Blogg:
Inflationen i Sverige 2023 – så ska du tänka med dina pengar
Inflationen i Sverige fortsätter att stiga – och i början av 2023 är den över 12 %. Det är de högsta siffrorna på över 30 år och enligt experterna ger det stora konsekvenser för vår ekonomi. Men vad kan du som privatperson göra när allt bara blir dyrare? Hur ska du investera? Här går vi igenom vad som gäller och hur du kan tänka!
Hoppa direkt till avsnitt:
- Konsumentprisindex – så mäts inflationen i Sverige
- Inflationen når 12 % 2023
- Här är varorna som ökar mest i pris 2023
- Varför har inflationen ökat så mycket?
- Hur ser prognosen för inflationen ut framåt?
- Hur ska jag investera under inflation?
- 3 bra spartips under inflationen
- Vanliga frågor och svar
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Senast uppdaterad 16 februari 2023. Texten uppdateras varje månad med de senaste inflationssiffrorna.
Du har säkert märkt av det själv. Kanske när du köper kaffe, tomater eller tankar bilen. Visst har det mesta blivit mycket dyrare?
Nej, du håller inte på att bli galen. Inflationstakten i Sverige 2023 är nämligen ovanligt hög, vilket gör att priserna rusat.
Konsumentprisindex – så mäts inflationen i Sverige
Inflationstakten i Sverige mäts av Statistiska Centralbyrån (SCB) med hjälp av något som kallas Konsumentprisindex (KPI). KPI mäter prisutvecklingen för hela den privata konsumtionen, och presenteras månadsvis av SCB.
Enkelt förklarat kan man säga att SCB kollar priset på en mängd olika varor och tjänster och jämför de med priset på samma vara och tjänst vid samma tid förra året. Skillnaden i pris ger en fingervisning om inflationstakten.
Inflationen upp 12 procent i början av 2023
Under hela 2022 har inflationen varit väldigt hög i Sverige, och inflationstakten ser inte ut att stanna av under 2023. Enligt SCB:s senast rapport från den 15 mars, som avser inflationstakten för februari, är inflationstakten i nuläget höga 12,0 %. Det är en ökning på 1,1 % jämfört med förra månaden, då man såg att inflationen mattats något på grund av minskade elpriser.
Nu menar man att det framför allt är priset på livsmedel som drar upp takten på inflationen.
– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Här är varorna som ökar mest i pris
Bland de produkter och tjänster som ökat mest under året hade du nog kunnat gissa dig till en del. Det pratas mycket om prisökningen på både livsmedel och elektricitet, och det är också de vi hittar i toppen ihop med höjda räntekostnader.
Topp 6 varor och tjänster som ökat mest senaste tiden
Benämning | Årsförändring i procent |
Livsmedel | 22,1 |
Boende | 18,4 |
Hushållsvaror | 13,2 |
Personlig hygien | 12,2 |
Restaurangbesök | 10,4 |
Kläder och skor | 8,9 |
Källa: Konsumentprisindex mars 2023
I rapporten ser vi också hur prisförändringen för vissa varor har varit den senaste månaden. Där är det räntekostnaderna och priset på kläder som ökat mest – medan priset på el är det som fortsätter att sjunka.
Varför har inflationen ökat så mycket i år?
Om du vill veta mer om inflationen och vad den beror på kan du läsa mer på Advisas sida om inflation. Inflationen har nämligen en rad olika förklaringar och den beror inte bara på vad som händer här i Sverige utan påverkas av hela världsekonomin.
Men enligt Riksbanken beror den extra höga inflationen under 2022 och 2023 på effekter av pandemin samt kriget i Ukraina, som ger stora störningar i globala värdekedjor. Även de höga elpriserna ökar på inflationstakten.
Hur ser prognosen för inflationen ut framåt?
Trots att inflationstakten hittills varit hög under året tror experterna att den kommer att fortsätta öka. Ännu lär alltså inte toppen vara nådd.
