Ordlista:
Uppläggningsavgift – därför ska du se upp
Planerar du att ta lån eller köpa en produkt på avbetalning? Tar långivaren ut en uppläggningsavgift? Det är lätt att tänka att uppläggningsavgifter inte är så dyra, men de kan bli dyrare än du tror. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om uppläggningsavgifter och vad du ska se upp för.
Hoppa direkt till avsnitt:
- Vad är en uppläggningsavgift?
- Därför bör du se upp för dyra uppläggningsavgifter
- Knepet som gör avbetalningsköpet billigare
- Vanliga frågor och svar
Vad är en uppläggningsavgift?
En uppläggningsavgift är en avgift som många kreditgivare och banker tar ut som fungerar som en initial administrationskostnad för att lägga upp ett lån eller en avbetalning. Uppläggningsavgiften betalar man oftast på den första fakturan. Hur stor uppläggningsavgiften är skiljer sig hos olika kreditgivare och banker, och vissa tar inte ut någon avgift alls. Om kreditgivaren du planerar låna hos tar ut en uppläggningsavgift tar du enklast reda på genom att fråga eller genom att läsa det finstilta i avtalet då detta måste finnas redovisat.
Därför bör du se upp för dyra uppläggningsavgifter
Uppläggningsavgiften bör alltid sättas i relation till hur stort lån du ska ta. Ett bolån brukar ha en uppläggningsavgift på minst 500 kronor – vilket blir en mycket liten summa på ett lån på flera miljoner kronor.
Kan göra mindre lån och avbetalningar dyrare
Tar du däremot en telefon på avbetalning hos elektronikbutiken för 2000 kronor och uppläggningsavgiften ligger på 300 kronor gör bara uppstartskostnaden för lånet att din telefon blir direkt 15 procent dyrare. Därefter tillkommer ofta dyra aviavgifter och ibland även räntor som gör att köpet blir betydligt dyrare än om du skulle köpt det kontant.
Det är inte ovanligt att den totala kostnaden för en telefon som kostar 2000 kronor kontant blir 3000 kronor med uppläggningsavgift och övriga kostnader inkluderade.
Jämför den effektiva räntan för en rättvis bild
Du bör därför alltid jämföra den så kallade effektiva räntan (den inkluderar inte bara ränta utan även uppläggningsavgift och övriga kostnader för att låna pengar). Uppläggningsavgiften för ett litet lån kan således göra att den effektiva räntan för ett litet lån blir mycket hög, trots att det marknadsförs som en “räntefri” avbetalning.
Vi jämför alltid den effektiva räntan
När du jämför lån hos oss presenterar vi alltid den effektiva räntan till dig så att du tydligt kan se hur mycket ett lån från varje respektive långivare kommer att kosta dig. Då är alltid uppläggningsavgiften inkluderad.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Knepet som gör avbetalningsköpet billigare
Ofta kan det vara billigare att finansiera avbetalningsköpen med ett privatlån än med avbetalningen som erbjuds hos butiken. Det du ska tänka på att jämföra är den effektiva räntan på lånet, och ofta kommer handelskedjors avbetalningsplaner med flera avgifter utöver den nominella räntan.
Det går att spara pengar även på mindre köp – vi förmedlar lån mellan 5 000–800 000 kronor. Genom att jämföra långivare hittar du alltid det billigaste lånet för just dig.
Samla dina lån för att sänka din månadskostnad
Har du dessutom fler lån, krediter och avbetalningar sedan tidigare kan du spara mycket pengar på att samla alla dessa lån till ett enda samlingslån med en lägre effektiv ränta. Dessutom förbättrar du din kreditvärdighet om du samlar alla dina lån hos en och samma bank, vilket förbättrar dina chanser att kunna sänka din ränta ytterligare 6-12 månader senare.
Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!
Sammanfattning – det här är en uppläggningsavgift
- En avgift långivaren tar ut av dig för att de lägger upp ett lån
- Debiteras på första fakturan
- På små lån kan uppläggningsavgiften göra att den effektiva räntan blir mycket hög
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar
Vad är uppläggningsavgift?
Uppläggningsavgift är den avgift som många kreditgivare och banker tar ut som en första administrationskostnad för att lägga upp ditt lån eller avbetalning. Ligger ofta på några hundralappar och inkluderas i din första månadskostnad.
När betalar man uppläggningsavgift?
Det vanligaste är att du betalar uppläggningsavgiften på den första fakturan på ditt lån eller avbetalning.
Vilka lån har en uppläggningsavgift?
Som regel finns det en uppläggningsavgift för alla lån, oavsett om det är privatlån, billån eller bolån. Ofta har även köp på avbetalning en uppläggningsavgift.
Hur mycket brukar uppläggningsavgiften kosta?
Alla långivare sätter sin uppläggningsavgift själva och den kan skilja sig åt. Om uppläggningsavgiften är låg kan det kompenseras med hög ränta – och tvärtom. Du bör sätta uppläggningsavgiften i paritet med lånet, 400 kronor i uppläggningsavgift för ett bolån är inte så mycket, men samma summa på ett mindre blir desto större.
Uppläggningsavgiften räknas in i den effektiva ränta, som är den egentliga räntan du betalar för ditt lån. Hos oss jämför vi den effektiva räntan åt dig och du behöver därför inte lägga för stor vikt vid uppläggningsavgiften.