Ordlista:

Finansiering – ekonomisk hjälp med ett specifikt syfte

Finansiering är det breda samlingsbegreppet för kapitalinförskaffande av alla dess slag. Det handlar helt enkelt om ekonomisk hjälp, exempelvis med att starta nya bolag, utveckla projekt eller driva igenom investeringar. 

Du har sett det hundratals gånger på film och TV. En ung stjärna drar sin pitch för de stora elefanterna och säkrar på ett imponerande sätt finansieringen av sin fantastiska startup. Så går det säkert till ibland i verkliga livet också, men långt ifrån alltid. Sant är dock att kapital – alltså en insats tänkt att ge avkastning – alltid är ett måste för att en affär ska kunna leva. Pengarna måste skjutas till någonstans ifrån, annars stannar verksamheten av. 

Olika former av finansiering

Begreppet väldigt omfattande och går att applicera på de flesta ekonomiska områden. Banklån är en vanlig form av finansiering, speciellt bland företag. När ett aktiebolag grundas finansieras det ofta med aktiekapital och senare genom nyemissioner, vilket innebär att aktieägare eller allmänheten erbjuds att köpa fler aktier. När du som privatperson lånar pengar av CSN, tar ett lån till ett bostadsköp, eller när staten höjer skatten för ett specifikt ändamål, kallas det också för finansiering. 

I exempel som det med start up-stjärnan ovan, handlar det om att säkra kapital från investerare som kan vara både privatpersoner och företag. De som investerar kallas för finansiärer. 

Donationer, till exempel pengar som skänks till Röda Korset, är en annan form av finansiering – den enda varianten utan ekonomiskt motkrav.  

Läs också: Soliditet

Finansiering älskar garantier

Du kan säkra en finansiering men aldrig en investering. Då samhället ständigt förändras och ekonomin svänger behöver den som skjuter till kapitalet alltid göra en grundlig riskbedömning, speciellt när det handlar om större belopp. Det är anledningen till att banker och långivare snabbt drar i handbromsen om de inte är tillräckligt övertygade att du kan betala tillbaka. Och det är därför verklighetens pitchar många gånger slutar med att finansiärerna säger nej tack.     

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Finansiera med privatlån genom Advisa

Advisa erbjuder en gratis jämförelsetjänst för privatlåntagare. Tryggt och enkelt kan du jämföra räntor hos 40 långivare och hitta den bank som passar dig bäst. För din trygghet står vi under tillsyn av finansinspektionen. Sedan starten 2011 har Advisa jämfört lån åt över 263 000 kunder.

Du binder dig inte till något genom att göra en ansökan och jämförelsen är giltig i 30-dagar. Om du har några frågor så står vårt eminenta kundtjänst-team till ditt förfogande. Lycka till!

Vanliga frågor och svar - Finansiering

Vad betyder finansiering?

Finansiering betyder i enkla drag ekonomisk hjälp. Ofta pratar man om finansiering vid lån i alla dess former, både hos privatpersoner och företag.

Vad kan man finansiera med ett privatlån?

Fördelen med att ta ett privatlån för att finansiera ett köp är pengarna inte är låsta till att användas till något specifikt, som det är vid bolån eller billån. Men andra ord kan pengarna du lånat genom ett privatlån användas till precis det du vill.

Hur kan man finansiera en bil?

Du kan finansiera en bil på flera olika sätt. Du kan ta ett traditionellt billån, men du kan också söka och jämföra privatlån för bil via oss. Med ett privatlån slipper du betala 20 % av bilens värde i kontantinsats.

Hur hittar jag bäst finansiering?

Vill du finansiera något via ett privatlån är det bästa sättet att få en bra finansiering att jämföra lån med varandra. När du ansöker via oss skickas din ansökan ut till många långivare samtidigt, men med bara en kreditupplysning.

Så säger dem som jämfört lån med Advisa