Ordlista:

Handpenningslån – Fakta och smarta tips

Ett handpenningslån delas ut av samma bank som ger dig ditt bolån och får endast användas till att betala handpenningen på din nya bostad. Handpenningen – som är ett slags kvitto på att du är en seriös köpare och inte tänker dra dig ur affären – betalar du normalt inom en vecka efter kontraktsskrivningen. Den brukar vara 10 % av köpeskillingen.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är handpenningslån?

Handpenningslån erbjuds av de flesta bolånebanker och är ett sätt för dig att kunna betala handpenningen till din nya bostad innan du sålt den förra. Vanligtvis kan en del av din ihopsparade kontantinsats användas för att betala handpenningen – men om dina sparade pengar är låst i din nuvarande bostad kan ett handpenningslån bli ett alternativ.

Har kortare löptid

Handpenningslån du får genom din bolånebank har ofta en kortare löptid, eftersom det är ett tillfälligt lån. Ofta ska handpenningslånet lösas när du får tillträde till bostaden – eller exempelvis sex månader efter att du tagit det.

Ett handpenningslån kan exempelvis bli aktuellt om du har ett lånelöfte men saknar pengar på kontot till en snabb bostadsaffär. Ett vanligt scenario idag, då många mindre bostäder säljs innan visning och det kan bli nödvändigt att slå till innan du har hunnit sälja din tidigare bostad.

Alternativ till handpenningslån

Om banken av någon anledning inte vill betala ut ett handpenningslån som ett förskott på köpeskillingen, kan du istället ansöka om ett privatlån. Räntan är visserligen lite högre, men det är ett lån med större frihet och längre löptid. Med tiden kan du också försöka omvandla ditt privatlån till en del av bolånet.

Vad är fördelen med ett privatlån till handpenningen?

Det finns flera fördelar. Kraven är inte lika strikta som på bolån, processen är snabb och smidig och pengarna får egentligen användas till vad som helst. I vissa fall kan du ha möjlighet att låna till mer än bara handpenningen – så att privatlånet blir en större del av din kontantinsats. Ju större din egen kontantinsats är, desto mindre blir belåningsgraden på bostaden, vilket gör att du får bättre ränta och amorteringsvillkor.

Ett annat tänkbart scenario är att du är helt säker på att få ett bolån, men måste köpa en bostad innan du hunnit få ett lånelöfte. Då är ett privatlån förmodligen den snabbaste lösningen för att kunna betala din handpenning i tid. Säljaren bryr sig inte varifrån handpenningen kommer, bara att den kommer.

Jämför privatlån för bästa räntan

Som vi nämnt tidigare är ofta räntan på privatlån högre än på bolån. Därför är det viktigt att du jämför långivare för att hitta det billigaste lånet för just dig.

Genom oss kan du ansöka om privatlån till handpenning från flera banker och långivare samtidigt. Alla delar på samma kreditupplysning, vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

Intresserad av att låna till kontantinsatsen? Läs mer här.

 

en spargris som innehåller ett hus och pengar

Vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning?

Handpenningen och kontantinsatsen tas ofta från samma sparkapital, men de är egentligen olika saker. Anledningen till att begreppen ofta blandas ihop är att handpenningen normalt är 10 % och kontantinsatsen minst 15 % – det är alltså främst beloppen som är lika. Att banken gärna vill att du betalar handpenningen med sparpengar, gör också att den lätt kan misstas för kontantinsats.

Kontantinsats:

Banken kan inte riskera att förlora pengar om din bostad skulle sjunka i värde. Därför är taket för ett bolån 85 % av bostadens totalvärde. Den resterande delen måste du betala med egna pengar – din kontantinsats. Den blir en säkerhet för banken att de får tillbaka sina pengar om du inte skulle ha råd att betala tillbaka bostadslånet. För din egen del blir den en investering i bostaden. Nivån på kontantinsatsen är alltid minst 15 % av den totala köpesumman, men kan variera beroende på hur säker investeringen anses vara. Storleken på din kontantinsats påverkar också villkoren för ditt bolån.

Handpenning:

Handpenningen är ett förskott som försäkrar att du tänker köpa bostaden. Det resterande beloppet betalas först på tillträdesdagen. Nivån på handpenningen kan variera, men standard är 10 % av köpeskillingen för bostaden. Det är framförallt om bostadspriset är lågt som den procentuella handpenningen brukar vara lite högre. Storleken på handpenningen står endast i relation till priset på din nya bostad och förblir densamma oavsett om du lägger 15 % eller 50 % i kontantinsats.

Vad är räntan på ett handpenningslån?

Många bolånebanker har en fast ränta för deras handpenningslån, som är samma för alla kunder. Samtidigt styrs den aktuella räntan av marknaden och det allmänna ränteläget. Men generellt kan man säga att räntan är något högre än hos ett vanligt bolån – ungefär mellan 3,5-5,5 %. Handpenningslån du tar genom en bolånebank är oftast amorteringsfria.

Räntan på handpenningslån genom privatlån

När du söker om ett lån till handpenning via ett privatlån sätts alltid räntan individuellt. Räntan du får baseras på din kreditvärdighet och betalningsförmåga – och har du en god ekonomi kan det vara värt att undersöka vilken ränta du kan få till din handpenning med ett vanligt privatlån.

När du söker genom oss skickar vi alltid ut din ansökan till alla våra samarbetspartners med endast en kreditupplysning via UC, så att vi garanterat ska hitta långivaren som kan erbjuda dig lägst ränta.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån som endast användas till att betala handpenningen till bostaden nu ska köpa. Handpenningen brukar vara 10 % av köpeskillingen.

När betalar man handpenning?

Handpenningen, 10 % av bostadens pris, betalar du direkt när du skrivit kontrakt med mäklaren. Det är en säkerhet för att ska köpa bostaden. Resterande 5 % av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden.

Vilken typ av lån är ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån utan säkerhet. Du kan till exempel ta det om du fått lånelöfte men saknar pengarna på kontot för ett snabb affär, eller om du ska sälja din gamla bostad men inte fått pengarna när det är dags att betala handpenning för din nya bostad.

Hos oss kan du få hjälp med ett privatlån för att betala din handpenning.

Hur betalar man handpenning?

Handpenningen betalar du antingen med dina egna sparade pengar eller med ett handpenningslån. Du betalar den när du skrivit kontrakt med mäklaren.

Vad säger våra kunder?