Försäkringar:

Inkomstförsäkring

- hur fungerar det och vad finns det för alternativ?

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda personer från att hamna i ekonomisk knipa när de förlorar jobbet har staten tagit fram det grundläggande inkomstskydd i form av arbetslöshetsförsäkringen, eller A-kassan som den kallas i folkmun. Om du vet att dina utgifter överstiger den ersättning du kommer få från A-kassan kan du teckna en inkomstförsäkring för att täcka upp för mellanskillnaden. Du kan välja att teckna din inkomstförsäkring via ditt fackförbund eller direkt via ett försäkringsbolag.

Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en tilläggsförsäkring som kompletterar A-kassan. Den maximala ersättningsnivån du kan få ut via statens arbetslöshetsförsäkring ligger på 18 700 kronor. Tjänar du mer än 18 700 kronor per månad kan du även teckna en inkomstförsäkring som komplement till arbetslöshetsförsäkringen. Beroende på villkoren i din inkomstförsäkring kan du då få en månadsersättning motsvarande 80 % av din ursprungliga lön. Inkomstförsäkringar går att teckna hos både fackliga och privata aktörer.

Hur tecknar man en inkomstförsäkring?

De flesta fackligt anslutna har redan en inkomstförsäkring genom sitt fackförbund eftersom den ofta ingår i medlemsavgiften. I vissa fackförbund är inkomstförsäkringen frivillig och man betalar då istället en extra premie för att få inkomstförsäkringen. Om man inte är fackligt ansluten finns det försäkringsbolag som erbjuder inkomstförsäkringar.

Vad krävs för att få teckna en inkomstförsäkring?

 • Du är tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS)
 • Du är bosatt i Sverige
 • Du får inte känna till att det finns risk för att du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller annan orsak
 • Du överstiger inte en viss ålder, åldern varierar mellan 55-65 år beroende på försäkringsbolag.

När kan man nyttja en inkomstförsäkring?

För att kunna få ut premien från inkomstförsäkringen behöver du uppnå vissa krav. Du måste haft en tillsvidareanställning och betalat in premien under den kvalifikationstid som gäller för försäkringen. Slutligen måste du förlora ditt arbete eller din arbetsförmåga på ett ofrivilligt sätt vilket innebär att man inte kan få ut någon ersättning om man frivilligt säger upp sig.

Hur länge kan man få ersättning via sin inkomstförsäkring?

Ersättningstiden du kan bli kompenserad för din förlorade inkomst varierar mellan försäkringsbolag. I försäkringsvillkoren anges ersättningstiden i antal arbetsdagar. Normalt sett så ligger ersättningstiden mellan 4-6 månader. Exempelvis kan man få ersättning i 100 arbetsdagar vilket motsvarar 140 kalenderdagar, 20 veckor eller ungefär 5 månader.

Vad innebär kvalifikationstid?

En inkomstförsäkring har normalt sett en kvalifikationstid på 12 månader. Med kvalifikationstid menas den tid du behöver betala premien innan du kan få ersättning från inkomstförsäkringen. Skulle du bli arbetslös eller uppsagd på grund av arbetsbrist inom 12 månader från det att du tecknade inkomstförsäkringen får du tyvärr ingen ersättning.

Läs också: Låneskydd

Vad innebär karensdagar?

Karensdagar är antalet dagar som måste passera från din officiella avgång innan du börjar få ersättning från din inkomstförsäkring. Vanligtvis gäller sju karensdagar.

Vad innebär tillägg?

Vissa inkomstförsäkringar erbjuder möjligheten att antingen höja ersättningen varje månad eller förlänga tiden som försäkringen räcker. Hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller för dig.

Ska jag välja privat eller kommunal inkomstförsäkring?

Båda inkomstförsäkringar har sina för- och nackdelar och du får därför välja det som är viktigast för just dig. Generellt sett är en facklig inkomstförsäkring billigare men det innebär också att villkoren oftast är mindre förmånliga. De privata inkomstförsäkringarna betalar ofta ut ett högre ersättningsbelopp, har längre ersättningstid och har lägre krav för vad som kvalificeras som ofrivillig arbetslöshet.

Finns det något alternativ till inkomstförsäkring?

Istället för att teckna en inkomstförsäkring som ställer relativt höga krav för att kunna nytjjas finns det andra inkomstskydd som utbetalas på betydligt mildare premisser. Ett inkomstskydd som kallas för trygghetsförsäkring är ämnad för att säkra de allra nödvändigaste utgifter under tiden som man är arbetssökande.

En trygghetsförsäkring gäller både när du blir uppsagd från jobbet och när du blir sjukskriven. Trygghetsförsäkringen är inte relaterad till din lön utan påverkas av den premie som du väljer att teckna. För att kvalificera sig för trygghetsförsäkringen så behöver man betala sin premie i 90 dagar och utbetalningen sker 30 dagar efter officiell uppsägning eller sjukskrivning.

Nedan har vi listat de främsta skillnaderna mellan A-kassa, Inkomstförsäkring och Trygghetsförsäkring.

A-kassa

 • Ersättning upp till 14960 kr före skatt
 • Ersättning vid arbetslöshet och sjukskrivning
 • Ersättning i 12 månader
 • 12 månaders kvalifikationstid

Inkomstförsäkring

 • Tillägg till A-kassa som berättigar dig upp till 80% av lönen före skatt
 • Ersättning vid arbetslöshet (ej sjukskrivning)
 • Ersättning i 4-6 månader
 • 12 månaders kvalifikationstid

Trygghetsförsäkring

 • Upp till 10 000 kr skatt och klart
 • Ersättning vid arbetslöshet och sjukskrivning
 • Ersättning i 12 månader
 • 3 månaders kvalifikationstid

Vad är det främst fördelarna med trygghetsförsäkring?

 • Skattefritt
 • Kort kvalifikationstid
 • Lång ersättningstid
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Ansök om ett lån genom Advisa

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en tilläggsförsäkring som kompletterar A-kassan. Den kan täcka upp till 80% av din ursprungliga lön.

Hur länge kan man få inkomstförsäkring?

Vanligvis är ersättningen mellan 4-6 månader.

Vad säger våra kunder?