Ordlista:

Betalningspåminnelse

Om du får en betalningspåminnelse betyder det att du inte betalat en skuld i tid. Det är alltså en påminnelse om obetald skuld. Betalas inte påminnelsen i tid kan skulden gå till inkasso eller Kronofogden. Läs vidare om vad betalningspåminnelse är, vilka avgifter som uppkommer och hur du bör agera om du får en.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lag och regler kring betalningspåminnelser

Om en faktura inte är betald på förfallodatumet har företaget rätten att skicka ut en betalningspåminnelse samt ta ut extra avgifter för detta. Samtliga avgifter regleras av ”Lag (1981:739) om ersättning för inkassokostnader m.m”

Avgift vid betalningspåminnelse

Förutsatt att det anges i avtalet kan företaget ta ut en avgift när de skickar en påminnelse. Avgiften får, enligt lag, maximalt vara på 60 kronor. Företaget kan välja att skicka flera påminnelser men får bara ta ut påminnelseavgift en gång per obetald skuld. Följande avgifter kan uppstå vid försenad betalning.

 

Påminnelseavgift 60 kr
Dröjsmålsränta Enligt avtal. Om det ej nämns i avtalet gäller 8% + referensränta enligt räntelagen
Inkassokrav 180 kr
Avbetalningsplan 170 kr

 

Däremot gäller dessa kostnader inte för skulder till myndigheter. Det innebär att exempelvis CSN (centrala studiestödsnämnden) kan ta ut en avgift på 450 kronor om en faktura inte är betald i tid och betalningspåminnelse skickas ut.

Vanliga frågor och svar - Betalningspåminnelse

Betyder betalningspåminnelse att jag fått betalningsanmärkning?

Nej, det är enbart en påminnelse om obetald skuld. Betalningsanmärkning uppstår om en skuld går vidare till att drivas in av Kronofogden.

Hur många påminnelser måste företag skicka ut?

Det finns inget juridiskt krav som anger att företag måste skicka ut betalningspåminnelser. De flesta gör detta för att undvika att skulden ska gå till inkasso eller Kronofogden.

Är det skillnad på betalningspåminnelse och inkassokrav?

Ja, det är skillnad på betalningspåminnelse och inkassokrav. I korthet har påminnelsen lägre avgift och omfattas inte av inkassolagen. Ett inkassokrav brukar även innefatta en påtryckning om rättslig åtgärd om inte beloppet betalas.

Får företag även ta ut förseningsavgift?

Det finns finansiella företag som även tar ut förseningsavgift vid försenad betalning. Enligt Konsumentverket finns däremot flera domslut som anger att företagen inte har rätt att ta ut denna avgift.

När får påminnelsen skickas ut?

Företagen har juridisk rätt att skicka en betalningspåminnelse redan dagen efter att fakturan skulle varit betald. De flesta väljer däremot att vänta ett par ytterligare dagar.

Vad måste anges på en påminnelse?

Det finns inte någon lag som anger hur en betalningspåminnelse ska vara utformad. Detta utifrån att det inte finns något krav på att påminnelse måste skickas ut.

Det vanligaste är att påminnelsen är utformad som en faktura där ursprunglig skuld och eventuell påminnelseavgift och dröjsmålsränta är specificerad. Dessutom anges nytt förfallodatum och ofta att skulden går över till inkasso om betalning inte sker i tid.

Så gör du vid betalningspåminnelse

Hur du bör agera om får en betalningspåminnelse beror på om du har den ekonomiska möjligheten att betala skulden eller inte.

Du har möjlighet att betala

Betala fakturan så att betalningen når mottagaren senast på fakturans förfallodatum. Utöver ursprunglig skuld kan både påminnelseavgift och dröjsmålsränta behöva betalas. Genom att betala faktura undviks skulden gå vidare till inkasso eller Kronofogden.

Du har inte möjlighet att betala

Har du inte den ekonomiska möjligheten att betala påminnelsefakturan är det viktigaste att agera direkt. I annat fall kan skulden bli ett betalningsföreläggande hos Kronofogden, vilket kan resultera i att de beslutar sig för att driva in skulden via utmätning.

  • Kontakta kreditgivaren

Ofta kan kreditgivaren erbjuda delbetalning, betalningsfria månader eller andra lösningar som gör det möjligt att hantera skulden.

  • Skjut upp andra skulder

Kan inte kreditgivaren erbjuda någon passande lösning? Kolla med övriga företag vars fakturor ska betalas vid månadsslutet. Kanske kan någon av dessa skjutas upp så att betalningspåminnelsen kan betalas.

  • Samla lånen

Ett sätt att minska den totala månadskostnaden för lån, krediter och avbetalningar är att samla lånen. Det är ett större privatlån som används till att betala alla mindre skulder. Tack vare lägre ränta och lång amorteringstid kan en mer hanterbar lånesituation skapas.

Betalningspåminnelse mall – hur ser en betalningspåminnelse ut?

På en betalningspåminnelse ska det framgå att fakturan förfallit och inom vilken tid den nya fakturan ska vara betald.

Betalningspåminnelse text

Det ska stå vad betalningspåminnelsen gäller – alltså vilken faktura det är som förfallit, samt vilka extra avgifter som tas ut vid påminnelsen.

Även information om att skulden kan övergå till inkasso om den inte betalas ska i regel inkluderas.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare