Ordlista:

Handpenningslån – Fakta och smarta tips

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Allt om handpenningslån

Ett handpenningslån delas ut av samma bank som ger dig ditt bolån och får endast användas till att betala handpenningen på din nya bostad. Handpenningen – som är ett slags kvitto på att du är en seriös köpare och inte tänker dra dig ur affären – betalar du normalt inom en vecka efter kontraktsskrivningen. Den brukar vara 10 % av köpeskillingen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Även om banken helst ser att du betalar handpenningen med dina egna sparpengar, är ett tillfälligt handpenningslån ofta möjligt vid behov. På tillträdesdagen omvandlas det till en del av bostadslånet.

Ett handpenningslån kan exempelvis bli aktuellt om du har ett lånelöfte men saknar pengar på kontot till en snabb bostadsaffär. Ett vanligt scenario idag, då många mindre bostäder säljs innan visning och det kan bli nödvändigt att slå till relativt omgående.

en spargris som innehåller ett hus och pengar

Vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Handpenningen och kontantinsatsen kan mycket väl tas från samma sparkapital, men är egentligen helt olika saker. Anledningen till att begreppen ofta blandas ihop är att handpenningen normalt är 10 % och kontantinsatsen (minst) 15 % – det är alltså främst beloppen som är lika. Att banken gärna vill att du betalar handpenningen med sparpengar, gör också att den lätt kan misstas för kontantinsats.

Kontantinsats:

Banken kan inte riskera att förlora pengar om din bostad skulle sjunka i värde. Därför är taket för ett bolån 85 % av bostadens totalvärde. Den resterande delen måste du betala med egna pengar – din kontantinsats. Den blir en säkerhet för banken att de får tillbaka sina pengar om du inte skulle ha råd att betala tillbaka bostadslånet. För din egen del blir den en investering i bostaden. Nivån på kontantinsatsen är alltid minst 15 procent av den totala köpesumman, men kan variera beroende på hur säker investeringen anses vara. Storleken på din kontantinsats påverkar också villkoren för ditt bolån.

Handpenning:

Handpenningen är bara ett förskott som försäkrar att du tänker köpa bostaden. Det resterande beloppet betalas först på tillträdesdagen. Nivån på handpenningen kan variera, men standard är 10 procent av köpeskillingen för bostaden. Det är framförallt om bostadspriset är lågt som den procentuella handpenningen brukar vara lite högre. Storleken på handpenningen står endast i relation till priset på din nya bostad och förblir densamma oavsett om du lägger 15 % eller 50 % i kontantinsats.

Vad gör jag om banken inte vill ge mig ett handpenningslån?

Om banken av någon anledning inte vill betala ut ett handpenningslån som ett förskott på köpeskillingen, kan du istället ansöka om ett privatlån. Räntan är visserligen lite högre, men med tiden kan du försöka omvandla ditt privatlån till en del av bolånet.

Vad är fördelen med ett privatlån till handpenningen?

Det finns flera fördelar. Kraven är inte lika strikta som på bolån, processen är snabb och smidig och pengarna får egentligen användas till vad som helst. Därför kan det vara en god idé att ansöka om ett lite större privatlån än du faktiskt behöver för att täcka handpenningen och använda resten av pengarna till att öka din kontantinsats. Ju större din egen insats är, desto mindre blir belåningsgraden på bostaden, vilket gör att du får bättre ränta och amorteringsvillkor.

Ett annat tänkbart scenario är att du är helt säker på att få ett bolån, men måste köpa en bostad innan du hunnit få ett lånelöfte. Då är ett privatlån förmodligen den snabbaste lösningen för att kunna betala din handpenning i tid. Säljaren bryr sig inte varifrån handpenningen kommer, bara att den kommer.

Hos Advisa kan du ansöka om privatlån till handpenning från flera banker och långivare samtidigt. Alla delar på samma kreditupplysning, vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

Intresserad av att låna till kontantinsatsen? Läs mer här.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett handpenningslån?
Ett handpenningslån är ett lån som endast användas till att betala handpenningen till bostaden nu ska köpa. Handpenningen brukar vara 10 % av köpeskillingen.
När betalar man handpenning?
Handpenningen, 10 % av bostadens pris, betalar du direkt när du skrivit kontrakt med mäklaren. Det är en säkerhet för att ska köpa bostaden. Resterande 5 % av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden.
Vilken typ av lån är ett handpenningslån?
Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån utan säkerhet. Du kan till exempel ta det om du fått lånelöfte men saknar pengarna på kontot för ett snabb affär, eller om du ska sälja din gamla bostad men inte fått pengarna när det är dags att betala handpenning för din nya bostad. Hos oss kan du få hjälp med ett privatlån för att betala din handpenning.
Hur betalar man handpenning?
Handpenningen betalar du antingen med dina egna sparade pengar eller med ett handpenningslån. Du betalar den när du skrivit kontrakt med mäklaren.

Vad säger våra kunder?