Nyheter:

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Den 20 september 2022 gick Riksbanken ut med att man rekordhöjer reporäntan med 1 procentenhet, till 1,75 procent. Det är tredje gången som Riksbanken höjer räntan i år, och det är det enskilt största höjningen sedan Sverige införde inflationsmålet 1993. Man gör det för att motverka inflationen – men vad betyder det för dig som privatperson och dina lån? Läs allt du behöver veta om höjningen nedan.

Så anpassar du dig för en höjd reporänta

När du har lån som blir dyrare på grund av en höjd reporänta är det viktigt att du har så bra villkor som möjligt på dina lån. Det kan du få genom att omförhandla dina lån, samt att samla flera av dina mindre lån och krediter till en samlad och lägre ränta.

Det gör att du sänker dina månadskostnader och står bättre rustad för fortsatta höjningar av reporäntan. Skicka in en ansökan i vårt formulär för att kostnadsfritt jämföra räntor från alla våra samarbetspartners samtidigt.

  • Jämför erbjudanden från 40 långivare
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Smidig ansökan och snabbt svar

Vill du ha fler tips på hur du kan minska dina utgifter i tider av inflation och räntehöjning ska du se våra 50 bästa tips för att spara pengar.

Är du intresserad av att lära dig mer om både privatekonomi och penningpolitik ska du också besöka Advisas ordlista.

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Under tisdagen den 20 september meddelade Riksbanken att man återigen höjer styrräntan, även kallad reporäntan, med en procent till 1,75 procent. Det är den tredje gången Riksbanken höjer räntan under 2022.

Den första höjningen, vilket gjorde att Sverige hamnade på plusränta för första gången sedan 2014, infördes den 28 april. Då höjdes den till 0,25 procent, och den 30 juni höjde Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter, till 0,75 procent.

Största höjningen av styrräntan hittills

När Riksbanken i september höjde räntan med hela 1 procentenhet var det den största höjningen av räntan sedan inflationsmålet infördes 1993, och det var en högre höjning än många experter förutspådde.

“Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet.” skrev Riksbanken i ett pressmeddelande.

Prognos för reporäntan enligt Riksbanken

Prognosen från Riksbanken är att styrräntan kommer att fortsätta höjas gradvis det kommande halvåret. Tidigare har man sagt att man velat höja den mot 2 procent till i början av nästa år. Så här ser Riksbankens prognos för reporäntan ut enligt ett pressmeddelande:

2022 kv 3 2022 kv 4 2023 kv 3 2024 kv 3
Styrräntan 0,82 (0,76) 1,90 (1,36) 2,53 (1,94) 2,47 (2,01) 2,35

Siffran anger styrräntan i procent, kvartalsmedelvärden. Bedömningen i den penningpolitiska rapporten i juni 2022 inom parantes.

Framtida höjningar av reporäntan – datum att hålla reda på

Enligt prognosen kommer alltså Riksbanken att fortsätta höja reporäntan successivt den närmsta tiden. Vi har redan haft tre höjningar i år, men när kan det vara dags nästa gång?

Jo, sex gånger per år håller Riksbanken penningpolitiska möten där direktionen fattar beslut om räntan. Det nya räntebeskedet lämnas i anslutning till mötet. Ytterligare information om beslutet ges sedan när protokollet offentliggörs ett par veckor senare.

Datumen som gäller för hösten 2022

Räntehöjningarna vi fått hittills i år har meddelats efter Riksbankens möten 27 februari, 29 juni och 19 september. Kommande möten under hösten 2022 är:

  • 23 november

Reporäntan höjs på grund av inflationen

Anledningen till räntehöjningen är som sagt inflation. Så här skriver Riksbanken i ett pressmeddelande:

”Det har varit kraftiga svängningar i inflationen och inflationsutsikterna är osäkra. Riksbanken anpassar som alltid penningpolitiken efter den ekonomiska utvecklingen och är beredd att höja styrräntan snabbare om det behövs för att säkerställa att inflationen kommer tillbaka till inflationsmålet.”

