Ordlista:

Betalningsfri månad

Betalningsfri månad innebär att varken ränta eller amortering behöver betalas på ett lån, eller en kredit, under en valfri månad. Tjänsten kan exempelvis utnyttjas av personer som fått oväntat höga månadskostnader och därmed önskar skjuta upp betalningen på lånet eller krediten. Här beskrivs vad betalningsfri månad är samt vad som krävs för att du ska kunna utnyttja denna tjänst.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är betalningsfri månad?

Betalningsfri månad är en tjänst som framförallt erbjuds av långivare inom privatlån samt av kreditkortsföretag. En kund som inte önskar betala månadsfakturan skickar in en ansökan om betalningsfrihet via bankens hemsida. Om ansökan godkänns behöver inget betalas på skulden den månaden. Istället skjuts hela beloppet upp.

Betalning under kommande månader

Om betalningsfri månad utnyttjas kommer skulden att skjutas upp och ränta uppstå på uppskjutet belopp. Hur återbetalning sedan sker beror på vilken lån- eller kreditform det handlar om.

Betalningsfri månad på kreditkort

På kommande månadsfaktura kommer hela det uppskjutna beloppet presenteras. Detta utöver den kredit som utnyttjats under fakturaperioden. Det är nu upp till kreditkortsinnehavaren att välja hur stort belopp som önskas betalas. Däremot finns alltid ett lägsta belopp som måste betalas, exempelvis 5 % av utnyttjad kredit.

Betalas inte hela fakturabeloppet kommer resterande skjutas upp till kommande månad och skapa ytterligare räntekostnad. Du bör försöka betala av din kredit så snart du kan för att minimera kapitalkostnaden på krediten.

Betalningsfri månad på privatlån

Den vanligaste formen av privatlån är annuitetslån vilket innebär samma månadskostnad under hela lånets löptid. Om låntagaren utnyttjar en betalningsfri månad ändras vanligtvis inte månadskostnaden för lånet. Istället kommer löptiden förlängas med en månad.

Det finns däremot tillfällen då långivaren istället höjer månadsbeloppet under kvarvarande löptid på lånet. Vid osäkerhet vad som gäller bör långivaren kontaktas inför att betalningsfri månad aktiveras.

Vilka banker erbjuder betalningsfri månad?

Flera av våra banker kan erbjuda en eller flera betalningsfria månader. Skulle betalningsfrihet vara viktigt så nämn det i din ansökan när du skickar in den till oss på Advisa.

  • En enda låneansökan skickas in
  • Svar från upp till 40 långivare
  • Jämför ränta, effektiv ränta, unika fördelar hos långivarna

Vad krävs för att få betalningsfri månad?

Långivarna kan ha olika krav för att låntagarna ska kunna få utnyttja betalningsfri månad. Nedan presenteras några av de vanligaste villkoren:

Ansökan

Det vanligaste är att en ansökan måste skickas in för att betalningsfri månad ska kunna aktiveras. Ansökan skickas in via långivarens hemsida och behöver då ske före förfallodatumet på fakturan. Det går alltså inte att ansöka om detta i efterhand.

Antal gånger per kalenderår

Det finns alltid en begränsning för hur ofta denna tjänst kan utnyttjas per kalenderår. Det vanligaste är 2 – 3 gånger.

Ej månader i följd

Betalningsfria månader får inte får ligga efter varandra.

Följt avtalet senaste månaderna

För att kunna utnyttja en betalningsfria månad krävs att låneavtalet har följts under exempelvis de tre senaste månaderna. Med det menas att några försenade inbetalningar inte har skett. Personen behöver alltså bevisa att ekonomin är så god att återbetalning kommer att kunna ske.

Ej första månaderna

Betalningsfri månad kan inte aktiveras under de första månaderna för lånet eller krediten. Exakt hur länge personen måste vänta inför att första tillfället kan utnyttjas varierar mellan långivarna.

Finns kredit kvar – kreditkort

På kreditkort finns dessutom kravet att inte hela kreditutrymmet är utnyttjat. Är det maximal kredit på 30 000 kronor och hela summan är använd kommer alltså inte betalningsfri månad att godkännas. Detta utifrån att räntekostnad kommer att uppstå denna månad och därmed behöver rymmas inom kreditutrymmet.

Advisa och betalningsfria månad

Nu vet du allt om vad betalningsfri månad innebär och hur du kan ansöka om det. Har du problem att betala fakturan så tveka inte att kontakta oss på Advisa eller långivare, vi alla vill såklart hjälpa dig få ordning på fakturan. Det är aldrig värt att låta en faktura ligga och tro att det löser sig själv.

Nedan kan du ta del av vanliga frågor och svar som berör ämnet betalningsfri månad.

Läs också: Betala faktura med kreditkort? Tänk på detta

Vanliga frågor och svar - Betalningsfri månad

Vad är för- och nackdelarna med att utnyttja en betalningsfri månad?

Fördelen är att inte en enda krona behöver betalas på lånet eller krediten. Tjänsten kan därmed användas en månad med oväntat höga övriga kostnader.

Nackdelen är att skulden skjuts upp varpå det kommer ta längre tid innan hela skulden är återbetald. Det resulterar i en större total räntekostnad över löptiden.

Kostar det något extra med betalningsfria månader?

Nej, det kostar inget extra att skjuta upp en månadsbetalning. Däremot kommer det uppstå större räntekostnad eftersom någon amortering på lånet inte sker den månaden. Försök sen att betala tillbaka det du har skjutit upp så snabbt som möjligt.

När kan jag få betalningsfri månad?

Flera lån- och kreditgivare erbjuder betalningsfri månad som standard på deras lån och krediter. Även om det inte nämns i villkoren kan det dessutom, i vissa fall, beviljas till personer som har svårt att betala sin skuld i tid. Har du detta behov bör långivaren kontaktas. 

Läs texten för att se om du kan ansökan om en betalningsfri månad.