Ordlista:

Konsumtionslån

Pressa räntan på ditt konsumtionslån

Att utsätta långivarna för konkurrens genom att jämföra flera erbjudanden är det absolut mest effektiva sätt att pressa räntan. Genom att fylla i formuläret till höger kan du snabbt, tryggt och helt kostnadsfritt jämföra räntor på konsumtionslån hos 36 långivare. Du binder dig inte till något och samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning.

Här får du reda på vad som gäller för konsumtionslån

Kan jag påverka villkoren för mitt konsumtionslån på andra sätt?

Med en medlåntagare som går i god för dig kan du fortfarande få ta ett större konsumtionslån även om du inte uppfyller långivarens alla kriterier. Om du har låg kreditvärdighet, stora skulder sedan tidigare eller om din inkomst ligger på gränsen för att få låna, är detta ett smidigt alternativ. Det är också betydligt tryggare för banken när två personer står på lånet istället för en.

Om du har fast inkomst idag, men inte vet hur din situation kommer att se ut framöver, kan du teckna ett låneskydd i samband med att du ansöker om ditt konsumtionslån. Det är en försäkring för den dag du i värsta fall får svårt att betala tillbaka och ökar din trovärdighet som låntagare.

Om alltför mycket talar för att du inte kommer att kunna betala tillbaka på bankens premisser – låna inte pengar utan försök hitta en annan lösning. En sådan kan vara att slå ihop dina gamla lån och på så sätt tjäna pengar på sänkt ränta.

Vad är ett konsumtionslån?

Konsumtionslån är den typ av lån du kan ta helt utan säkerhet mot banken. Konsumtionslån ligger vanligen i spannet mellan 5 000 och 600 000 kronor. Termen konsumtionslån kommer just av att de flesta använder pengarna till att köpa varor och tjänster i den lite högre prisregionen – hemelektronik, möbler till nya bostaden eller varför inte en resa jorden runt. Konsumtionslån kan ibland kallas andra saker, exempelvis privatlån eller blancolån, men innebörden är alltid densamma.

Vem kan ta ett konsumtionslån?

Olika långivare har olika krav och villkor för konsumtionslån, men generellt gäller följande:

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska ha en regelbunden inkomst från arbete
  • Du ska vara fri från betalningsanmärkningar
  • Du ska ha varit svensk medborgare de senaste tre åren

Hos vissa banker behöver du inte uppfylla samtliga kriterier, men ju mindre krav för att få låna desto högre ränta. Det är också i regel lättare att få igenom ett mindre konsumtionslån än ett maxbelopp för den som inte uppfyller kraven, då det innebär en mycket mindre risk för banken. Oavsett vilket lånebelopp du söker kommer banken att bedöma dina möjligheter att betala kostnaderna.

Vad innebär den effektiva räntan?

Lånevillkor kan ibland verka för bra för att vara sanna. Kom ihåg att räkna med den effektiva räntan som visar dig den riktiga, totala kostnaden för lånet på lång sikt. Medan den nominella räntan endast visar räntesatsen för själva lånet, inkluderar den effektiva räntan alla kostnader runt omkring, så som aviserings- och uppläggningsavgifter.

Den effektiva räntan ska framgå som årsränta i procent i samband med att du ansöker om ett lån eller skriver ett avtal, då långivarna är skyldiga att presentera detta. Varje långivare har rätt att bestämma vilken ränta som ska tas ut och räntesatsen beror på risken för banken.

Du betalar antingen fast eller rörlig ränta. Medan fast ränta är vanligt vid exempelvis bolån, har de flesta konsumtionslån rörlig ränta, som alltså följer räntemarknadens svängningar. Det är därför en mindre säker form av lån, men långivaren har även skyldighet att tillämpa ränteändringar som gynnar dig som kund.

Ofta presenteras både nominell och effektiv ränta med tydliga räkneexempel som du som låntagare kan ta ställning till. Med en avbetalningstid på exempelvis fem år innebär en hög effektiv ränta åtskilliga tusenlappar extra för ditt konsumtionslån i slutändan. Ränteavdraget på 30 % i deklarationen gäller även för konsumtionslån.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

 

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
SEK 2,968/månSEK 2,968/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att ansöka godkänner jag villkoren och bekräftar att jag tagit del av integritetspolicy.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 36 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Vad säger våra kunder?