Ordlista:

Bankdagar & Bankhelgdagar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Behöver en betalning, eller överföring, nå mottagaren ett specifikt datum är det viktigt att ha kontroll på bankdagar och bankhelgdagar. Beroende på hur transaktionen sker kommer pengarna att nå mottagaren olika snabbt.

Så många bankdagar tar en överföring

  • Överföring inom samma bank genomförs alltid direkt.
  • Swish överförs alltid direkt.
  • PlusGiro & Bankgiro tar en bankdag.
  • Överföringar till annan bank tar en bankdag.

Läs mer om bankdagar, bankhelgdagar och bryttider.

Vanliga frågor och svar - Bankdagar

Pengarna behöver nå mottagaren idag – hur gör jag?

Vid överföring till konto inom samma bank genomförs överföringen direkt oavsett dag eller tid på dygnet. Är överföring till annan bank behöver transaktionen genomföras innan bankens bryttid. Det är däremot alltid möjligt att med Swish göra direktöverföring till en annan bank.

Har alla banker samma öppettider?

Ja, alla banker har samma tider för att genomföra betalningar och överföringar. Det betyder däremot inte att bankkontoren behöver ha exakt samma öppettider.

Kan jag ange bankhelgdagar som orsak till försenad betalning?

Nej, du är ansvarig för att en betalning genomförs så att mottagaren har pengarna senast på fakturans förfallodag.

Vad är en bankdag?

En bankdag är samma sak som en vanlig vardag. Måndag till fredag räknas som bankdagar – med undantag för röda dagar som infaller mitt i veckorna. Bankdag kan ibland kallas arbetsdag.

Vad är bankdagar?

Bankdagar är de dagar som svenska banker har öppet och därmed genomför överföringar och betalningar till andra banker, företag och privatpersoner. Vanligtvis är det måndag till fredag men det finns undantag för exempelvis storhelger och röda dagar.

Bankhelgdagar

Dagar som bankerna inte har öppet kallas för bankfria dagar eller bankhelgdagar. Vilka dagar som är bankhelgdagar, under gällande kalenderår, går att se på Riksbankens hemsida.

Bankfria dagar 2024

Måndag 1 januari Nyårsdagen
Lördag 6 januari Trettondedag jul
 Fredag 29 mars Långfredagen
Lördag 30 mars Påskafton
Söndag 31 mars Påskdagen
Måndag 1 april Annandag påsk
Onsdag 1 maj Första maj
 Torsdag 9 maj Kristi himmelsfärdsdag
Lördag 18 maj Pingstafton
Söndag 19 maj Pingstdagen
Torsdag 6 juni Nationaldagen
Fredag 21 juni Midsommarafton
Lördag 22 juni Midsommardagen
Lördag 2 november Alla helgons dag
Tisdag 24 december Julafton
Onsdag 25 december Juldagen
Torsdag 26 december Annandag jul
Tisdag 31 december Nyårsafton

 

Då påverkar bankdagar överföringar

Om en överföring sker mellan två konton, inom samma bank, sker överföringen direkt. Det är alltså enbart vid betalning via PlusGiro eller Bankgiro, samt vid överföring till en annan bank, som transaktionen enbart kan utföras på bankdagar. Se exempel på tillfällen nedan.

Läs mer: Vad är clearingnummer?

Betalning av fakturor

På alla fakturor anges en förfallodag. Det är den dagen som pengarna ska vara mottagaren tillhanda. I annat fall kan en påminnelse skickas ut.

Vanligtvis kommer betalningen att nå mottagaren nästkommande bankdag. Sker betalning en fredag kommer alltså mottagaren få pengarna på måndagen. I det fall betalning sker dagen före en storhelg kan det därmed ta flera dagar innan pengarna når fram.

Överföring till annan bank

Även vid överföringar till konton på andra banker kommer transaktionen att genomföras under en bankdag. Vilken bankdag detta sker beror på bankens bryttider.

Bryttid

Bryttid är den tid på dagen som överföringen måste genomföras för att mottagaren ska se pengarna på sitt bankkonto samma dag. Bankerna har olika bryttider men generellt gäller att transaktionen måste genomförts på morgonen eller förmiddagen för att mottagaren ska se pengarna på kontot samma bankdag. I annat fall kommer de att synas kommande bankdag.

Ränta på insatt kapital

Vanligtvis ger bankerna ränta på insatt kapital från första bankdagen. Det innebär därmed att en insättning som sker på fredagen inte genererar ränta förrän på måndagen. Detta är däremot något som de flesta inte bryr sig om då den uteblivna räntan kommer vara på ett mycket litet belopp förutsatt att inte väldigt stora belopp sätts in.

Betalning till annat land

En SEPA-transaktion är en internationell betalning. Hur många bankdagar som den tar att genomföra beror primärt på mellan vilka länder som betalningen ska ske. Att överföra pengar till England tar exempelvis 1 – 3 bankdagar medan det till mindre länder, i exempelvis Afrika eller Asien, kan ta ytterligare dagar.

Utbetalning av lån

Många banker och låneinstitut tar emot, och hanterar, låneansökningar oavsett dag. Blir ansökan godkänd är det däremot vanligast att pengarna betalas ut kommande bankdag. Detta med vissa undantag. En del låneinstitut som har konton hos flera olika banker och kan därmed genomföra en direktöverföring till låntagaren även på helger.