Ordlista:

Faktura - viktiga tips när du betalar med faktura

“Köp nu, betala nästa månad. Helt räntefritt.” Visst kan det låta rätt lockande precis innan löning? Betalar du räkningen när du fått din lön enligt plan är det oftast inga problem att handla på faktura, men betalar du inte fakturan i tid kan köpet bli en dyr affär. I den här artikeln får du veta vad du ska se upp för innan du köper något på faktura.

så undviker du dyra fakturaköp

Så går det till när du handlar på faktura

När du beställer produkter på framför allt internet erbjuds du ofta att köpa produkten på faktura. Då slipper du betala förrän fakturans förfallodag (det vill säga den dag säljaren kräver att du ska betala in pengarna). Du kan alltså köpa produkten först och betala senare – något som kan locka rätt rejält under plånbokstunna perioder. Det finns inga “gratis luncher” och det tillkommer ofta en fakturaavgift för att du väntar med betalningen. Det är alltså billigare att köpa produkten kontant istället för att dröja med betalningen.

Det här händer om du inte betalar din faktura i tid

Det du behöver fråga dig själv innan du köper något på faktura är om du inte har råd att betala för produkten nu, kommer du ha råd att betala för den nästa månad? Kanske har du för vana att alltid köpa produkter på faktura som gör att du även nästa månad tvingas handla på faktura? Till slut kan den totala skulden av alla dina fakturor göra att du tyvärr inte har råd att betala räkningarna i tid. Om det skulle inträffa är det första som händer troligtvis att du får en påminnelse från fordringsägaren (det vill säga det bolag du är skyldig pengar). Då tar de oftast även ut en dyr påminnelseavgift. Notera att fordringsägaren inte alltid är skyldig att skicka ut en påminnelse och det är därför din uppgift att hålla koll på dina fakturor.

Utöver påminnelseavgiften får fordringsägaren ta ut dröjsmålsränta från och med första dagen efter att din faktura skulle ha betalats in. Dröjsmålsräntan brukar vara mycket hög, ofta runt 25 procent, och får du betalningssvårigheter kan ditt köp därför i slutändan mycket dyrt. Det kan dessutom lätt att glömma bort att betala in sin faktura. Det lilla misstaget kan då alltså innebära att du tvingas betala både påminnelseavgift och dröjsmålsränta. För att undvika att ditt köp ska bli onödigt dyrt är det därför alltid smidigast att betala din produkt direkt – eller vänta med att köpa det tills du har råd.

Delbetala fakturan – därför blir det en dyr affär

En del bolag erbjuder möjligheten att delbetala din fakturan över en valfri tidsperiod (t ex 3 eller 6 månader). Det kan så klart vara lockande eftersom kostnaden per månad blir låg. Sanningen är dock att ju längre tid du väljer att betala tillbaka fakturan på desto dyrare blir ditt köp. Hur kan det vara så? Det beror på att den effektiva räntan blir högre ju längre avbetalningsperiod du väljer. För att illustrera hur räntan kan bli högre ju längre tid du tar på dig presenteras nedan ett räkneexempel. Utgå från att i båda fallen har du köpt något (ex elektronik, kläder eller möbler) för 10 000 kronor.

  • Delbetalning 3 mån: Startavgift 95 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 11,45 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 182 kronor.
  • Delbetalning 6 mån: Startavgift 195 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 13,29 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 369 kronor.
  • Delbetalning 12 mån: Startavgift 295 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 0% ger en effektiv ränta på 12,31 %. Totalkostnaden för köpet blir då 10 643 kronor.
  • Delbetalning 24 mån: Startavgift 295 kr, månadsavgift 29 kronor samt en årsränta på 9,95% ger en effektiv ränta på 20,65 %. Totalkostnaden för köpet blir då 12 089 kronor.

Skillnaden kostnad för ditt köp på 10 000 kr blir alltså nästan tvåtusen kronor på två år. Tänk därför en extra gång innan du lägger upp fakturan på en lång avbetalningstid.

Så kan du sänka kostnaderna på dina avbetalningsköp

Många svenskar har idag flera olika produkter på avbetalning hos olika handlare och inkassobolag. Eftersom det är höga avgifter och dyra dröjsmålsräntor på dessa lån kan man ofta tjäna på att ta ett billigare lån hos banken och betala av dessa på en gång.

Därför kan köp på faktura bli dyra

  • Det tillkommer en fakturaavgift
  • Betalar du inte i tid tillkommer oftast både påminnelseavgift och dröjsmålsränta
  • Dröjsmålsräntan är oftast mycket dyrare än ett lån på banken

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?