Ordlista:

Riksbankens reporänta

Reporänta är den ränta som banker får betala när de lånar pengar av Riksbanken. Reporäntan påverkar i sin tur bankernas räntor på marknaden och på så vis används reporäntan, eller styrräntan, som ett styrmedel för att påverka inflation och ekonomisk tillväxt.

Eftersom Riksbankens reporänta styr ränteutvecklingen på marknaden kallas den officiellt för styrränta. En av Riksbankens viktigaste uppgifter är att säkerställa att landet har en stabil inflation och ett av deras verktyg för att påverka detta är just reporäntan. Marknadens banker kan också placera sina pengar hos Riksbanken till en inlåningsränta som alltid ligger 0,75 procentenheter under reporäntan.

Reporäntan höjd – kan påverka dina lån

Under 2022 och början av 2023 har Riksbanken flera gånger beslutat om att höja reporäntan för att motverka inflationen. Reporäntan ligger nu på 4 %, något som gjort att räntan på framför allt bolån ökat snabbt.

Har du rörliga bostads- eller privatlån kan det dig en högre månadskostnad. Läs mer om vad höjningen av reporäntan innebär och hur det påverkar din privatekonomi här.

Varför är det viktigt att säkerställa en stabil inflation?

I Sverige har Riksbanken som mål att inflationen ska stabilt ligga på 2 %. En hög inflation gör att pengars värde minskar snabbt, det vill säga att pengarna är mer värda idag än imorgon. Det gör att ingen vill spara sina pengar vilket skapar problem i samhällsekonomin. Samtidigt skapar en för låg inflation också problem om pengarna är mer värda imorgon än vad de är idag. Då vill istället ingen spendera sina pengar vilket gör att den ekonomiska tillväxten avtar. Därför har man kommit fram till att en stabil inflation på 2 % är en lagom nivå att ligga på.

Läs också: Deflation

Hur kan Riksbankens beslut om reporäntan påverka mig?

Eftersom Riksbanken beslut om reporäntan påverkar bankernas marknadsräntor påverkar det dig i allra högsta grad. Har du bolån påverkas dina boendekostnad av Riksbankens beslut, och har du stora lånebelopp till bostaden kan små justeringar i reporäntan ge stora utslag i månadskostnaden. Reporäntan påverkar även räntan på privatlån samt sparkontoräntan. Sänker Riksbanken sin reporänta sänks även sparkontoräntan och du får då mindre avkastning på dina sparade pengar.

Läs också: Stagflation

Vad är en reporänta?

  • Reporäntan är Riksbankens utlåningsränta som påverkar marknadens bankräntor
  • Reporäntan används för att påverka inflation och ekonomisk tillväxt
  • Reporäntan påverkar marknadens bolåneräntor, privatlåneräntor och sparkontoräntor
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar – Reporänta

Vad betyder reporänta?

Reporäntan är Sveriges styrränta, den ränta Riksbanken tar ut när de lånar ut pengar till bankerna. Reporäntan påverkar i sin tur dina lån som privatperson.

Vad innebär det om reporäntan sänks?

Då blir det billigare för bankerna att låna ut pengar och räntan för privatpersoner brukar därmed också sjunka.

Vad innebär det om reporäntan höjs?

Då blir det dyrare för bankerna att låna ut pengar och därför höjs också i regel räntorna för privatlån, bolån och andra typer av lån.

Varför höjs reporäntan?

Reporäntan höjs av Riksbanken för att kyla ner ekonomin i landet och på så sätt också bromsa inflationen.

Vad säger våra kunder?