Ordlista:

Konsumtionslån – vad är det och hur får jag låg ränta?

Konsumtionslån är den typ av lån du kan ta helt utan säkerhet mot banken. Konsumtionslån ligger vanligen i spannet mellan 5 000 och 600 000 kronor. Termen konsumtionslån kommer just av att de flesta använder pengarna till att köpa varor och tjänster i den lite högre prisregionen – hemelektronik, möbler till nya bostaden eller ett nytt fordon. Konsumtionslån kan ibland kallas andra saker, exempelvis privatlån eller blancolån, men innebörden är alltid densamma.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så får du låg ränta på ditt konsumtionslån

Vi låter dig jämföra räntor på konsumtionslån helt kostnadsfritt. Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har Advisa hjälpt över 263 000 jämföra konsumtionslån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30 dagar, vilket ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut. Jämförelsen är inte bindande och vi står under tillsyn av finansinspektionen – allt för din trygghet. Om du har frågor så finns vår kundtjänst tillhanda för att göra processen så enkel som möjlig för dig.

Fördelar med att använda vår tjänst för att jämföra konsumtionslån

  • Jämför konsumtionslån upp till 600 000 kronor
  • Bud från upp till 40 banker och långivare
  • Tjänsten är gratis och ej bindande
  • Endast 1 kreditupplysning via UC

Använd formuläret för att komma i gång – eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Kan jag påverka villkoren för mitt konsumtionslån på andra sätt?

Som vi nämnt är att jämföra konsumtionslån från flera långivare centralt för att få låg ränta. Men det finns andra knep du kan ta hjälp av föra att ytterligare få bättre villkor på ett privatlån.

Med en medlåntagare som går i god för dig kan du fortfarande få ta ett större konsumtionslån även om du inte uppfyller långivarens alla kriterier. Om du har låg kreditvärdighet, stora skulder sedan tidigare eller om din inkomst ligger på gränsen för att få låna, är detta ett smidigt alternativ. Det är också betydligt tryggare för banken när två personer står på lånet istället för en.

Om du har fast inkomst idag, men inte vet hur din situation kommer att se ut framöver, kan du teckna ett låneskydd i samband med att du ansöker om ditt konsumtionslån. Det är en försäkring för den dag du i värsta fall får svårt att betala tillbaka och ökar din trovärdighet som låntagare.

Om alltför mycket talar för att du inte kommer att kunna betala tillbaka på bankens premisser – låna inte pengar utan försök hitta en annan lösning. En sådan kan vara att slå ihop dina gamla lån och på så sätt spara pengar på sänkt ränta.

Här får du reda på vad som gäller för konsumtionslån

Vem kan ta ett konsumtionslån?

Olika långivare har olika krav och villkor för konsumtionslån, men generellt gäller följande:

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska ha en regelbunden inkomst från arbete
  • Du ska vara fri från betalningsanmärkningar
  • Du ska ha varit svensk medborgare de senaste tre åren

Hos vissa banker behöver du inte uppfylla samtliga kriterier, men ju mindre krav för att få låna desto högre ränta. Det är också i regel lättare att få igenom ett mindre blancolån än ett maxbelopp för den som inte uppfyller kraven, då det innebär en mycket mindre risk för banken. Oavsett vilket lånebelopp du söker kommer banken att bedöma dina möjligheter att betala kostnaderna.

Läs också: Båtlån

Vad innebär den effektiv ränta på konsumtionslån?

Lånevillkor kan ibland verka för bra för att vara sanna. Kom ihåg att räkna med den effektiva räntan som visar dig den riktiga, totala kostnaden för lånet på lång sikt. Medan den nominella räntan endast visar räntesatsen för själva lånet, inkluderar den effektiva räntan alla kostnader runt omkring, så som aviserings- och uppläggningsavgifter.

Den effektiva räntan ska framgå som årsränta i procent i samband med att du ansöker om ett lån eller skriver ett avtal, då långivarna är skyldiga att presentera detta. Varje långivare har rätt att bestämma vilken ränta som ska tas ut och räntesatsen beror på risken för banken.

Rörlig ränta vanligast på konsumtionslån

Du betalar antingen fast eller rörlig ränta. Medan fast ränta är vanligt vid exempelvis bolån, har de flesta konsumtionslån rörlig ränta, som alltså följer räntemarknadens svängningar. Det är därför en mindre säker form av lån, men långivaren har även skyldighet att tillämpa ränteändringar som gynnar dig som kund.

Ofta presenteras både nominell och effektiv ränta med tydliga räkneexempel som du som låntagare kan ta ställning till. Med en avbetalningstid på exempelvis fem år innebär en hög effektiv ränta åtskilliga tusenlappar extra för ditt konsumtionslån i slutändan. Ränteavdraget på 30 % i deklarationen gäller även för konsumtionslån.

Vanliga frågor och svar - Konsumtionslån

Vad menas med konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån där – till skillnad från bolån – det inte finns något som används som säkerhet för lånet. Ett konsumtionslån används vanligtvis för att köpa varor och tjänster i den högre prisklassen.

Hur får man ett billigt konsumtionslån?

För att få ett så bra konsumtionslån som möjligt ska du jämföra olika banker och långivare. Genom en ansökan hos oss skickas din ansökan till banker samtidigt så att du kan få den lägsta räntan.

Är konsumtionslån vanligt?

Ja, i dag har runt två miljoner svenskar någon form av konsumtionslån. Det kan vara privatlån, billån eller andra typer av krediter.

Hur tar man ett konsumtionslån?

Det gör du enklast online genom att fylla i en ansökan med hur mycket du vill låna tillsammans med dina personliga uppgifter. Genom en ansökan hos oss skickas din förfrågan ut till banker och långivare som får konkurrera om att erbjuda dig bäst ränta.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?