Blogg:

Så förhindrar du kapning av BankID

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kapningar av e-legitimationer är numera vardag. Det finns dock sätt att göra livet svårt för den som vill komma åt dina uppgifter.

händer håller upp betalkort och mobiltelefon

Det som förut krävde ett besök till bankomaten, tar nu sekunder att utföra i mobilen. Revolutionerande, minst sagt. Ett bank-ID gör att dina konton till banken, Skatteverket och andra myndigheter går att nå var du än befinner dig. I Sverige använder ca sex miljoner människor e-legitimation idag, men den smarta teknologin lockar även bedragare. Med innovativa metoder får kriminella tillgång till dina personliga uppgifter och skapar en e-legitimation som gör att de kan tömma dina bankkonton.

Där slår bedragarna till

Lyckligtvis går det att förebygga den här typen av brott. Här följer några matnyttiga tips för att stoppa ID-kapning innan skadan är skedd:

Var uppmärksam på sociala medier

På Facebook och andra sociala medier är det enkelt att skapa en falsk identitet. Nyligen fick en privatperson kontot länsat efter att ha lämnat ut sina personuppgifter till en sida som uppgav sig för att vara Skatteverket. Bedragare har också för vana att skapa falska privatkonton, där de lurar av personens vänner känsliga uppgifter.

Svara inte på SMS

Har du fått ett sms från din bank som vill ha tillgång till dina inloggningsuppgifter? Svara inte! Banker har som policy att aldrig efterfråga sådan information på sms, så det handlar alltid om bedragare. Med rätt uppgifter i fel händer risker du inte bara att få en chock nästa gång du kollar saldot – bedragarna får även tillgång till dina sidor hos exempelvis Försäkringskassan och Skatteverket.

Använd ditt sunda förnuft

Precis som att du bör skydda koden när du tar ut pengar på en vanlig bankomat, bör du tänka på vem du har bakom axeln när du hanterar känslig information på mobilen. Det kan verka osannolikt att någon skulle lyckas se vad du skriver in på en så pass liten skärm, men bedragare är väldigt skickliga och att kapas mitt i folkvimlet är vanligt.

Byt lösenord

”Jag har haft samma lösenord till allt i 15 år, hur skönt som helst …”. Grattis, då är du bedragarens största måltavla. Att hålla reda på flera kombinationer och byta lösenord frekvent är ett nödvändigt ont om du vill hålla dina konton fria från objudna gäster.

Ett annat effektivt sätt för att förhindra bedrägerier är kort och gott att uppdatera appen för mobilt bank-ID.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?