Byta bank

Ett enkelt sätt att spara pengar

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara dig stora belopp på sikt. Vare sig du funderar på att bara flytta dina lån eller alla dina banktjänster kan det vara svårt att veta hur du går tillväga. Här går vi steg för steg igenom hur du byter bank och vi besvarar även vanliga frågor kring bankbyte. Klicka på länkarna för att komma direkt till svaren.

Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Så flyttar du dina lån till en billigare bank

Genom att flytta dina lån till en billigare bank kan du tusentals kronor tack vare lägre räntekostnader, vi kallar det att “samla lån“. Att flytta din lån till en billigare bank innebär i praktiken att du ansöker om ett nytt lån, hos den nya banken, som används för att betala av de gamla lånen till din nuvarande bank. Men hur vet du vilken bank du ska byta till?

Det enklaste sättet är förstås att jämföra och ställa olika långivare mot varandra för att på så vis se vilket erbjudande som passar dig bäst. Tyvärr är det omöjligt att göra på egen hand, eftersom varje långivare skulle ta en egen kreditupplysning på dig, vilket för varje bank du besöker försämrar din kreditvärdighet och chanser till låg ränta. Men det finns en enkel lösning!

Om du istället jämför lån hos en förmedlare så som Advisa låter du 40 banker och långivare dela på en och samma kreditupplysning. Dessutom låter du långivarna konkurrera om dig som kund, vilket gör att räntan pressas ned och dina chanser att hitta banken som kan ge dig bästa erbjudandet ökar. Att jämföra lån via Advisa är snabbt, enkelt och du binder dig inte till något. Fyll bara i formuläret till höger och du har svar inom 1 minut! Dessutom är det helt gratis för dig att jämföra eftersom långivarna står för kostnaden. Här kan du läsa mer om de bästa bankerna för att ta reda på vilken som kommer passa dig.

 

Hur går det till att byta bank?

Rent praktiskt är det enkelt att byta bank, då bankerna i Sverige har gemensam rutin för bankbyten. Din nya bank är mån om att få dig som kund och hjälper dig därför att avsluta dina konton i din gamla bank och föra över dina besparingar. Denna tjänst är i regel avgiftsfri och tar sällan mer än tre dagar. Om du vill föra över fonder och lån kan det dock ta lite längre tid. Din gamla bank har även skyldighet att informera dig om autogiron, stående överföringar och liknande som behöver avslutas.

Din nya bank kommer även behöva ta del av olika uppgifter för att flytta över dina banktjänster. Exempelvis behöver du lämna information om:

  • Ditt senaste årsbesked eller kontoutdrag
  • Autogiron till ditt gamla konto
  • Lön, a-kassa, pension eller liknande regelbundna insättningar
  • Oavslutade konto- och/eller kortkrediter knutna till ditt gamla konto
  • Kortuppgifter för kortet du använt hos din gamla bank

Inför mötet med nya banken kan du förbereda dig genom att se över din ekonomi och vilka tjänster du har kopplade till din nuvarande bank. När du väljer att byta bank behöver du också registrera kommande betalningar och mobiltjänster som Swish på nytt. Däremot fungerar din e-legitimation även hos din nya bank. Svenska bankföreningen har sammanställt en checklista som är enkel att utgå ifrån när du ska förbereda dig inför bankbytet.

De flesta tror att det är betydligt krångligare och mer tidskrävande att byta bank än vad det faktiskt är. Den psykologiska spärren är heller inget verkligt hinder. Om du väljer att samla dina lån erbjuder en del banker till och med att hjälpa dig med att betala tillbaka lånen hos dina tidigare långivare – allt för att göra det så smidigt för dig som möjligt att byta bank.

Att tänka på när du ska byta bank

Förutom checklistan med vad du behöver förbereda inför mötet med den bank du vill byta till har här vi samlat några punkter som är bra att känna till inför ett bankbyte.

  • Kommande betalningar som du lagt in på din gamla bank kommer inte följa med bankbytet, dessa behöver du lägga in manuellt på nytt när bytet är färdigt.
  • Vill du spara tidigare e-fakturor? Då måste du skriv ut eller spara ned dessa på din dator eftersom de försvinner när du genomfört bytet och ditt gamla konto stängs.
  • Planera ditt bankbyte så att det sker i början av månaden för att slippa krångel med räkningar. På så sätt har du gott om tid att lägga in e-fakturor och andra betalningsuppgifter hos din nya bank.
  • Flytt av fonder och liknande kan innebära kostnader i form av vinstskatt om du går med vinst på försäljningen vid flytten, var uppmärksam på det.
  • Lämna tillbaka säkerhetsdosan till din gamla bank, vissa banker tar nämligen ut en kostnad om de inte återlämnas.
  • Är ni flera kontohavare? Då krävs att ni tillsammans besöker den nya banken alternativ lämnar medgivande genom fullmakt.
  • Om du planerar att flytta bolån till din nya bank är det viktigt att du skriftligen får ett lånelöfte från nya banken innan flytten sker. Det finns inga krav för den nya banken att bevilja dig ett lån utan de kommer göra en låneprövning och en kreditprövning på dig.

