Ordlista:

Finansiering – ekonomisk hjälp med ett specifikt syfte

Finansiering är det breda samlingsbegreppet för kapitalinförskaffande av alla dess slag. Det handlar helt enkelt om ekonomisk hjälp, exempelvis med att starta nya bolag, utveckla projekt eller driva igenom investeringar. 

Du har sett det hundratals gånger på film och TV. En ung stjärna drar sin pitch för de stora elefanterna och säkrar på ett imponerande sätt finansieringen av sin fantastiska startup. Så går det säkert till ibland i verkliga livet också, men långt ifrån alltid. Sant är dock att kapital – alltså en insats tänkt att ge avkastning – alltid är ett måste för att en affär ska kunna leva. Pengarna måste skjutas till någonstans ifrån, annars stannar verksamheten av. 

 

Olika former av finansiering

Begreppet väldigt omfattande och går att applicera på de flesta ekonomiska områden. Banklån är en vanlig form av finansiering, speciellt bland företag. När ett aktiebolag grundas finansieras det ofta med aktiekapital och senare genom nyemissioner, vilket innebär att aktieägare eller allmänheten erbjuds att köpa fler aktier. När du som privatperson lånar pengar av CSN, tar ett lån till ett bostadsköp, eller när staten höjer skatten för ett specifikt ändamål, kallas det också för finansiering. 

I exempel som det med start up-stjärnan ovan, handlar det om att säkra kapital från investerare som kan vara både privatpersoner och företag. De som investerar kallas för finansiärer. 

Donationer, till exempel pengar som skänks till Röda Korset, är en annan form av finansiering – den enda varianten utan ekonomiskt motkrav.  

Ung kvinna kollar på olika finansieringsalternativ

Finansiering älskar garantier

Du kan säkra en finansiering men aldrig en investering. Då samhället ständigt förändras och ekonomin svänger behöver den som skjuter till kapitalet alltid göra en grundlig riskbedömning, speciellt när det handlar om större belopp. Det är anledningen till att banker och långivare snabbt drar i handbromsen om de inte är tillräckligt övertygade att du kan betala tillbaka. Och det är därför verklighetens pitchar många gånger slutar med att finansiärerna säger nej tack.     

 

Finansiera med privatlån genom Advisa

Advisa erbjuder en gratis jämförelsetjänst för privatlåntagare. Tryggt och enkelt kan du jämföra räntor hos ett 30-tal långivare och hitta den bank som passar dig bäst. För din trygghet står vi under tillsyn av finansinspektionen. Sedan starten 2011 har Advisa jämfört lån åt över 263 000 kunder.

Du binder dig inte till något genom att göra en ansökan och jämförelsen är giltig i 30-dagar. Om du har några frågor så står vårt eminenta kundtjänst-team till ditt förfogande. Lycka till!

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så säger dem som jämfört lån med Advisa