Ordlista:

Avbetalningar - Köpa på avbetalning? Tänk på detta först!

Överallt vi går möts vi av “generösa” erbjudanden om att köpa olika produkter “räntefritt” på avbetalning. Inte sällan marknadsförs köp på avbetalning som räntefria trots att de egentligen är mycket dyra. I den här artikeln får du veta varför du ska se upp för att köpa produkter på avbetalning och hur du ska gå till väga för att komma billigare undan.

dyrare att handla på avbetalning

Därför är det dyrt att handla på avbetalning

Ofta brukar köp på avbetalning ha mycket låga räntor. Ibland är de till och med räntefria. Problemet är att avbetalningsköpen ofta brukar ha dyra avgifter kopplade till lånet som man inte hittar förrän man läst det finstilta. Det gör att den så kallade effektiva räntan (en jämförelseränta som inkluderar alla avgifter och kostnader för lånet) ofta blir mycket hög när man handlar på avbetalning. Det är inte ovanligt att totalpriset för produkten blir 50 procent dyrare när man handlar produkten med ett “räntefritt” avbetalningsköp.

Så kommer du billigare undan

Har du många olika produkter som du har köpt på avbetalning har du förmodligen en hög genomsnittlig ränta på dessa lån. Då kan det oftast löna sig att samla ihop dessa och ersätta dem med ett enda billigare privatlån. Generellt sett brukar privatlån ha lägre effektiva räntor än avbetalningslån, och beroende på hur mycket lån du har kan du spara stora summor på att byta ut de dyrare lånen mot ett enda som är billigare. Funderar du på att köpa en produkt på avbetalning (vanligast är kläder, möbler och elektronikprodukter) ska du alltid se till att ta reda på den effektiva räntan. Den kan du sedan jämföra mot den effektiva räntan på privatlån. Förmodligen är det billigare att låna pengar genom ett privatlån än avbetalningsköpet.

Smarta tipset du inte får glömma om du funderar på att handla på avbetalning

Ponera att du planerar att köpa en TV och väger mellan att köpa den på avbetalning i butiken eller att ta ett privatlån för att finansiera köpet. Om den effektiva räntan på de två olika alternativen är lika hög kanske det kan kännas smidigt att ta TV:n på avbetalning direkt i butiken. Dock finns det en sak som du inte får glömma och det är att det är förmånligare att ta privatlånet på grund av ränteavdraget. Eftersom den effektiva räntan när du handlar på avbetalning till stor del består av avgifter som inte är avdragsgilla är det en mindre summa du kommer kunna dra av på skatten om du handlar på avbetalning. Kostnaden för privatlån innehåller en större del ränta, och en mindre andel avgifter, och därför kommer du kunna dra av en större andel av kostnaden för privatlånet på skatten.

Tänk på det här innan du handlar på avbetalning

  • Titta efter dyra avgifter i det finstilta
  • Jämför alltid effektiv ränta på privatlån
  • Du kan dra av räntekostnader på skatten men inte avgifter för lånet
  • Har du redan handlat på avbetalning kan du förmodligen spara pengar på att ersätta dessa med ett billigare privatlån
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Är det bra att köpa på avbetalning?

Ofta kan företag göra reklam om billiga eller till och med räntefria avbetalningar på stora köp. Men oftast innehåller avbetalningen avgifter som gör att den effektiva räntan ändå blir hög. Att köpa på avbetalning kan därför ofta bli mycket dyrare än att betala varan direkt.

Är det dyrare att köpa på avbetalning?

Ja, det är ett sätt för företaget som säljer produkten att tjäna mer pengar. Att köpa på avbetalning är oftast förenat med höga avgifter och i vissa fall kan varan totalt kosta uppåt 50 % mer om du köper den på avbetalning.

Är det dåligt att delbetala?

Att ha flera avbetalningar, smålån eller krediter kan lätt ge onödigt höga räntekostnader. Det blir också svårare för att hålla koll på alla räkningar. Via Advisa kan du samla alla dina lån för att sänka din totala månadskostnad och få en bättre överblick.

Varför ska man ta privatlån i stället för avbetalning?

Hos Advisa kan du söka om lån från 5000 kronor och uppåt. Förutom att du kan få en lägre effektiv ränta genom att jämföra många långivare kan du också nyttja ränteavdraget och få avdrag på skatten för ditt lån. Vid avbetalning består den effektiva räntan ofta till stor del av avgifter som inte är avdragsgilla.

Vad säger våra kunder?