Fråga Advisa:

Vad är kredit?

Ordet kredit ser man i många sammanhang inom ekonomi. Men vad betyder det – vad är kredit?

Povel på Advisa svarar:

Kredit innebär att betalning sker i efterskott. Det kan exempelvis vara att produkter eller tjänster köps via faktura. Det kallas för varukredit.

Kredit, i form av lån av pengar, kan exempelvis ske via kreditkort, delbetalningar eller kontokrediter. Det kallas för penningkredit.

Ordet kredit har flera olika betydelser. Denna artikel beskriver begreppet utifrån att privatpersoner lånar pengar, läs vidare så berättar vi mer.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad betyder kredit?

Ordet kredit betyder ”tro på” i form av ”lita på” och kommer från franska ”crédit” vilket i sin tur kommer från latinets ”credere”.

Det krävs exempelvis att långivaren ”litar på” att låntagaren kommer att återbetala sitt lån för att lånet ska beviljas.

Kreditvärdighet

Inför att exempelvis ett lån eller fakturaköp beviljas kontrolleras personens kreditvärdighet via en kreditupplysning. Är kreditvärdigheten låg finns risken att köpet inte beviljas. Det sker därmed på grund av att företaget inte ”litar på” att personen kommer att kunna återbetala beloppet enligt avtal.

Kredit innebär oftast ränta och avgift

De flesta krediter innebär att ränta och avgifter behöver betalas. Det kan ske löpande varje månad eller via en slutbetalning efter kredittidens slut.

Det finns däremot även krediter som är räntefria. Ett exempel är köp på faktura då personen som köper, via faktura, oftast har 30 dagars betalningsvillkor. Detta utan att ränta eller avgifter uppstår.

Olika sätt att handla på kredit

Det finns ett flertal olika krediter som är anpassade för att användas av privatpersoner. Nedan beskrivs några av de vanligaste formerna:

Faktura

Om faktura väljs som betalningsalternativ kommer en kredit att uppstå. Detta genom att företaget levererar produkten i förväg varpå kunden sedan exempelvis har 30 dagars betalningsvillkor. Det innebär att personen handlar på kredit och att skulden regleras i efterhand, det vill säga i samband med att fakturan betalas.

Kreditkort

Inköp som sker med ett kreditkort återbetalas i efterhand via dess månadsfaktura. Kortinnehavaren kan välja på att betala hela utnyttjade kreditbeloppet eller enbart en del av detta. Om inte hela fakturabeloppet betalas kommer resterande att skjutas upp till kommande månadsfaktura – oftast ihop med ett räntepåslag.

Läs också: Bästa kreditkortet för resor

Kontokredit

En kontokredit är kopplad till ett bankkonto. Om en betalning försöker att genomföras från kontot, och saldot är för lågt, kommer kontokrediten automatiskt att aktiveras. Därmed kan betalningen gå igenom trots för lågt saldo på kontot. I detta tillfälle utnyttjas en del av det totala kreditbeloppet. Vid insättning till bankkontot kommer kontokrediten automatiskt att regleras, alltså återbetalas.

Högkostnadskredit

Med högkostnadskredit menas en kreditlån som har en effektiv ränta på minst 30 %. Dessa omfattas av ett speciellt regelverk inom Konsumentkreditlagen. Bland annat måste dessa ha ränte- och kostnadstak samt behöver vara uppmärkta med en varningstriangel och varningstext.

Delbetalning

Även delbetalning är en slags kredit. Detta utifrån att betalning sker i efterskott för den vara eller tjänst som köpts in. Vid delbetalning betalas vanligtvis samma summa varje månad under en förutbestämd period.

Kapitalfrigöringskredit

Kapitalfrigöringskredit är ett bolån där bostaden alltså används som säkerhet. I stället för att amortering och ränta betalas varje månad ackumuleras skulden löpande. Detta fram till att bostaden säljs varpå hela skulden regleras. Dessa krediter kan generellt tecknas av personer som är 55 år eller äldre.

Kapitalfrigöringskredit kallas ibland, felaktigt, för seniorlån. Det finns däremot tydliga skillnader mellan dessa låneformer.

Är lån och kredit samma sak?

Oftast sker en distinktion mellan kredit och lån utifrån hur kreditbeloppet förväntas återbetalas. Det är däremot en generell kategorisering och det finns undantag.

Lån – Fast återbetalning

När ett lån tecknas skapas en betalningsplan som visar hur stort belopp som förväntas betalas per månad samt under hur lång tid som lånebeloppet ska återbetalas. Om ändring önskas av exempelvis lånets löptid eller månadsbelopp att betala behöver kundtjänst kontaktas hos långivaren.

Kredit – Flexibel återbetalning

Krediter kännetecknas av mer flexibel återbetalning. Ett exempel är hur kreditkort och kontokrediter fungerar genom att kredittagaren kan betala tillbaka ett valfritt belopp varje månad. Det är därmed upp till kredittagaren att välja under hur lång tid som utnyttjad kredit ska återbetalas. Dessutom är det vanligt med så kallade öppna krediter.

Öppen kredit

Med öppen kredit menas att kreditbeloppet kan utnyttjas vid ett flertal tillfällen. Den är därmed ”öppen” fram till att kredittagaren väljer att stänga ner den och därmed inte längre har tillgång till beloppet.

Ett exempel på öppen kredit är ett kreditkort. Kortinnehavaren har alltid möjlighet att betala med kortet upp till dess kreditnivå. När utnyttjad kredit har återbetalats kan återigen krediten utnyttjas. Detta kan ske fram till att kortet avslutas.

Vanliga frågor och svar – Kredit

Är faktura en kredit?

Ja, att betala via faktura är en form av kredit. Detta eftersom betalning sker efter att leverans av produkt eller tjänst har skett.

Vad innebär en räntefri kredit?

Med räntefri kredit menas att någon räntekostnad för lånet eller delbetalningen inte uppstår.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare