Så fungerar köp på avbetalning - Undvik dolda avgifter | Advisa

Köpa på avbetalning? Därför ska du se upp!

Överallt vi går möts vi av “generösa” erbjudanden om att köpa olika produkter “räntefritt” på avbetalning. Inte sällan marknadförs köp på avbetalning som räntefria trots att de egentligen är mycket dyra. I den här artikeln får du veta varför du ska se upp för att köpa produkter på avbetalning och hur du ska gå till väga för att komma billigare undan.

dyrare att handla på avbetalning

Därför är det dyrt att handla på avbetalning

Ofta brukar köp på avbetalning ha mycket låga räntor. Ibland är de till och med räntefria. Problemet är att avbetalningsköpen ofta brukar ha dyra avgifter kopplade till lånet som man inte hittar förrän man läst det finstilta. Det gör att den så kallade effektiva räntan (en jämförelseränta som inkluderar alla avgifter och kostnader för lånet) ofta blir mycket hög när man handlar på avbetalning. Det är inte ovanligt att totalpriset för produkten blir 50 procent dyrare när man handlar produkten med ett “räntefritt” avbetalningsköp.

Så kommer du billigare undan

Har du många olika produkter som du har köpt på avbetalning har du förmodligen en hög genomsnittlig ränta på dessa lån. Då kan det oftast löna sig att samla ihop dessa och ersätta dem med ett enda billigare privatlån. Generellt sett brukar privatlån ha lägre effektiva räntor än avbetalningslån, och beroende på hur mycket lån du har kan du spara stora summor på att byta ut de dyrare lånen mot ett enda som är billigare. Funderar du på att köpa en produkt på avbetalning (vanligast är kläder, möbler och elektronikprodukter) ska du alltid se till att ta reda på den effektiva räntan. Den kan du sedan jämföra mot den effektiva räntan på privatlån. Förmodligen är privatlånet billigare än avbetalningsköpet.

Smarta tipset du inte får glömma om du funderar på att handla på avbetalning

Ponera att du planerar att köpa en TV och väger mellan att köpa den på avbetalning i butiken eller att ta ett privatlån för att finansiera köpet. Om den effektiva räntan på de två olika alternativen är lika hög kanske det kan kännas smidigt att ta TV:n på avbetalning direkt i butiken. Dock finns det en sak som du inte får glömma och det är att det är förmånligare att ta privatlånet på grund av ränteavdraget. Eftersom den effektiva räntan när du handlar på avbetalning till stor del består av avgifter som inte är avdragsgilla är det en mindre summa du kommer kunna dra av på skatten om du handlar på avbetalning. Kostnaden för privatlån innehåller en större del ränta, och en mindre andel avgifter, och därför kommer du kunna dra av en större andel av kostnaden för privatlånet på skatten.

Tänk på det här innan du handlar på avbetalning

  • Titta efter dyra avgifter i det finstilta
  • Jämför alltid effektiv ränta på privatlån
  • Du kan dra av räntekostnader på skatten men inte avgifter för lånet
  • Har du redan handlat på avbetalning kan du förmodligen spara pengar på att ersätta dessa med ett billigare privatlån