Ordlista:

Personupplysning – Vad är en personupplysning?

En personupplysning innehåller information om dig som indikerar hur kreditvärdig du är. Här kan du lära dig allt du behöver veta om personupplysningar, hur det påverkar dig och vad en personupplysning innehåller.

En personupplysning är ett annat ord för en kreditupplysning på en privatperson.Förutom namn, personnummer och adress innehåller en personupplysning även information om:

 • Din inkomst senaste två åren
 • Eventuellt äktenskapsförord
 • Om du äger en fastighet
 • Eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Eventuella betalningsanmärkningar och tidigare upplysningar

Det går även att beställa kompletterande information för att få uppgifter om en privatpersons kreditprofil. Informationen som en personupplysning innehåller är nödvändig för att bland annat banker och långivare ska kunna göra en riskbedömning av dig som kund. Utifrån informationen som banken får tillgång till via din kreditupplysning avgör de huruvida de vill låna ut pengar till dig, och i så fall till vilken ränta.

Personupplysning, kreditupplysning och Mikro.

Finns det olika typer av personupplysningar?

Det finns två olika typer av upplysningar, dels den vanliga personupplysningen (som innehåller informationen ovan) och dels en begränsad upplysning som kallas Mikro. Den innehåller information om ditt namn och din adress samt eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Mikro registreras inte som en upplysning på dig och påverkar därför inte din kreditvärdighet när du exempelvis vill ansöka om bolån hos banken.

Vem får ta en personupplysning på mig?

Vem som helst får inte ta en personupplysning på dig utan det måste finnas legitimt skäl för att beställa en personupplysning. Legitima skäl är exempelvis om du söker ett lån och ska ingå kreditavtal med beställaren av personupplysningen, ingå hyresavtal eller vid andra ekonomiska förbindelser såsom borgensåtaganden. Beställaren av personupplysningen måste ha en anledning att göra en ekonomisk riskbedömning på dig. Det kan också anses legitimt att en arbetsgivare gör en personupplysning på dig om du blivit erbjuden en högre position med ekonomiskt ansvar.

Hur påverkar personupplysningar mig?

Många personupplysningar inom kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det beror på att det finns ett glapp mellan när kreditupplysningen registreras och när banken rapporterat in den nya skulden till UC. Det betyder att under en period vet inte långivaren om du valt att acceptera tidigare låneerbjudanden och vad din totala skuldbörda är. Då kan dina chanser till ett bra låneerbjudande minska om det registreras många personupplysningar på dig inom en kort tid. Om du vill jämföra ränta hos flera långivare är det därför bättre att gå via en låneförmedlare som kan jämföra erbjudanden hos flera banker och andra långivare trots att en enda personupplysning registreras.

Detta är en personupplysning:

 • En kreditupplysning på en privatperson.
 • Innehåller olika information om dig beroende på vilken som beställs.
 • Är nödvändig för att banker ska kunna göra en kreditbedömning av dig som kund.
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Ansök om lån – utan många personupplysningar

Eftersom du i regle vill undvika många personupplysningar är det smart att jämföra lån via en jämförelsetjänst som vår. Vi låter dig jämföra lån från upp till 40 banker och långivare med endast en personupplysning från UC.

Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har vi hjälpt över 263 000 jämföra lån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30 dagar, vilket ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut.  Jämförelsen är ej är bindande och att vi står under tillsyn av finansinspektionen – för din trygghet. Om du har frågor så finns alltid våra rådgivare endast ett samtal bort.

Om vår tjänst:

 • Gratis och ej bindande
 • Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning
 • Jämför privatlån upp till 600 000 kronor
Povel Arwidson
Uppdaterad: 2024-03-14
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar - Personupplysning

Vad är en personupplysning?

Personupplysning är ett annat ord för en kreditupplysning på en privatperson. En personupplysning innehåller information om hur kreditvärdig du är.

Är det dåligt med många personupplysningar?

Ja, att ha många personupplysningar liggandes på sig ser inte bra ut i bankernas ögon. Det är ett tecken på hög aktivitet och att du söker många lån eller krediter. Hos oss tar vi endast en upplysning hos UC när du ansöker – trots att ansökan skickas till banker och långivare. 

Kan jag se om någon tagit en personupplysning på mig?

Ja, när en bank, långivare eller något annat företag gör en personupplysning på dig får du alltid reda på det och du får även en kopia på upplysningen.

Kan man ta ett lån utan personupplysning?

Nej, enligt lagen är banker och långivare skyldiga att göra en kreditprövning på dig innan de beviljar ett lån. Via oss tas dock bara en personupplysning, trots att din ansökan skickas ut till många banker och långivare.

Vad säger våra kunder?