som i stort sett betyder samma sak. Vare sig du pratar om omstartslån, nystartslån eller saneringslån så handlar det om att ett lån för att få rätsida på din ekonomi och att starta om – eller starta på nytt – med dina lån.

Vilka lån kan bakas in i ett omstartslån?

Med hjälp av ett omstartslån kan du betala av alla möjliga typer av lån. Enligt konsumentkreditlagen har du nämligen alltid rätt att betala av dina lån i förtid. Det gör att du kan använda omstartslånet till gamla privatlån och blancolån – men även för snabblån eller SMS-lån.

Så länge lånen har rörlig ränta – vilket är absolut vanligast – kommer du också kunna lösa dina lån till ett omstartslån utan kostnad.

Även krediter kan lösas i ett omstartslån

Men det finns fler typer av skulder än lån som du kan baka in. Saker som kreditkortsskulder eller varor köpta på avbetalning kan betalas av i ett svep med hjälp av ett omstartslån – ofta till en betydligt bättre ränta.

Vem kan ta ett omstartslån?

Ett omstartslån är framför allt till för dig som i dag har flera lån som du betalar av samtidigt. Med flera lån blir kostnaderna höga – och du kan tjäna på att få en omstart till en lägre ränta.

Ofta tänker man kanske på en situation som liknar den i tv-programmet Lyxfällan, där ett större samlat lån blir vägen ut ur ekonomisk knipa. Det är så det funkar genom oss också – där vi samarbetar med långivare som kan hjälpa dig med ett omstartslån trots upp till 10 betalningsanmärkningar.

För alla som vill förbättra villkoren på sina lån

Ett nystartslån funkar oftast väldigt bra för den typen av situationer. Men ett omstartslån kan också vara till för dig som känner att du vill förbättra din ränta och få bättre struktur på din ekonomi – även om den inte på något sätt är katastrof i dag.

Då kallar vi det samlingslån snarare än omstartslån, men principen är den samma. Om du låter oss jämföra åt dig kan din lånesituation allt som oftast bli bättre – vi tycker aldrig att du ska betala mer än du måste.

Krav för att få ta ett omstartslån

För att kunna bli beviljad ett omstartslån genom Advisa krävs det att du uppfyller våra grundkrav. Du måste:

  • Vara minst 18 år gammal
  • Ha varit folkbokförd i Sverige i 12 månader
  • Ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor
  • Vara skuldfri hos Kronofogden.

Så får du låg ränta på ett omstartslån

Med ett omstartslån är huvudsaken oftast att sänka din ränta och dina månadskostnader. Men då undrar du kanske hur du bäst gör för att få så låg ränta som möjligt på ditt nya lån? Här är våra 3 bästa tips.

1. Jämför alltid först

Det första har vi redan pratat om vikten av, men det tåls att upprepas. Jämför alltid långivare med varandra innan du tar första bästa lån. Jämför du inte kan du inte vara säker på att du hittar långivaren som kan erbjuda dig lägst ränta.

2. Se över din kreditvärdighet

Har du kanske outnyttjade krediter du kan säga upp, eller kreditupplysningar som snart går ut? Kreditupplysningar ligger kvar i tolv månader – och väntar du ut de som ligger på dig kan det öka din kreditvärdighet.

Undvik också att ta fler kreditupplysningar. Vi tar alltid bara en kreditupplysning via UC per ansökan, så att det inte ska påverka din kreditvärdighet nämnvärt.

3. Ta hjälp av en medlåntagare

Som vi nämnde tidigare i texten kan det hjälpa dig att ha en medlåntagare på lånet. Det är en person som står på lånet ihop med dig och som delar betalningsansvaret. Långivarna ser ofta detta som en extra trygghet och kan vara beredda att erbjuda dig en lägre ränta.

Omstartslån med många förfrågningar eller dålig kreditvärdighet

Om du har gjort många kreditupplysningar de senaste tolv månaderna kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Bankerna ser dig nämligen då som en kund med högre risk och det kan påverka beloppet du får låna och vilken ränta du erbjuds.

Samtidigt riktar sig olika banker till olika kunder – och det finns långivare som accepterar fler förfrågningar eller lägre kreditvärdighet. Det bästa sättet att hitta den bästa långivaren för dig är att jämföra.

Går att söka omstartslån trots betalningsanmärkningar

Dålig kreditvärdighet kan också bero på att du tidigare missat betalningar vilket lett till betalningsanmärkningar. Har du betalningsanmärkningar kan det påverka din ränta – men det går fortfarande att söka om ett omstartslån. Vissa av våra partners accepterar upp till 10 betalningsanmärkningar.

Ett omstartslån är normalt till för att rätta till en trasslig ekonomi, men har du möjlighet att vänta ut dina betalningsanmärkningar innan du söker ett nytt lån är det ofta fördelaktigt.

Är omstartslån trots Kronofogden möjligt?

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden är det inte möjligt att söka lån genom oss. Fokusera då i stället på att betala av din skuld hos Kronofogden, för att sedan söka om ett omstartslån när det är gjort.

Att du inte kan låna mer när du har skuldsaldo hos Kronofogden är för din egen skull, så att du inte har möjlighet att skuldsätta dig ytterligare.

Läs också: Alternativ till lån trots Kronofogden

Att tänka på innan du tar ett omstartslån

Precis som med alla lån ska du inte ta ett lån som du inte kommer att ha råd att betala tillbaka. Tanken med ett omstartslån är att det ska minska dina månadskostnader och hjälpa dig komma på rätt köl – så se till att räkna noga på hur mycket du behöver låna och vad det kommer att kosta dig. Gör gärna en budget för att få allt svart på vitt – det hjälper dig.

Vanliga frågor och svar – Omstartslån

Är omstartslån bra?

Ett omstartslån är ett bra alternativ för dig som behöver en nystart på din ekonomi och har flera mindre lån som du betalar av. Med ett omstartslån får du bättre överblick över din ekonomi – och sparar också ofta mycket pengar i ränta varje månad.

Vad är omstartslån?

Ett omstartslån tar du för att lösa dina gamla, dyra lån som du dras med. Mindre lån har ofta högre effektiv ränta och du kan ofta spara mycket pengar varje månad genom ett omstartslån.

Hur fungerar ett omstartslån?

Med ett omstartslån söker du ett lån på dina totala skulder och anger att du vill samla lån, för att sedan använda det nya lånet för att betala av dina tidigare lån. Poängen med omstartslån är att du ofta sparar mycket pengar på det varje månad, samt att det på sikt hjälper dig med din kreditvärdighet.

Går det att få omstartslån trots många förfrågningar?

Det går att bli beviljad ett omstartslån trots många förfrågningar, men det kan påverka hur mycket du får låna samt till vilken ränta. Det går till och med att söka om ett lån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar – men det kommer att påverka dina villkor och kan du vänta ut dem är det bättre.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare