Ordlista:

Kommunalskatt

Är du folkbokförd i Sverige och har en beskattningsbar inkomst? Då betalar du kommunalskatt. Kommunalskatt är nämligen en del av inkomstskatten och den går till kommunen och regionen du bor i. Kommunalskatten är olika hög i Sveriges olika kommuner, vilket gör att det skattemässigt kan bli lite billigare att bo på vissa platser. Läs mer om kommunalskatten och vart du skattar minst och mest här!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är kommunalskatt?

När du tjänar pengar och betalar skatt i Sverige så går den främst till regionen (tidigare kallat landsting) och kommunen du bor i. Tjänar du mycket pengar betalar du också skatt till staten – men hur lite eller mycket du än tjänar så betalar du till din kommun och region. Den skatten dras på din bruttolön och kallas för kommunalskatt.

Det går kommunalskatten till

Pengarna som du betalar i kommunalskatt används för den offentliga sektorn och välfärden i kommunen du bor i. Kommunalskatten går alltså till allt från skola, kollektivtrafik, nybyggnationer och kommunala satsningar. Eftersom regionen också ingår i kommunalskatten går en del av pengarna även till sjukvård.

Idén med kommunalskatt är att du som invånare i kommunen ska få tillbaka trygghet och trivsel som gör det bättre att leva i området. Kommunalskatt betalas bara av privatpersoner. Företag betalar i stället en statlig skatt.

Hur mycket betalar vi i kommunalskatt?

I Sverige har vi ett relativt högt skattetryck och enligt en rapport från Skattebetalarna hade vi 2020 ett skattetryck på 10 procentenheter högre än genomsnittet bland andra hög- och medelinkomstländer i världen.

De totala skatteintäkterna i Sverige är varje år enligt rapporten 2 150 miljarder kronor. Drygt 700 miljarder av dem går till kommunerna, och 370 miljarder till regionerna. De pengarna består till stor del av kommunalskatterna som vi löntagare betalar varje månad.

Var betalar man kommunalskatt?

Du betalar kommunalskatt i den kommun du är folkbokförd i – oavsett var någonstans du jobbar. Om du flyttar under året kommer du dock fortsätta betala skatt till kommunen du tidigare var skriven i resten av det kalenderåret.

Enligt Skatteverkets system betalar du kommunalskatt i den kommun du var skriven i den 1 november föregående år. Om du till exempel skulle flytta under sommaren kommer du vara folkbokförd i den nya kommunen den 1 november – och då börjar du betala kommunalskatt på din nya hemort den 1 januari året därpå.

Det är alltså först då som skattesatsen ändras och du kan börja betala mer eller mindre i skatt.

Vem bestämmer kommunalskatten?

Det är staten som bestämmer vad kommunerna får ta ut skatt på – men det är sedan varje kommun som får bestämma själv hur stor kommunalskatten ska vara och hur pengarna från skatten ska fördelas. Det är därför skattesatsen kan skilja några procentenheter jämfört med olika kommuner. Hur hög kommunalskatten är beror på vilka politiska partier det är som styr i kommunen och hur de politikerna resonerar med sin budget.

Hur hög är kommunalskatten 2024?

Under 1960- och 1970-talet höjdes kommunalskatten väldigt mycket i Sverige. Från att ha legat på drygt 10 procent ökade den till upp emot 30 procent lagom till början av 80-talet.

I dag är ökningarna mindre – även om tendensen fortfarande är att skattesatsen ökar. Ser vi till snittet i hela riket är kommunalskatten i dag 1,9 procentenheter högre än den var år 2000.

Medelskatten 2024 höjd jämfört med 2023

I år, 2024, är den genomsnittliga skattesatsen i landet 32,37 %. Det är en höjning med 0,14 % – den största genomsnittliga höjningen på 9 år.

Med det sagt kan olika kommuner ha både sänkt och höjt skatten inför 2024. Det skiljer runt 6 procentenheter mellan kommunen i Sverige som har lägst skatt jämfört med kommunen som har högst. Se tabellerna nedan för vilka kommuner det gäller.

Läs också: Förmögenhetsskatt

Kommunerna med högst kommunalskatt

Generellt i Sverige har kommuner i norra Sverige högst skatt. I Norrland har majoriteten av kommunerna runt eller över 34 procent kommunalskatt. Samtidigt är det Degerfors kommun i Örebro län som tar förstaplatsen, med allra högst kommunalskatt 2024.