Flera gånger det senaste året har riksbanken valt att höja reporäntan i försök att dämpa inflationen. Nu har Sverige plusränta för första gången sedan 2014, och senast i februari höjdes räntan till 3,0 %.
Du kan läsa mer om vad höjningen av reporäntan innebär för dig som har lån här.
Hur ska jag investera under inflation?
Inflation innebär bokstavligen att våra pengar blir mindre värda. Känns ju sådär roligt när man kämpat och slitit för att tjäna dem?
Men det är bara när pengarna ligger på sparkonton med låg eller ingen ränta som du kan vara säker på att de minskar i värde. Investerar man smart finns det i stället en chans att de ökar i värde.
Obs! Tänk på att alla investeringar innebär en risk att förlora pengar, och att du bara investerar pengar du har råd att förlora.
Investera på börsen
Att investera dina pengar i aktier eller fonder kan gör att de kan öka i värde i stället för tvärtom. Generellt sätt brukar säkra indexfonder stå sig bra mot den årliga inflationen, men även de kan få det tufft när inflationen är väldigt hög.
Dessa bolag går bäst under inflation
Enligt investmentbanken JP Morgan kan det vara fördelaktigt att investera i sektorer som banker, verkstadsbolag och energibolag vid en väntad hög inflation. Även fastighetsbolag och bolag som jobbar med infrastruktur kan gå bättre än index.
Läs också: Recession
Är guld och råvaror inflationssäkra investeringar?
En “klassiker” i sammanhanget är att investering i guld alltid är bra i osäkra tider. Under våren 2022 när inflationssiffrorna ökade steg priset på guld snabbt nästan 20 procent under en månad.
Samma sak brukar sägas om råvaror. När priset på dessa ökar följer din investering värdeutvecklingen på råvaran. Det går att investera i råvaror genom certifikat, till exempel olja.
Men! Alla är inte eniga om att guld och råvaror är bra investeringar med tanke på att de i sig inte ger någon avkastning. Priset trissas bara upp av att andra är beredda att köpa det ännu dyrare.
Investera i fastigheter
Under väntad hög inflation är fastigheter ofta en bra investering. Ett bolån har ofta lång löptid vilket gör att inflationen kan “äta upp” delar av skulden. Är du intresserad av att köpa en bostad? Vi på Advisa kan hjälpa dig med att låna till kontantinsats.
3 bra spartips under inflationen
Men förutom investeringarna, vad ska man göra när man varje månad märker att det blir lite mindre kvar i plånboken? Här är några tips:
1. Anpassa matvaruköpen efter säsong
Tro det eller ej, men det finns faktiskt matvaror som inte alls ökat lika mycket i pris som andra. Vissa har till och med minskat i pris! Några exempel är purjolök, avokado, äpplen och blomkål, enligt en rapport från SCB.
Så köp inte samma varor som du alltid gjort utan kolla på prislapparna. Genom att köpa varor som är i säsong eller som är billiga av någon annan anledning kan du spara mycket pengar. Kanske läge att gå över på lite mer vegetariskt när köttpriserna stigit, till exempel?
2. Lämna bilen hemma när du kan
Ett klassiskt spartips som blir mer aktuellt nu när priset på drivmedel rusat. Inte bara bra för din plånbok utan även för miljön och din hälsa!
3. Se över elförbrukningen
Elektricitet är också något som ökat väldigt mycket i pris. Se över din elförbrukning, det brukar finnas många små saker man kan göra för att dra ner på den. Kanske installera solceller?
Sammanfattning – inflationen i Sverige 2023
För att sammanfatta det så har inflationen i Sverige varit extra hög under förra året, och den lär fortsätta öka i början på 2023. För att bromsa urholkningen av dina besparingar kan du investera smart och långsiktigt på börsen – samt tänka på ditt konsumtionsmönster. Lycka till!
Vanliga frågor och svar – Inflationen i Sverige just nu