Ordlista:

Banklån – en term med många innebörder

Banklån. Termen borde vara ganska självförklarande, eller hur? Banker som lånar ut pengar har ju ändå existerat sedan antikens Grekland. Faktum är att det i vårt moderna samhälle finns en rad olika slags lån som faller under kategorin. Här tittar vi närmare på vad som skiljer olika banklån åt och vilka fördelar de har gentemot varandra. 

Bolån, företagslån, blancolån, billån och omstartslån – ja, vilket som helst av dessa (och fler därtill) kan faktiskt betecknas som banklån. För att krångla till det ännu mer är vissa också snarlika varandra trots att de alla har väsentliga skillnader. Oavsett vilken typ av banklån du vill ta, är den gyllene regeln att jämföra flera alternativ innan du bestämmer dig för att ansöka. Det kan nämligen spara dig en hel del pengar i slutändan.

Swedbank Lindholmen picture from outside of Bank

De vanligaste formerna av banklån:

 • Bolån
  Att ”gå till en bank och låna pengar” – som alla gjorde förr i tiden – är faktiskt den minst vanliga varianten när vi talar om banklån idag. Det är oftast bara när du tar större lån, exempelvis till en bostad, en storbank är inblandad och det är som bekant inget du gör speciellt ofta. Fördelen med att låna stora summor pengar av en stor bank är att räntan oftast blir betydligt lägre än hos andra långivare. Dock kräver den typen av lån också mer av dig som låntagare, då din ekonomiska situation verkligen hamnar under lupp. Om du ska beviljas ett bolån behöver du, förutom en stabil ekonomi eller en medlåntagare, även ha ett ansenligt sparkapital till kontantinsatsen – något andra typer av lån inte kräver. Det bör dock tilläggas att även storbankerna har börjat erbjuda mindre lån utan säkerhet till konkurrenskraftig ränta.

 

 • Privatlån
  Denna typ av banklån tas utan säkerhet, vilket innebär att det inte finns någon pant för långivaren att använda som trygghet. Lån utan säkerhet har därför i regel mycket högre ränta än exempelvis bolån (där bostaden är säkerheten). Själva lånebeloppet brukar också ha en övre gräns på omkring 600 000 kronor och hur mycket du får låna är helt individuellt. Hos många långivare kan du ansöka om privatlån online, med snabba beslutsprocesser och utbetalningar. När du läser saker som ”låna till vad du vill”, handlar det oftast om ett privatlån, eller blancolån som det också kallas. 

 

 • Billån
  Även billån, MC-lån och båtlån faller under beteckningen banklån. Det finns två varianter av dessa fordonslån; det traditionella fordonslånet (med kontantinsats och fordonet som säkerhet) och privatlånet (utan kontantinsats och säkerhet) som tas i syfte att finansiera ett köp. 

 

 • Omstartslån
  Denna variant skiljer sig en del från exemplen ovan. Många krediter och dyra smålån kan snabbt få den totala räntan att skjuta i höjden. Dessutom kommer varje enskilt lån med en rad olika avgifter. För att undvika eller råda bot på ekonomiska trångmål kan du försöka baka ihop skulderna i ett enda banklån istället. Detta så kallade omstartslån blir förvisso större men räntan blir samtidigt lägre, vilket är det viktigaste i sammanhanget. Då du endast får en faktura per månad blir det också lättare att hålla koll på återbetalningarna. Dessutom slipper du en massa onödiga omkringkostnader, vilket blir tydligt redan vid första amorteringstillfället.

 

Vad krävs för att få ta ett banklån?


Det är något som bankerna och långivarna själva sätter reglerna för. Nästan samtliga långivare i Sverige kräver dock medborgarskap samt någon form av dokumenterad inkomst. En skuld hos Kronofogden försämrar förutsättningarna att få låna betydligt men å andra sidan finns det långivare som specialiserar sig på den här typen av situationer. En vanlig lösning när ekonomin inte håller är annars att någon går in som medlåntagare. 

Räntan och amorteringsvillkoren på ett banklån sätts alltid individuellt, vilket innebär att fordringsägaren tar en kreditupplysning på dig för att kunna göra sin bedömning. För många kreditupplysningar under kort tid kan försämra ditt kreditbetyg ansenligt, vilket i sig påverkar dina chanser att få låna pengar. Ett sätt att komma runt detta är att använda en jämförelsetjänst så som Advisa där ett stort antal banker och långivare delar på en och samma kreditupplysning. 

Jämför lån tryggt och enkelt nu!

Advisa erbjuder en gratis jämförelsetjänst för privatlåntagare. Tryggt och enkelt kan du jämföra räntor hos ett 30-tal långivare och hitta den bank som passar dig bäst. För din trygghet står vi under tillsyn av finansinspektionen. Sedan starten 2011 har Advisa jämfört lån åt över 263 000 kunder.

Du binder dig inte till något genom att göra en ansökan och jämförelsen är giltig i 30-dagar. Om du har några frågor så står vårt eminenta kundtjänst-team till ditt förfogande. Lycka till!

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?