Fråga Advisa:

Varför kan jag inte samla mina lån?

Jag har i dag en ganska spretig lånesituation med flera mindre lån och avbetalningar som jag betalar av samtidigt. Jag har sett flera exempel på hur man kan spara pengar i ränta genom ett samlingslån, men har själv inte kunnat få hela mitt samlade lånebelopp beviljat. Varför kan jag inte samla mina lån?

Povel på Advisa svarar:

När du söker ett lån, oavsett storlek, så gör alltid långivaren en individuell bedömning på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Om du har sökt ett samlingslån och inte blivit beviljad det så beror det alltså på att långivaren har sett för stor risk i att låna ut till dig.

Men anledningen till att du hittills inte kunnat samla dina lån och krediter kan också bero på att du inte har sökt hos rätt långivare. När du söker ett lån genom oss skickar vi kostnadsfritt vidare din ansökan till alla våra 40 samarbetspartners – varav vissa specialiserar sig på kunder med lägre kreditvärdighet.

Du ska aldrig ta ett lån du inte har råd att betala tillbaka. Men att samla dina tidigare lån till en lägre ränta kan vara ett bra första steg mot en bättre ekonomi, trots att du i dagsläget har sämre kreditvärdighet. Läs vidare så berättar vi mer om hur du kan öka dina chanser att samla dina lån – eller så kan du skicka in en ansökan direkt i formuläret.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Att inte kunna samla lån kan ha flera anledningar

Om du har skickat in en ansökan om att samla dina lån men fått avslag är det rimligt att du ställer dig frågan – varför kan jag inte samla mina lån?

Oftast när man får en låneansökan nekad beror det på att du har lån kreditvärdighet eller betalningsförmåga. Att din kreditvärdighet är låg kan i sin tur ha flera anledningar, här är de vanligaste:

För många kreditupplysningar

Om du har svårt att få ett lån kan det vara lätt att göra många ansökningar under kort tid i hopp om att få napp. Tyvärr försämrar många kreditupplysningar under kort tid dina chanser att kunna samla dina lån, eftersom banken ser den höga aktiviteten som en risk.

För höga skulder sett till din inkomst

Det kan vara tungt när dina nuvarande skulder gör att det är svårt för dig att kunna ta ett samlingslån – men i vissa fall ser verkligheten ut så. Har du för höga skulder sett till din inkomst minskar chanserna till att få ett bra lån hos de flesta långivare.

Betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Betalningsanmärkningar ligger kvar i tre år och kan påverka dina chanser att få ett bra lån. Hos vissa långivare ger det dig en högre ränta – medan vissa långivare inte alls vill låna ut till personer med betalningsanmärkningar. Söker du ett lån genom oss är det möjligt att bli beviljad ett lån trots upp till tio betalningsanmärkningar.

Har du skulder hos Kronofogden går det inte att bli beviljad ett lån genom oss. Fokusera då i stället först och främst på att betala av den skulden.

Så ökar du chansen att kunna samla dina lån

Så vad ska du då göra för att kunna samla dina lån? Här är våra bästa tips:

1. Sök lån hos många långivare samtidigt

Din bästa chans att hitta en långivare som kan ge dig ett samlingslån är såklart att kolla med så många långivare som möjligt. Det gör du bäst genom att söka om att samla dina lån genom oss – eftersom vi alltid kollar med upp till 40 långivare. Detta gör vi kostnadsfritt med bara en kreditupplysning via UC.

2. Undvik många kreditupplysningar

Kreditupplysningar ligger kvar i 12 månader – men de är som mest aktiva under de första 3 månaderna. Har du nyligen sökt flera lån eller krediter och inte kan få lån så försök vänta ett litet tag.

3. Betala av mindre skulder

Om du har några mindre privatlån eller avbetalningar kan du fokusera på att försöka betala av dem helt innan du söker om att samla lån nästa gång. Färre skulder ger dig bättre chans att få samla dina lån.

Läs också: Låna med betalningsanmärkning

4. Se om du kan minska dina utgifter – eller öka dina inkomster

När banken bedömer din betalningsförmåga ser de till hela din situation med inkomster och utgifter. Kanske kan du minska dina utgifter och spara mer pengar? Kanske kan du till och med öka dina inkomster med att jobba fler timmar eller genom att ta ett extrajobb? Gör en budget och för att undersöka dina möjligheter att på sikt förbättra din ekonomi.

Vanliga frågor och svar – Varför kan jag inte samla lån

Vad krävs för att jag ska kunna samla mina lån?

För att söka lån genom oss krävs att du är minst 18 år gammal, skuldfri hos Kronofogden och har en inkomst på 8 400 kronor i månaden. Det går att söka lån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar.

Var är det lättast att samla mina lån?

Eftersom en bedömning av dig som kund alltid görs individuellt går det inte att säga vilken långivare som kommer att ge dig det bästa lånet. Ditt bästa alternativ är i stället att jämföra många långivare samtidigt. Några av våra samarbetspartners specialiserar sig på att hjälpa personer som har svårt att få lån.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare