Blogg:

Inflationen i Sverige 2024 – så ska du tänka med dina pengar

Inflationen i Sverige fortsätter att vara högre än inflationsmålet – men de senaste månaderna har den minskat jämfört med tidigare. När inflationen i december 2023 visade sig vara 4,4 % var det den lägsta siffran sedan mitten av 2021. Men vad kan du som privatperson tänka på under pågående inflation? Hur ska du investera? Här går vi igenom vad som gäller och hur du kan tänka under en hög inflation!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Senast uppdaterad 15 januari 2024. Texten uppdateras varje månad med de senaste inflationssiffrorna.

Du har säkert märkt av det själv. Kanske när du köper kaffe, tomater eller tankar bilen. Visst har det mesta blivit mycket dyrare?

Nej, du håller inte på att bli galen. Inflationstakten i Sverige 2023 var nämligen ovanligt hög, vilket gör att priserna rusat.

Konsumentprisindex – så mäts inflationen i Sverige

Inflationstakten i Sverige mäts av Statistiska Centralbyrån (SCB) med hjälp av något som kallas Konsumentprisindex (KPI). KPI mäter prisutvecklingen för hela den privata konsumtionen, och presenteras månadsvis av SCB.

Enkelt förklarat kan man säga att SCB kollar priset på en mängd olika varor och tjänster och jämför de med priset på samma vara och tjänst vid samma tid förra året. Skillnaden i pris ger en fingervisning om inflationstakten.

Inflationen 4,4 % i slutet av 2023

Under hela 2022 och 2023 har inflationen varit extremt hög i Sverige och det är först nu som den börjar att mattas av. Enligt SCB:s senast rapport från den 15 januari, som avser inflationstakten för december 2023, är inflationen i Sverige i nuläget 4,4 %. Det innebär att inflationen minskat två månader i rad och att inflationen nu är lägre än på mycket länge. Trots det är inflationen allt jämt högre än målet på 2 %.

Enligt SCB kunde inflationen minska på grund av minskade elpriser.

– Inflationstakten sjunker främst för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Även drivmedel är något som minskat i pris jämfört med föregående månad. Samtidigt fortsätter räntekostnaderna att stiga, ihop med priser inom rekreation och kultur.

Läs också: Deflation

Här är varorna som ökar mest i pris på grund av inflationen

Bland de produkter och tjänster som ökat mest under året hade du nog kunnat gissa dig till en del. Det pratas mycket om prisökningen på både livsmedel och höjda räntor. Under sensommaren och hösten har alltså dock priset på drivmedel och elektricitet minskat – vilket annars varit en drivande faktor för inflationen.

Även priset på transporttjänster, kultur och hushållsvaror har ökat i pris.

Topp 6 varor och tjänster som ökat mest jämfört med förra året

Benämning Årsförändring i procent
Räntekostnader, bostadsrätt 53,2
Räntekostnader, egnahem 46,6
Transporttjänster 13,4
Rekreation och kultur 7,3
Kläder 6,5
Livsmedel 5,3

Källa: Konsumentprisindex december 2023

I rapporten ser vi också hur prisförändringen för vissa varor har varit den senaste månaden. Förutom räntekostnaderna är det just nu paketresor, kultur och kläder som har har störst påverkan på inflationen. Drivmedel och el hittas bland de produkter som minskat i pris jämfört med samma tid förra året.

Varför har inflationen ökat så mycket?

Om du vill veta mer om inflationen och vad den beror på kan du läsa mer på Advisas sida om inflation. Inflationen har nämligen en rad olika förklaringar och den beror inte bara på vad som händer här i Sverige utan påverkas av hela världsekonomin.

Men enligt Riksbanken beror den extra höga inflationen under 2022 och 2023 på effekter av pandemin samt kriget i Ukraina, som ger stora störningar i globala värdekedjor. Även de höga elpriserna och priset på drivmedel har ökat på inflationstakten.

Läs också: Stagflation

Hur ser prognosen för inflationen ut framåt?

Inflationstakten har varit mycket hög under det senaste året, men nu tror vissa experter att toppen är nådd och att vi är på väg neråt igen. Under sommaren och hösten har vi nämligen sett en viss dämpning av inflationen jämfört med tidigare månader – då den ofta har ökat varje månad.

Flera gånger det senaste året har riksbanken valt att höja reporäntan i försök att dämpa inflationen. Nu har Sverige plusränta för första gången sedan 2014, och senast i september höjdes räntan till 4,00 %.