Inflationen i Sverige är för närvarande 9 procent, enligt konsumentprisindex för augusti 2022. Målet är att den ska ligga på 2 procent.

Vad händer när reporäntan höjs?

Följden av att reporäntan höjs blir att viljan att investera minskar och den allmänna konsumtionen likaså.

Det är också troligt att räntehöjningen leder till att börskurser sjunker, eftersom bankernas utlåningsräntor till andra banker och företag följer reporäntan.

Vad betyder räntehöjningen av reporäntan för mina lån?

Eftersom bankernas räntor följer reporäntan ökar också kostnaderna för lån för privatpersoner.

När reporäntan höjs så höjs som regel alltså också räntan på dina lån.

Bolån med rörlig ränta

Har du bolån med rörlig ränta lär banken höja din ränta när styrräntan höjs. Men med tanke på att det är hög konkurrens på bolånemarknaden höjs den förhoppningsvis inte med hela 0,75 procent.

Samtidigt säger ju Riksbankens prognos att styrräntan kommer att fortsätta öka och i takt med det lär också din rörliga ränta fortsätta göra det.

Vill du omförhandla eller flytta dina bolån för att sänka din ränta kan du få hjälp med det här.

Bolån med fast ränta

Har du bundit bolånet till en fast ränta är den låst under den avtalade tiden och påverkar således inte av att reporäntan höjs eller sänks.

Om du har ett privatlån

Med ett privatlån är det absolut vanligaste att ha rörlig ränta – få svenska långivare erbjuder privatlån med fast ränta.

Då kan du också räkna med att räntan för ditt privatlån höjs och sänks i takt med att styrräntan går upp och ner.

När räntan förändras är det alltid en god idé att se över dina lån. Kanske kan du få ett nytt lån till en lägre ränta än ditt gamla? Kanske kan du samla flera lån en lägre ränta?

Ta hjälp av oss på Advisa för att kostnadsfritt jämföra 40 olika långivare och få så låg ränta som möjligt.

Vad är styrränta och reporänta?

Styrränta är den ränta som en centralbank – i Sverige är det Riksbanken – tar när den lånar ut pengar till bankerna.

Styrräntan som Riksbanken använder heter reporäntan. Riksbanken lånar ut pengar till banken genom att köpa “repor”, vilka sedan säljs tillbaka med pålägg för ränta – reporänta.

Vad styr reporäntan?

Reporäntan har en stor påverkan på ekonomin i landet eftersom den påverkar bankernas kostnader – förenklat kan man säga att räntan är priset på pengar.

Ofta påverkar reporäntan vilken ränta bankerna tar av sina kunder. En höjd reporänta reglerar också penningmängden i samhället.

Vad är Riksbanken?

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. De ansvarar för penningpolitiken och har som mål att upprätthålla ett fast penningvärde.

Syftet är alltså att upprätthålla prisstabilitet – varför de höjer räntan när Sverige drabbas av inflation. Riksbankens mål är att inflationen ska vara låg och stabil – runt 2 procent. När inflationen är högre än det kan Riksbanken höja reporäntan för att bromsa den.

Det är också Riksbanken som ger ut sedlar och mynt i Sverige.

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2022-09-05

Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar

Vad är reporäntan?
Reporäntan är Sveriges styrränta, den ränta Riksbanken tar ut när det lånar ut pengar till bankerna.
Vad händer om reporäntan sänks?
Då sänks också räntan för privatpersoner och som regel brukar belåningen och produktionen öka i samhället.
Vad händer om reporäntan höjs?
Eftersom banker och långivare måste anpassa sig efter reporäntan ökar också kostnaderna för lån för privatpersoner när reporäntan höjs.
Hur påverkar reporäntan inflationen?
Reporäntan höjs för att motverka inflationen och vice versa. När styrräntan höjs ökar intresset för valutan och valutaspekulationer ökar – och tvärtom.
Publicerad: 05 september 2022