Ordlista:

Kyrkoavgift

Sedan år 2000 kallas det som tidigare hette kyrkoskatt för kyrkoavgift. Avgiften är på cirka 1 % av bruttoinkomsten och betalas automatiskt av alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Det är även möjligt att låta avgiften gå till ett annat trossamfund. Läs mer om kyrkoavgiften, hur det beräknas och betalas samt hur du går ur Svenska kyrkan.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar kyrkoavgiften

Kyrkoavgiften betalas automatiskt av alla som är medlem i Svenska kyrkan. Det sker genom ett skatteavdrag på bruttolönen varpå Skatteverket sedan betalar ut denna summa till samfundet.

Den största delen av kyrkoavgiften går till verksamhet hos de lokala församlingarna. Bland annat erbjuder Svenska kyrkan vigslar, dop, gudstjänster, social samvaro och diakoni.

Över 5 miljoner svenskar betalar kyrkoavgift

Alla som är medlem i Svenska kyrkan den första november kommer att betala kyrkoavgift under hela följande kalenderår. Den som inte vill betala denna avgift måste därmed gå ur Svenska kyrkan senast sista oktober året innan. År 2023 var cirka 5,5 miljoner personer medlemmar i Svenska kyrkan. Utvecklingen var däremot negativ då det under samma år var cirka 7 600 inträden och cirka 21 000 utträden.

Kan betalas till frikyrka

Det är även möjligt att låta kyrkoavgiften gå till ett annat trossamfund, både kristna och inom andra religioner. Vilka samfund som är valbara går att se på Skatteverkets hemsida. Enklast sker anmälan via trossamfundens hemsida.

Om anmälan sker att betala kyrkoavgift till annat samfund, utan att utträde skett från Svenska kyrkan, kommer avgiften betalas dubbelt. För att enbart betala till detta trossamfund krävs alltså utträde från Svenska kyrkan.

Kyrkoavgift 2024

Hur hög kyrkoavgiften är varierar mellan olika orter. Genomsnittet är cirka 1 % av bruttolönen. Du kan se samtliga avgiftsnivåer på Svenska kyrkans hemsida.

Högst nivå, år 2023, var på 1,85 % vilket bland annat betalades i Hedebygdens församling i Härnösand samt Folingbo församling i Visby. Lägst nivå var på 0,665 % vilket betalades i S:t Matteus församling samt Lidingö församling i Stockholm. Därmed kan det vara ganska stor skillnad på hur mycket du betalar beroende på din församling.

Räkna ut kyrkoskatt

Det som styr hur stort belopp som betalas årligen är årsinkomst, bostadsort samt om personen är över 65 år eller inte. Av dessa faktorer är det primärt inkomstnivån som är avgörande.

Räkneexempel

En person bor centralt i Stockholm och tjänar 30 000 kronor i brutto varje månad. Den personen kommer att betala 289 kronor per månad i kyrkoskatt. Om personen är över 65 år blir nivån i stället 266 kronor.

Bor samma person i Gävle kommer 273 kronor att betalas per månad. Om personen är över 65 år blir nivån 251 kronor.

Enklaste sättet att beräkna kyrkoavgiften exakt är genom att använda den uträknare som finns på Svenska Kyrkans hemsida.

Läs också: Vad är marginalskatt?

Så slipper du betala kyrkoskatten

Att gå ur Svenska kyrkan är både enkelt och gratis. Det sker skriftligt genom att en anmälan om utträde skickas in till den församling där personen är kyrkobokförd. Personer som inte är folkbokförda i Sverige skickar anmälan till den församling som är närmast personens bostadsadress.

Om du inte vet vilken församling du tillhör kan det enkelt kontrolleras via tjänsten ”Sök församling” på kyrkans hemsida. Tjänsten visar var du är kyrkobokförd samt kontaktuppgifter till denna församling.

På en utträdesanmälan måste det framgå:

  • Att utträde önskas
  • Personnummer
  • Adress
  • Förnamn och efternamn
  • Underteckning

För att församlingen ska kunna bekräfta utträdet bör även kontaktuppgifter anges, såsom e-post eller telefon. Detta är däremot inget krav för att få utträdet beviljat. Ett enkelt alternativ är också att ladda hem en utträdesblankett från Svenska kyrkans hemsida.

Läs också: Vad är kommunalskatt?

Utträde för barn

Utträde av barn under 18 år sker på samma sätt som ovan. Kravet på vilken information som måste vara med skiljer sig däremot något. Bland annat behövs medgivande av bägge vårdnadshavarna (om det finns två) och samtycke från barnet om barnet fyllt 12 år. Enklast är att använda Svenska kyrkans ”blankett om utträde – för barn under 18 år”.

Gäller inte begravningsavgiften

Genom att gå ur Svenska kyrkan betalas ingen kyrkoskatt. Däremot är begravningsavgiften obligatorisk och kan därmed inte väljas bort. Den är samma över hela landet och på 0,253 % av beskattningsbar inkomst.

Fördelar med att gå ur Svenska kyrkan

Fördelen med att gå ur Svenska kyrkan är att någon kyrkoskatt inte betalas. Därmed sparas någon tusenlapp per år. Hur stor summa som sparas beror på personens bruttoinkomst då skatten är cirka 1 % av bruttoinkomsten.

Nackdelar med att gå ur Svenska kyrkan

Nackdelen med att gå ur Svenska kyrkan är att vissa tjänster hos kyrkan ingår för de som betalar denna avgift. Om vigsel önskas genomföras i en av deras kyrkor, eller på annan plats med en präst som vigselförrättare, behöver minst en av de som vigs vara medlem för att det ska vara kostnadsfritt. Det är däremot möjligt att gifta sig kyrkligt utan medlemskap, men då tar de flesta kyrkor ut en avgift.

Den som gått ur Svenska kyrkan har inte heller automatiskt rätten till begravningsgudstjänst i en kyrkobyggnad. Önskas detta får kyrkan kontaktas varpå de kan förklara vilka alternativ som erbjuds.

En annan nackdel är att lokala församlingar får mindre bidrag till sin verksamhet. Detta utifrån att den största delen av kyrkoavgiften går till de lokala församlingarna.

Vanliga frågor och svar – Kyrkoavgift

Hur vet man om man betalar kyrkoavgift?

Personer som är medlem i Svenska kyrkan betalar automatiskt kyrkoavgift. Denna avgift är presenterad på deklarationen. Det går även att kontakta Svenska kyrkan varpå de kan kontrollera medlemskap.

När betalas kyrkoavgiften?

Kyrkoavgiften dras automatiskt av bruttolönen och betalas därmed månadsvis.

Hur mycket betalar man i kyrkoavgift varje år?

Kyrkoavgiften är på ungefär 1% av bruttolönen. Med en årsinkomst på 400 000 kronor betalas därmed 4 000 kronor per år.

Blir man automatisk medlem i Svenska kyrkan?

Nej, sedan 1996 krävs dop i Svenska kyrkan för att bli medlem. Personer som döpt sig inom ett annat samfund kan bli medlem genom att ansöka om medlemskap.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare