Ordlista:

Faktura – viktiga tips när du betalar med faktura

“Köp nu, betala nästa månad. Helt räntefritt”. Visst kan det låta rätt lockande precis innan löning? Betalar du räkningen när du fått din lön enligt plan är det oftast inga problem att handla på faktura, men betalar du inte fakturan i tid kan köpet bli en dyr affär. I den här artikeln får du veta vad du ska se upp för innan du köper något på faktura.

Vad är en faktura?

En faktura är ett dokument – på papper eller elektroniskt – som innehåller ett betalningskrav. En faktura kan ställas ut från ett företag till ett annat – eller från ett företag till en privatperson. Den som vill ha betalt genom fakturan kallas borgenär och den som ska betala fakturan kallas gäldenär – precis som vid lån.

Hur betalar man en faktura?

På en faktura ska all info om hur och när den ska betalas finnas. Här är de viktigaste delarna:

  • Förfallodag – det är sista dagen då pengarna finnas på kontot hos mottagaren
  • Belopp – det är summan du ska betala på fakturan
  • Plus/bankgiro-nummer – det är kontot mottagaren vill ha sin betalning till.
  • Fakturanummer – ett unikt nummer som ska finnas på varje faktura
  • OCR-nummer – OCR-numret är också detta ett unikt ID som finns på varje faktura. Det används för att identifiera pengarna som skickas in.

Så betalar du din faktura – steg för steg

Principen för hur du betalar en faktura är densamma oavsett vilken bank du använder dig av. Du kan välja att betala en faktura både från din dator eller från din mobiltelefon.

1. Från konto

Välj från vilket konto du vill betala från och se till att du har tillräckligt mycket pengar på det kontot.

2.  Till konto

Fyll i vart pengarna ska betalas till. Här fyller du i plus- eller bankgironumret som står på din faktura.

3. Belopp

Fyll i beloppet du ska betala enligt din faktura. Notera även öre.

4. Överföringsdatum

Här väljer du när din faktura ska betalas. Du kan välja att betala nästkommande bankdag eller senare – välj bara inte en dag efter fakturans förfallodatum.

5. OCR-nummer

Under rutan för OCR-nummer eller meddelande fyller du i OCR-numret som står på din faktura. Var noga så att det blir rätt.

6. Signera

När du fyllt i allt återstår bara att signera betalningen och vänta på att pengarna ska dras från ditt konto.

Läs också: Betala faktura med kreditkort

Så går det till när du handlar på faktura

När du beställer produkter på framför allt internet erbjuds du ofta att köpa produkten på faktura. Då slipper du betala förrän fakturans förfallodag, det vill säga den dag säljaren kräver att du ska betala in pengarna.

Kan locka – men fakturor är ofta förenat med avgifter

Du kan alltså köpa produkten först och betala senare – något som kan locka rätt rejält under plånbokstunna perioder. Men inget är gratis och det tillkommer ofta en fakturaavgift för att du väntar med betalningen. Det är alltså billigare att köpa produkten kontant istället för att dröja med betalningen.

Det här händer om du inte betalar din faktura i tid

Det du behöver fråga dig själv innan du köper något på faktura är om du inte har råd att betala för produkten nu, kommer du ha råd att betala för den nästa månad? Kanske har du för vana att alltid köpa produkter på faktura som gör att du även nästa månad tvingas handla på faktura?

Fakturaköp kan skapa ett skuldberg

Till slut kan den totala skulden av alla dina fakturor göra att du tyvärr inte har råd att betala räkningarna i tid. Om det skulle inträffa är det första som händer troligtvis att du får en påminnelse från fordringsägaren (det vill säga det bolag du är skyldig pengar). Då tar de oftast även ut en dyr påminnelseavgift. Notera att fordringsägaren inte alltid är skyldig att skicka ut en påminnelse och det är därför din uppgift att hålla koll på dina fakturor.

