Att fakturaköpen ökar är knappast någon större nyhet. Moderna betallösningar har gjort det enklare än någonsin att shoppa bekvämt och tryggt hemifrån soffan. Att betala köpet i tid är inte alltid lika enkelt, vilket snabbt leder till påminnelseavgifter och dröjsmålsränta enligt lag. Många gånger är dessa pålägg en ren nödvändighet. Sena betalningar är nämligen ett stort problem för framförallt mindre företag, då de är beroende av att få in pengarna i tid för att verksamheten ska gå runt.
Vad är skillnaden mellan påminnelseavgift och dröjsmålsränta?
Förutsatt att det framgår i avtalet, har företag rätt att ta ut 60 kronor i ersättning för det administrativa arbetet med att skicka en påminnelse. Går ärendet till inkasso blir kostnaden istället 180 kronor. På fakturan framgår alltid det sista datumet för när pengarna ska synas på kontot.
När det gäller dröjsmålsränta mellan säljare och konsument finns det två olika upplägg:
- Avtalad dröjsmålsränta
Detta innebär att företaget själva har bestämt räntesatsen vid försenad betalning. Regeln säger dock att den ska vara skälig och inte orimligt hög. Att ta ut så kallad ockerränta är straffbart. - Dröjsmålsränta enligt räntelagen
Detta innebär att ingen bestämd procentsats finns i avtalsvillkoren. Istället lägger företaget på Riksbankens referensränta + åtta procentenheter. Referensräntan fastställs en gång per halvår. Om inget annat avtalats har ett företag rätt att ta ut dröjsmålsränta först efter 30 dagar från fakturadatum. Påminnelseavgiften kan alltså komma betydligt tidigare än dröjsmålsräntan.
Så kan du undvika dröjsmålsränta
Har du problem med att betala dina räkningar i tid är det ofta en god idé att samla dina lån för att slippa dröjsmålsränta.
Vi låter dig kostnadsfritt jämföra upp till 40 långivare för att kunna samla dina låna till så låg ränta som möjligt. Fyll i dina uppgifter för att komma igång.
Vår tjänst
Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.
Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.
- Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
- Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
- Lånejämförelse – vi står på din sida

Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar - Dröjsmålsränta
Vad är dröjsmålsränta?
Dröjsmålsränta är en extra räntekostnad som du drabbas av om du inte betalar din faktura eller ditt lån i tid.
Är dröjsmålsränta och påminnelseavgift samma sak?
Nej, en påminnelseavgift är en fast ersättning för det administrativa arbetet ett företag måste lägga för att skicka en påminnelse. En dröjsmålsränta är en extra räntesats vid försenad betalning och den beror på det lånade beloppets storlek.
Hur hög kan dröjsmålsräntan vara?
Dröjsmålsräntan ska vara skälig och får inte vara orimligt hög. Att ta ut ockerränta är straffbart.
När får man dröjsmålsränta?
Om en skuld inte betalas på förfallodagen så utgår dröjsmålsräntan från den dagen. Det ska framgå tydligt på fakturan hur hög räntan är.