Experter tror nu att man kanske inte kommer att behöva höja styrräntan ytterligare, på grund av att inflationen har dämpats något jämfört med tidigare.

Du kan läsa mer om vad höjningen av reporäntan innebär för dig som har lån här.

Hur ska jag investera under inflation?

Inflation innebär bokstavligen att våra pengar blir mindre värda. Känns ju sådär roligt när man kämpat och slitit för att tjäna dem?

Men det är bara när pengarna ligger på sparkonton med låg eller ingen ränta som du kan vara säker på att de minskar i värde. Investerar man smart finns det i stället en chans att de ökar i värde.

Obs! Tänk på att alla investeringar innebär en risk att förlora pengar, och att du bara investerar pengar du har råd att förlora.

Sätt pengarna på sparkonton med ränta

Om du har sparpengar på ett konto utan ränta kan du som sagt vara säker på att värdet minskar i takt med inflationen. Men tider av höjd ränta höjs även sparräntan på sparkonto. Hos oss kan du jämföra och hitta bästa sparräntan på sparkonton med insättningsgaranti – för att se till att dina pengar växer på ett tryggt sätt.

Investera på börsen

Att investera dina pengar i aktier eller fonder kan gör att de kan öka i värde i stället för tvärtom. Generellt sätt brukar säkra indexfonder stå sig bra mot den årliga inflationen, men även de kan få det tufft när inflationen är väldigt hög.

Dessa bolag går bäst under inflation

Enligt investmentbanken JP Morgan kan det vara fördelaktigt att investera i sektorer som banker, verkstadsbolag och energibolag vid en väntad hög inflation. Även fastighetsbolag och bolag som jobbar med infrastruktur kan gå bättre än index.

Läs också: Recession

Är guld och råvaror inflationssäkra investeringar?

En “klassiker” i sammanhanget är att investering i guld alltid är bra i osäkra tider. Under våren 2022 när inflationssiffrorna ökade steg priset på guld snabbt nästan 20 procent under en månad.

Samma sak brukar sägas om råvaror. När priset på dessa ökar följer din investering värdeutvecklingen på råvaran. Det går att investera i råvaror genom certifikat, till exempel olja.

Men! Alla är inte eniga om att guld och råvaror är bra investeringar med tanke på att de i sig inte ger någon avkastning. Priset trissas bara upp av att andra är beredda att köpa det ännu dyrare.

Investera i fastigheter

Under väntad hög inflation är fastigheter ofta en bra investering. Ett bolån har ofta lång löptid vilket gör att inflationen kan “äta upp” delar av skulden. Är du intresserad av att köpa en bostad? Vi på Advisa kan hjälpa dig med att låna till kontantinsats.

3 bra spartips under inflationen

Men förutom investeringarna, vad ska man göra när man varje månad märker att det blir lite mindre kvar i plånboken? Här är några tips:

1. Anpassa matvaruköpen efter säsong

Tro det eller ej, men det finns faktiskt matvaror som inte alls ökat lika mycket i pris som andra. Vissa har till och med minskat i pris! Några exempel är purjolök, avokado, äpplen och blomkål, enligt en rapport från SCB.

Så köp inte samma varor som du alltid gjort utan kolla på prislapparna. Genom att köpa varor som är i säsong eller som är billiga av någon annan anledning kan du spara mycket pengar. Kanske läge att gå över på lite mer vegetariskt när köttpriserna stigit, till exempel?

2. Lämna bilen hemma när du kan

Ett klassiskt spartips som blir mer aktuellt nu när priset på drivmedel rusat. Inte bara bra för din plånbok utan även för miljön och din hälsa!

3. Se över elförbrukningen

Elektricitet är också något som ökat väldigt mycket i pris. Se över din elförbrukning, det brukar finnas många små saker man kan göra för att dra ner på den. Kanske installera solceller?

Vanliga frågor och svar – Inflationen i Sverige just nu

Varför ökade inflationen?

Inflationen i Sverige påverkas av världsekonomin. Att inflationen var hög 2022 och 2023 beror bland annat på en högre efterfrågan efter pandemin, samt Rysslands invasion av Ukraina.

Hur hög är inflationen?

Under 2023 var inflationen i början av året över 10 % – men mot slutet av året minskade den till närmare 5 %.

Hur ska jag investera under inflation?

Enligt experterna är det bland annat bra att investera i fastighetsbolag, banker och energibolag under en väntad hög inflation.

Hur ser prognosen för inflationen ut i Sverige?

Enligt en prognos från Konjunkturinstitutet tror man att inflationen kommer att fortsätta dämpas under 2024.