Topp 10 – kommunerna med högst kommunalskatt 2024

Kommun Total kommunal skattesats i procent
Degerfors kommun 35,30
Dorotea kommun 35,15
Bräcke kommun 35,09
Sorsele kommun 34,95
Vindelns kommun 34,95
Åsele kommun 34,95
Ragunda kommun 34,92
Strömsunds kommun 34,92
Munkedals kommun 34,86
Arjeplogs kommun 34,84

Källa: SCB

Kommunerna med lägst kommunalskatt

Bland kommunerna med lägst kommunalskatt hittar vi många av kommunerna i Stockholms län. Även några kommuner i Skåne letar sig in på topp 10.

Topp 10 – kommunerna med lägst kommunalskatt 2024

Kommun Total kommunal skattesats i procent
Österåkers kommun 28,98
Vellinge kommun 29,68
Kävlinge kommun 29,69
Solna kommun 29,75
Täby kommun 29,93
Lidingö kommun 30,22
Örkelljunga kommun 30,24
Nacka kommun 30,26
Staffanstorps kommun 30,27
Stockholms kommun 30,36

Källa: SCB

Kommunalskatten i Stockholm 2024

Kommunalskatten i Stockholm hör till de lägsta i landet. Stockholms kommun har den sjätte lägsta kommunalskatten i landet 2024, på 30,36%. Även övriga kommuner i Stockholms län har bland de lägsta skatterna i landet.

Kommunalskatten i Göteborg 2024

Kommunalskatten i Sveriges näst största stad Göteborg ligger strax över rikssnittet. För 2024 har Göteborgs kommun 32,60% i total skattesats.

Hela Västra Götalands län har en genomsnittlig skattesats på 32,86%, också det en bit över medel.

Så här ser skattesatsen ut för Göteborgs grannkommuner:

  • Kungälv, 32,92%
  • Partille, 31,44%
  • Mölndal, 31,99%

Kommunalskatten i Malmö 2024

Grannkommunen Vellinge är på topp fem bland de kommuner med lägst skattesats i Sverige – men Malmö ligger närmare rikssnittet. För 2024 är Malmös skattesats 32,42%.

Malmö kommun ligger lite högre än snittet i Skåne län – som är 31,81%. Även fler av Malmös grannkommuner har lägre skatt – så här ser skattesatsen ut för Malmös grannkommuner 2024:

  • Vellinge, 29,68%
  • Svedala, 31,42%
  • Staffanstorp, 30,27%
  • Burlöv, 31,27%
  • Lomma, 30,82%

Lunds kommun har däremot valt att ha exakt samma skattesats som Malmö – 32,42%.

När bestäms skattesatsen 2025?

Skattesatsen för kommunalskatt sätts för varje kalenderår. Nästa gång den ändras blir 1 januari 2025. Det är alltså strax innan årsskiftet som du får reda på om din kommun höjer eller sänker skatten för det gällande året.

Vanliga frågor och svar – Kommunalskatt

Vad är kommunalskatt?

Kommunalskatt är den del av din inkomstskatt som går till kommunen och regionen du bor i. Kommunalskatt betalas av alla personer som är folkbokförda i Sverige och har en beskattningsbar inkomst.

Hur mycket betalar vi i kommunalskatt?

Kommunalskatten är olika i alla olika Sveriges kommuner, och det skiljer över fem procentenheter mellan den kommun som har lägst och den som har högst. Men snittet för Sverige ligger på 32,23 procent för 2024.

Vilken kommun har högst kommunalskatt?

Högst kommunalskatt 2024 har Degerfors kommun i Örebro län. De har en skattesats på 35,30%.

Var betalar jag kommunalskatt?

Du betalar kommunalskatt i kommunen du är folkbokförd i – oavsett var du jobbar. Om du flyttar innan den 1 november kommer du att betala kommunalskatt i din nya kommun från 1 januari året därpå.

Vilken kommun har lägst kommunalskatt?

Lägst kommunalskatt 2024 har Österåkers kommun i Stockholms län. De har en skattesats på 28,98%.

Advisa samarbetar med över 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare