Ordlista:

Företagslån – Tre vanliga typer av företagslån

Idag lånar de flesta finansinstitut och banker ut pengar till företag. Själva låneformen kan dock se ut på lite olika sätt. Här tittar vi närmare på de tre vanligaste företagslånen:

1. Företagslån — som ett privatlån, fast större

När du tar ett vanligt privatlån handlar det oftast om en fast summa som betalas av månatligen under en given löpperiod. Precis så fungerar det med den typ av lån som kort och gott brukar benämnas “företagslån”. De flesta långivare godkänner alla slags bolagsformer, men företaget måste alltid vara aktivt och registrerat i Sverige. Både etablerade och nystartade verksamheter kan beviljas lån och den som ansöker måste ha en ledande befattning i bolaget. Den stora skillnaden mot ett privatlån är lånebeloppet, som kan vara betydligt högre på ett företagslån. Vissa långivare erbjuder företagslån på upp till två miljoner kronor. Advisa jämför inte i företagslån utan endast privatlån. Här är ett exempel på jämförelsetjänst för företagslån.

2. Factoring — försäljning eller belåning av fakturor

Ett alternativ till företagslån är att istället finansiera din investering genom factoring. Det innebär att du säljer eller belånar dina fakturor och slipper vänta på att kunden betalar. När du belånar en faktura innebär det att factoringbolaget tar den som säkerhet. Avgifterna kan vara relativt höga, men du slipper kreditupplysningar och liknande som kommer med andra slags lån. Vilken form som i slutändan blir billigast tål att jämföras.

3. Företagskredit — direkt tillgång till likviditet

Företagskredit, även kallat checkkredit, fungerar precis som ett privat kreditkort och är det snabbaste sättet att få loss pengar till din verksamhet. Den här typen av företagslån passar exempelvis bra om du har lång betaltid på fakturorna eller om du vill kunna täcka upp för oförutsedda utgifter. Den stora fördelen med företagskredit är att du endast betalar ränta på den del av krediten du använder och att du alltid har tillgång till kontot. Men behöver du bara låna pengar vid ett tillfälle kan du lika gärna ta ett företagslån och innan du gör det så kan du läsa mer om företagslån här.

Den digitala ansökningsprocessen för ett företagslån är snarlik den vid ett privatlån. Hur mycket ditt bolag får låna beror på om ni funnits länge eller ligger i startgroparna, samt på hur kreditvärdigheten och den ekonomiska situationen ser ut. Få långivare erbjuder dock några större summor till nystartade verksamheter. Företagslån kan också innebära att du behöver gå i personlig borgen, vilket betyder att du står som betalningsskyldig om ditt bolag inte kan betala tillbaka. Handlar det om ansenliga lånebelopp krävs oftast en större säkerhet än så, i form av en pantsatt fastighet eller liknande.

Läs också: Soliditet

Vanliga frågor och svar - Företagslån

Vad innebär företagslån?

Ett företagslån är precis som ett privatlån ett lån som betalas ut och som sedan ska betalas tillbaka varje månad. Skillnaden är bara att lånet är utfärdat till ett bolag – och att företagslån kan vara väldigt stort. Det finns både företagslån med och utan säkerhet.

Hur fungerar säkerhet vid företagslån?

Företagslån kan tas med säkerhet. Det innebär efta att man använder företagets egendom som säkerhet för lånet. Det kan vara allt från fastigheter till maskiner eller utrustning.

Kan Advisa hjälpa mig med ett företagslån?

Vi kan inte erbjuda dig ett företagslån med säkerhet, däremot kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet och använda pengarna för att komma igång med ditt företag eller för att betala kostnader innan nästa betalning kommer in.

Vad kostar ett företagslån?

Precis som med ett privatlån tar långivare betalt för att låna ut pengar till företag. Räntan bestäms beroende på flera faktorer, till exempel företagets kreditvärdighet, eller om det finns någon säkerhet för företagslånet.

Vad kan man använda ett företagslån till?

Ett företagslån kan användas till det mesta inom ditt företags verksamhet. Ofta tar man ett företagslån för att göra investeringar som ska få företaget att växa. Exempelvis anställa mer personal, eller köpa in ny utrustning.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
De flesta långivarna erbjuder en återbetalningstid på max 15 år. Dessa långivare kommer erbjuda dig max 15 år som återbetalningstid, oavsett om du ansöker om längre tid.
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Lån att samla: 310 000 kr

Om du har fler än ett syfte för lånet, ange det huvudsakliga syftet. "Tjänster" kan vara t.ex. bröllop, fest eller städuppdrag
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Låna privat till företaget

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad säger våra kunder?