Ordlista:

Dröjsmålsränta – vad är det och vilka regler gäller?

Dröjsmålsränta är en extra räntekostnad som företag har rätt att ta ut om du inte betalar din faktura eller ditt lån i tid. Ur kundens perspektiv kan den ses som en ren straffavgift, men dröjsmålsräntan finns där av en anledning.

Att fakturaköpen ökar är knappast någon större nyhet. Moderna betallösningar har gjort det enklare än någonsin att shoppa bekvämt och tryggt hemifrån soffan. Att betala köpet i tid är inte alltid lika enkelt, vilket snabbt leder till påminnelseavgifter och dröjsmålsränta enligt lag. Många gånger är dessa pålägg en ren nödvändighet. Sena betalningar är nämligen ett stort problem för framförallt mindre företag, då de är beroende av att få in pengarna i tid för att verksamheten ska gå runt.

Vad är skillnaden mellan påminnelseavgift och dröjsmålsränta?

Förutsatt att det framgår i avtalet, har företag rätt att ta ut 60 kronor i ersättning för det administrativa arbetet med att skicka en påminnelse. Går ärendet till inkasso blir kostnaden istället 180 kronor. På fakturan framgår alltid det sista datumet för när pengarna ska synas på kontot. 

När det gäller dröjsmålsränta mellan säljare och konsument finns det två olika upplägg: 

  1. Avtalad dröjsmålsränta
    Detta innebär att företaget själva har bestämt räntesatsen vid försenad betalning. Regeln säger dock att den ska vara skälig och inte orimligt hög. Att ta ut så kallad ockerränta är straffbart. 
  2. Dröjsmålsränta enligt räntelagen
    Detta innebär att ingen bestämd procentsats finns i avtalsvillkoren. Istället lägger företaget på Riksbankens referensränta + åtta procentenheter. Referensräntan fastställs en gång per halvår. Om inget annat avtalats har ett företag rätt att ta ut dröjsmålsränta först efter 30 dagar från fakturadatum. Påminnelseavgiften kan alltså komma betydligt tidigare än dröjsmålsräntan.

Ett äldre par tar hand om sina fakturor

Hur mycket blir dröjsmålsräntan i kronor?

Det beror så klart på kreditbeloppets storlek och huruvida företaget använder avtalad dröjsmålsränta eller tar stöd i räntelagen.

Här följer ett enkelt räkneexempel:

Du har inte betalat din faktura inom 30 dagar och drabbas därför av dröjsmålsränta. Företaget har ingen avtalad dröjsmålsränta utan använder sig av den lagstadgade räntesatsen.

Fakturabeloppet är 5000 kronor och då referensräntan i nuläget är 0 % lägger företaget på en dröjsmålsränta på 8 % (referensränta 0 % + dröjsmålsränta 8 %). Dröjsmålsräntan är beräknad per år och blir alltså totalt 400 kronor. Din skuld ökar för varje dag som går och på en månad blir återbetalningsbeloppet ca 5033 kronor, bortsett från övriga avgifter.

Högkostnadskrediter och dröjsmålsränta – ett växande problem

För den som endast har någon enstaka förfallen faktura gör kanske inte dröjsmålsräntan någon större skillnad för ekonomin. Men då köpen blir många och företagen erbjuder bekväma avbetalningsplaner kopplade till kreditbolag, gäller det att se upp. Alla kreditköp är de facto lån och ju längre du har dem, desto dyrare blir de. Den som halkar efter med betalningarna kan lätt få en chock när dröjsmålsräntan kickar in – speciellt när det gäller konsumtionslån.   

Regeringen har föreslagit hårdare regler för snabblånsföretagen som i nuläget har rätt att ta ut en dröjsmålsränta på hela 40 procentenheter över referensräntan. För den med många utspridda krediter kan den totala dröjsmålsräntan bli skyhög och skapa en ekonomisk rävsax på sikt, då det inte finns några pengar kvar att amortera av lånen med. 

Växande skulder leder snabbt till inkassokrav och betalningsförelägganden hos Kronofogden. Med betalningsanmärkningar blir det svårt att få nya lån, hyra bostäder och teckna abonnemang i framtiden. Så även om dröjsmålsräntan kan verka obetydlig vid första anblicken, är det bra att ha ”många bäckar små”-principen i bakhuvudet när du synar villkoren i avtalet. 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Samla dina lån och undvik dröjsmålsränta

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är dröjsmålsränta?

Dröjsmålsränta är en extra räntekostnad som du drabbas av om du inte betalar din faktura eller ditt lån i tid. 

Hur hög kan dröjsmålsräntan vara?

Dröjsmålsräntan ska vara skälig och får inte vara orimligt hög. Att ta ut ockerränta är straffbart.

Är dröjsmålsränta och påminnelseavgift samma sak?

Nej, en påminnelseavgift är en fast ersättning för det administrativa arbetet ett företag måste lägga för att skicka en påminnelse. En dröjsmålsränta är en extra räntesats vid försenad betalning och den beror på det lånade beloppets storlek.

När får man dröjsmålsränta?

Om en skuld inte betalas på förfallodagen så utgår dröjsmålsräntan från den dagen. Det ska framgå tydligt på fakturan hur hög räntan är.

Vad säger våra kunder?