När lönar det sig att byta bank?

Enkelt förklarat: när du vill spara pengar. Eftersom räntorna skiljer sig mellan olika banker, är det alltid en god idé att jämföra olika alternativ när du ska välja bank. Till synes små differenser i ränta kan innebära stora belopp om du låter dina pengar växa ett tag på ett sparkonto, eller om du väljer att flytta dina lån. Om du har bolån som du placerar om, kommer du att se skillnad direkt då dessa lån i regel alltid är stora.

Har du flera utspridda privatlån hos olika långivare så lönar det sig nästan alltid att ansöka om ett samlingslån. Du byter bort alla olika långivare till att endast ha ditt lån hos en enda bank, och till en bättre ränta.

 

Är det förmånligt att ha endast en bank?

Att du måste eller borde välja en och samma bank för hela din ekonomi är en seglivad myt. Bara för att du väljer att flytta dina lån från en bank till en annan, innebär det inte att du valt att byta bank helt och hållet. Du kan exempelvis flytta dina lån men ändå ha kvar ditt lönekonto, sparkonto och din bankman hos din huvudbank.

Att du skulle ”förstöra relationen” med din bankman genom att byta bank är en annan myt. Alla banktjänstemän är där i sin yrkesroll och självklart har du all rätt i världen att själv välja bank efter de villkor som passar din ekonomi bäst.

Endast en bank är heller inget vidare förmånligt alternativ för dig som kund. Banken vill naturligtvis att du har alla dina banktjänster och besparingar hos dem eftersom de tjänar på det. Ofta verkar det som att du får en bra ränta eller ett bra erbjudande på en produkt, men det brukar innebära högre avgifter eller sämre erbjudande på andra produkter för att väga upp. Därför tjänar du på att jämföra varje enskild produkt för sig och välja de banker som erbjuder bäst lösningar för varje separat tjänst. Du kan exempelvis ha ditt långsiktiga sparkonto och dina privatlån hos en bank, ditt bolån hos en annan och ditt vanliga lönekonto hos en tredje.

Det finns ingen anledning att vara kvar hos en bank bara för att du har ett helkundserbjudande givet att du hittar ett bättre erbjudande. Tänk också på att storbankerna ofta har liknande erbjudanden och prissättning. Det finns många mindre banker som istället riktar sig till olika målgrupper som kan passa dig bättre, därför lönar det sig alltid att jämföra banker.

Med det sagt har du förstås möjlighet att använda helkundskonceptet som ett argument för att få bättre villkor hos en bank. Men se då till att jämföra erbjudandet de ger dig med andra banker, så att det verkligen gynnar din ekonomi att ha hela din ekonomi hos en bank.

 

Vilka är de vanligaste anledningarna till att inte byta bank?

Det finns många skäl till att vi väljer att stanna hos vår bank, trots att gräset mycket väl kan vara grönare på andra sidan – vilket en snabb och kostnadsfri jämförelse visar. Här följer de tre vanligaste:

  • Jag vill inte byta bank för att jag vill ha kvar min bankman
  • Jag vill inte byta bank för att jag tycker det är krångligt
  • Jag vill inte byta bank för att jag är helkund hos min bank

Ställt mot lägre räntevillkor och mer över i både plånboken och på sparkontot, väger inget av dessa argument speciellt tungt. Idag, när du de flesta bankärenden själv via mobilen, finns det ingen anledning att välja något annat alternativ än det du tjänar mest på. Hos Advisa kan du få erbjudanden från 40 banker och långivare på en enda kreditupplysning, helt kostnadsfritt. Det lönar sig att jämföra när du ska byta bank.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad skulle det kosta att byta bank?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad säger våra kunder?

Vanliga frågor och svar

Hur går det till att byta bank?

I Sverige är det enkelt att byta bank eftersom bankerna har en gemensam rutin för detta. Din nya bank hjälper dig att avsluta dina konton på din gamla bank samt att föra pengarna.

Att byta bank för dina privatlån innebär inte att du behöver flytta med dina sparkonton och bolån till den nya banken.

Är det värt att byta bank?

Många kan tycka det verkar krångligt att byta bank eller kommer inte till skott av någon annan anledning. Men i vissa fall kan du spara tusentals kronor varje år på att flytta dina lån till en annan bank. 

Hos Advisa hjälper vi dig att byta bank för dina privatlån.

Hur mycket kostar det att byta bank?

Ingenting, banken tar inte ut någon avgift för själva bytet. Det brukar ta högst tre dagar, men att flytta lån och fonder kan ta längre tid.

Det kan tillkomma kostnader när du byter bank för bolån eller andra lån med fast ränta.

Är det bra att ha flera banker?

Att bara hålla sig till en bank blir mindre förmånligt för dig som kund, eftersom du är låst till en enda bank och deras erbjudanden. Har du flera banker kan du jämföra deras erbjudanden för lån och andra tjänster. Sen kan det självklart finnas tillfällen då du får rabatter om du har allt samlat hos en och samma bank.