Dyrt om du missar att betala

Utöver påminnelseavgiften får fordringsägaren ta ut dröjsmålsränta från och med första dagen efter att din faktura skulle ha betalats in. Dröjsmålsräntan brukar vara mycket hög, ofta runt 25 procent, och får du betalningssvårigheter kan ditt köp därför i slutändan mycket dyrt. Det kan dessutom lätt att glömma bort att betala in sin faktura. Det lilla misstaget kan då alltså innebära att du tvingas betala både påminnelseavgift och dröjsmålsränta. För att undvika att ditt köp ska bli onödigt dyrt är det därför alltid smidigast att betala din produkt direkt – eller vänta med att köpa det tills du har råd.

Delbetala faktura – därför blir det en dyr affär

En del bolag erbjuder möjligheten att delbetala din fakturan över en valfri tidsperiod, till exempel 3 eller 6 månader. Det kan såklart vara lockande eftersom kostnaden per månad blir låg.

Sanningen är dock att ju längre tid du väljer att betala tillbaka fakturan på desto dyrare blir ditt köp. Hur kan det vara så? Det beror på att den effektiva räntan blir högre ju längre avbetalningsperiod du väljer. För att illustrera hur räntan kan bli högre ju längre tid du tar på dig presenteras nedan ett räkneexempel. Utgå från att i båda fallen har du köpt en vara, till exempel elektronik, kläder eller möbler, för 10 000 kronor.

  • Delbetalning 3 mån: Startavgift 95 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 11,45 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 182 kronor.
  • Delbetalning 6 mån: Startavgift 195 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 13,29 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 369 kronor.
  • Delbetalning 12 mån: Startavgift 295 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 12,31 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 643 kronor.
  • Delbetalning 24 mån: Startavgift 295 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 9,95% ger en effektiv ränta på 20,65 %. Totalkostnaden för köpet blir då 12 089 kronor.

Skillnaden kostnad för ditt köp på 10 000 kr blir alltså nästan tvåtusen kronor på två år. Tänk därför en extra gång innan du lägger upp fakturan på en lång avbetalningstid.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så kan du sänka kostnaderna på dina fakturaköp

Många svenskar har idag flera olika produkter på avbetalning hos olika handlare och inkassobolag. Eftersom det är höga avgifter och dyra dröjsmålsräntor på dessa lån kan man ofta tjäna på att ta ett billigare lån hos en av våra samarbetspartners och betala av det i stället.

Hos oss kan du låna allt från 5 000 till 600 000 – och vi jämför alltid lån från alla våra samarbetspartners så att vi kan hitta lägsta räntan åt just dig.

Samla fakturabetalningar och sänk dina kostnader

Har du gjort fakturaköp tidigare som du fortfarande betalar av kan du tjäna på att samla dessa under och samma privatlån. Det ger dig en samlad, lägre ränta som gör att du sänker din månadskostnad och betalar mindre för lånen.

Ansök snabbt hos oss så hittar vi det billigaste samlingslånet för dig hos våra 40 samarbetspartners.

Sammanfattning – därför kan köp på faktura bli dyra

  • Det tillkommer en fakturaavgift
  • Betalar du inte i tid tillkommer oftast både påminnelseavgift och dröjsmålsränta
  • Dröjsmålsräntan är oftast mycket dyrare än ett lån på banken

Vanliga frågor och svar – Faktura

Är det dyrare att handla på faktura?

Ofta tillkommer en extra avgift om du vill betala ditt köp på faktura i stället för att betala det direkt. Var noga med att läsa det finstilta innan du köper något på faktura om du inte vill att ditt köp ska bli dyrare.

Vad är en faktura?

En faktura är ett skriftligt krav på en betalning. I vardagligt tal är en faktura samma sak som en räkning.

Vad händer om jag inte betalar fakturan i tid?

Om du inte betalar din faktura innan förfallodatum kommer påminnelseavgifter och ibland även dröjsmålsränta läggas till på fakturabeloppet. Om du inte heller betalar den senare kan din skuld hamna hos Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning.

Vad är en e-faktura?

En e-faktura fungerar likadant som en faktura, med skillnaden att e-fakturan endast är digital och du får den på din mobil eller dator i stället för hem i brevlådan.

Vad säger våra kunder?