Ordlista:

Personupplysning - Vad är en personupplysning?

En personupplysning är ett annat ord för en kreditupplysning på en privatperson. Personupplysningen innehåller information om dig som indikerar hur kreditvärdig du är.

Förutom namn, personnummer och adress innehåller en personupplysning även information om:

 • din inkomst senaste två åren
 • eventuellt äktenskapsförord
 • om du äger en fastighet
 • eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden
 • eventuella betalningsanmärkningar och tidigare upplysningar

Det går även att beställa kompletterande information, UC Risk Person, för att få uppgifter om en privatpersons kreditprofil. Informationen som en personupplysning innehåller är nödvändig för att bland annat banker ska kunna göra en riskbedömning av dig som kund. Utifrån informationen som banken får tillgång till via din kreditupplysning avgör de huruvida de vill låna ut pengar till dig, och i så fall till vilken ränta.

Personupplysning, kreditupplysning och Mikro.

Finns det olika typer av personupplysningar?

Det finns två olika typer av upplysningar, dels den vanliga personupplysningen (som innehåller informationen ovan) och dels en begränsad upplysning som kallas Mikro. Den innehåller information om ditt namn och din adress samt eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Mikro registreras inte som en upplysning på dig och påverkar därför inte din kreditvärdighet när du exempelvis vill ansöka om bolån hos banken.

Vem får ta en personupplysning på mig?

Vem som helst får inte ta en personupplysning på dig utan det måste finnas legitimt skäl för att beställa en personupplysning. Legitima skäl är exempelvis om du söker ett lån och ska ingå kreditavtal med beställaren av personupplysningen, ingå hyresavtal eller vid andra ekonomiska förbindelser såsom borgensåtaganden. Beställaren av personupplysningen måste ha en anledning att göra en ekonomisk riskbedömning på dig. Det kan också anses legitimt att en arbetsgivare gör en personupplysning på dig om du blivit erbjuden en högre position med ekonomiskt ansvar.

Hur påverkar personupplysningen mig?

Många personupplysningar inom kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt. Det beror på att det finns ett glapp mellan när kreditupplysningen registreras och när banken rapporterat in den nya skulden till UC. Det betyder att under en period vet inte långivaren om du valt att acceptera tidigare låneerbjudanden och vad din totala skuldbörda är. Då kan dina chanser till ett bra låneerbjudande minska om det registreras många personupplysningar på dig inom en kort tid. Om du vill jämföra ränta hos flera långivare är det därför bättre att gå via en låneförmedlare som kan jämföra erbjudanden hos flera banker och andra långivare trots att en enda personupplysning registreras.

Detta är en personupplysning:

 • En kreditupplysning på en privatperson.
 • Innehåller olika information om dig beroende på vilken som beställs.
 • Är nödvändig för att banker ska kunna göra en kreditbedömning av dig som kund.

Vad skulle det kosta att låna?

Advisa låter dig jämföra räntor på privatlån helt kostnadsfritt. Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har Advisa hjälpt över 263 000 jämföra lån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30-dagar, vilket. ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut.  Jämförelsen är ej är bindande och att vi står under tillsyn av finansinspektionen – allt för din trygghet. Om du har frågor så finns vår kundtjänst tillhanda för att göra processen så enkel som möjlig för dig.

Om våran tjänst:

 • Gratis och ej bindande
 • Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning
 • Jämför privatlån upp till 600 000 kr
Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?