Nyheter:

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

28 april 2022 gick Riksbanken ut med att man höjer höjer reporäntan till 0,25 procent. Det är första gången sedan 2014 som Sverige har plusränta. Man gör det för att motverka inflationen – men vad betyder det för dig som privatperson och dina lån? Läs allt du behöver veta om höjningen nedan.

Så anpassar du dig för en höjd reporänta

När du har lån som blir dyrare på grund av en höjd reporänta ökar också dina utgifter. Nu ser reporäntan ut att fortsätta höjas framöver – och det kan vara klokt att se över sina utgifter.

Du kan också sänka dina månadskostnader genom att samla din lån till en lägre ränta – skicka in en ansökan genom formuläret.

  • Jämför erbjudanden från 40 långivare
  • Endast en kreditupplysning hos UC
  • Smidig ansökan och snabbt svar

Här är Advisas 50 bästa tips för att spara pengar!

Vill du lära dig mer om både privatekonomi och penningpolitik ska du också besöka Advisas ordlista.

Har du redan ansökt en gång?
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Validering
Validering
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Under torsdagen 28 april meddelade Riksbanken i ett pressmeddelande att man höjer styrräntan, även kallad reporäntan, till 0,25 procent.

Det flesta analytiker trodde att räntan skulle hållas oförändrad ett tag framöver – och Riksbanken uppgav själva i början av året att reporäntan skulle höjas först den andra halvan av 2024.

Men nu gör man alltså en vändning och höjer räntan till 0,25 procent redan i dag. Prognosen från Riksbanken är att räntan kommer att fortsätta höjas gradvis för att ligga på knappa 2 procent om tre år.

Reporäntan höjs på grund av inflationen

Anledningen till räntehöjningen är inflation. Så här skriver Riksbanken i ett pressmeddelande:

”Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid. För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent.”

Inflationen i Sverige är för närvarande över 6 procent. Målet är att den ska ligga på 2 procent.

Vad händer när reporäntan höjs?

Följden av att reporäntan höjs blir att viljan att investera minskar och den allmänna konsumtionen likaså.

Det är också troligt att räntehöjningen leder till att börskurser sjunker, eftersom bankernas utlåningsräntor till andra banker och företag följer reporäntan.

Vad betyder räntehöjningen av reporäntan för mina lån?

Eftersom bankernas räntor följer reporäntan ökar också kostnaderna för lån för privatpersoner.

När reporäntan höjs så höjs som regel alltså också räntan på dina lån.

Bolån med rörlig ränta

Har du bolån med rörlig ränta lär banken höja din ränta när styrräntan höjs. Men med tanke på att det är hög konkurrens på bolånemarknaden höjs den förhoppningsvis inte med hela 0,25 procent.

Samtidigt säger ju Riksbankens prognos att styrräntan kommer att fortsätta öka och i takt med det lär också din rörliga ränta fortsätta göra det.

Vill du omförhandla eller flytta dina bolån för att sänka din ränta kan du få hjälp med det här.

Bolån med fast ränta

Har du bundit bolånet till en fast ränta är den låst under den avtalade tiden och påverkar således inte av att reporäntan höjs eller sänks.

Om du har ett privatlån

Med ett privatlån är det absolut vanligaste att ha rörlig ränta – få svenska långivare erbjuder privatlån med fast ränta.

Då kan du också räkna med att räntan för ditt privatlån höjs och sänks i takt med att styrräntan går upp och ner.

När räntan förändras är det alltid en god idé att se över dina lån. Kanske kan du få ett nytt lån till en lägre ränta än ditt gamla? Kanske kan du samla flera lån en lägre ränta?

Ta hjälp av oss på Advisa för att kostnadsfritt jämföra 40 olika långivare och få så låg ränta som möjligt.

Vad är styrränta och reporänta?

Styrränta är den ränta som en centralbank – i Sverige är det Riksbanken – tar när den lånar ut pengar till bankerna.

Styrräntan som Riksbanken använder heter reporäntan. Riksbanken lånar ut pengar till banken genom att köpa “repor”, vilka sedan säljs tillbaka med pålägg för ränta – reporänta.

Vad styr reporäntan?

Reporäntan har en stor påverkan på ekonomin i landet eftersom den påverkar bankernas kostnader – förenklat kan man säga att räntan är priset på pengar.

Ofta påverkar reporäntan vilken ränta bankerna tar av sina kunder. En höjd reporänta reglerar också penningmängden i samhället.

Vad är Riksbanken?

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. De ansvarar för penningpolitiken och har som mål att upprätthålla ett fast penningvärde.

Syftet är alltså att upprätthålla prisstabilitet – varför de höjer räntan när Sverige drabbas av inflation. Riksbankens mål är att inflationen ska vara låg och stabil – runt 2 procent. När inflationen är högre än det kan Riksbanken höja reporäntan för att bromsa den.

Det är också Riksbanken som ger ut sedlar och mynt i Sverige.