Fråga Advisa

Vad är prisbasbelopp 2024?

Hej! Jag har flera gånger stött på ordet prisbasbelopp utan att riktigt förstå vad som menas med det. Vad är prisbasbelopp?

Povel på Advisa svarar:

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som årligen justeras utifrån inflationsnivån i Sverige. Det ändras en gång per år, och används främst för att beräkna andra belopp som förväntas vara inflationsjusterade.

Prisbasbeloppet för 2024 är 57 300 kronor. Det har höjts från 52 500 kronor sedan 2023.

När används prisbasbelopp?

Prisbasbelopp används exempelvis av staten för att beräkna olika bidrag och skatter. Bland annat används beloppet vid beräkning av garantipension, omvårdnadsbidrag och studiemedel.

Även företag och organisationer kan använda prisbasbeloppet för att justera nivåer på exempelvis hyror och medlemsavgifter utifrån inflation.

Vanliga frågor och svar – Prisbasbelopp

Vad är skillnaden mellan prisbasbelopp och basbelopp?

Prisbasbelopp och basbelopp är två ord för exakt samma sak.

Vad går det att se historiska prisbasbelopp?

Det är SCB som både beräknar KPI, dvs. inflationsnivån, samt de årliga prisbasbeloppen. Historiska, och aktuellt, belopp kan ses på SCB:s hemsida.

Vad är förhöjt prisbasbelopp?

Förhöjt prisbasbelopp används primärt för att beräkna intjänad tilläggspension hos personer födda 1938 – 1953. Indexbeloppet beräknas av Statistiska centralbyrån (SCB).

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Justering av prisbasbeloppet gör att köpkraften inte minskar

Genom att bidragsnivån, eller prisnivån, är knuten till prisbasbeloppet kommer det alltså justeras utifrån gällande inflationsnivå. De som får ett bidrag som beräknas på prisbasbeloppet kan därmed förvänta sig att bidraget har lika stor köpkraft år efter år.

Prisbasbelopp för 2024

I september 2023 fastställdes att prisbasbeloppet för 2024 skulle vara 57 300 kronor. Året före, 2023, var beloppet på 52 500 kronor. Höjningen till 2023 var därmed 9,14 %. Det var den kraftigaste höjningen på närmare 40 år, vilket beror på den stora inflation som uppstod under 2023.

Exempel 1 – Studiebidrag höjs utefter prisbasbeloppet

Vid CSN-berättigade studier kan studenten välja att få studiemedel och studielån. Studiemedlets storlek styrs av prisbasbeloppet. Eftersom basbeloppet höjdes inför 2024 höjdes alltså även studiemedlet. Höjningen blev cirka 1 100 kronor vilket innebar att nivån blev 13 156 kronor för en studietid av 4 veckor.

Exempel 2 – Förmånsbil och lyxtillägg höjs utefter prisbasbeloppet

Förmånsbil är en bil som ett företag äger men som den anställde kan använda både i tjänsten och på sin fritid. För detta förmånsbeskattas den anställde. Skattens nivå beror bland annat på förmånsvärdet på den bil som utnyttjas.

Är förmånsvärdet större än 7,5 prisbasbelopp tillkommer ett ”lyxtillägg” som är 20 % på det överskjutande beloppet. Av den anledningen väljer de flesta företag att köpa bilar med ett värde på under 7,5 prisbasbelopp. För 2024 blir alltså den siffran 429 750 kronor.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare