Ordlista:

Aviavgift – en onödig kostnad som är lätt att missa

En Aviavgift, eller administrationsavgift som det också kallas, är kostnaden för att skapa en faktura. För många låntagare kommer den ofta som ett ovälkommet brev på posten (bokstavligen). Aviavgiften är en av många småkostnader som tillsammans kan göra ett lån betydligt dyrare än det verkar från början. En mycket god anledning att alltid läsa det finstilta. Nedan ger vi svar på de vanligaste frågorna om Aviavgifter.

Seriös kvinna betalar fakturor hemma i soffan

 

Hur stor får aviavgiften vara?

Aviavgiften varierar från långivare till långivare och det existerar egentligen ingen högre gräns. Däremot finns det tydliga riktlinjer som säger att beloppet ska motsvara hanteringskostnaden för avin. Det säger sig självt att det inte handlar om någon större arbetsinsats, varför aviavgiften sällan överstiger 50 kronor. På ett mindre lån kan denna och andra fasta avgifter öka återbetalningskostnaderna med åtskilliga procent varje månad. Den som tar ett lån bör alltid granska villkoren för den effektiva räntan extra noga, då denna anger den årliga räntesatsen och kostnaderna för lånet tillsammans.

Ju längre löptid ditt lån har, desto fler aviavgifter kommer du att få. Om du totalt får 100 avier på ditt lån, kan det alltså innebära en kostnad på omkring 5000 kronor. Om du även räknar in andra avgifter kommer du snart upp i en summa som mycket väl kan överstiga beloppet du lånade från början. 

 

Får jag alltid en aviavgift?

Om ditt köp eller lån betalas via faktura – vilket är samma sak som en avi – kan en aviavgift tillkomma förutsatt att det är angivet i avtalet. Det är mindre vanligt att fordringsägare tar ut en avgift när betalningarna sker via autogiro, men då det alltid finns ett fakturaunderlag med i bilden har de ändå rätten att göra så. Då konkurrensen om kunderna är hård, väljer dock många långivare att bjuda på administrationsavgiften vilket kan spara låntagaren tusenlappar i slutändan. Det är också vanligt att den som valt faktura via vanlig post på sitt lån, när som helst kan välja att börja betala med autogiro istället och därmed slippa vidare avgift.  

 

Måste jag betala aviavgiften?

Ja. Alla tillkommande kostnader utöver räntan finns alltid angivna i låneavtalet. Självklart kan fordringsägaren inte lägga till aviavgifter eller andra kostnader i efterhand – däremot har du som låntagare ibland möjlighet att omförhandla villkoren. När avtalet är signerat är det din skyldighet som låntagare att betala alla avgifter varje gång du amorterar. Vid underlåtelse kan långivaren skicka påminnelser med tilläggsavgifter eller driva in skulden via inkasso, vilket blir väldigt mycket dyrare än om du betalar från början. Just aviavgiften är dock en kostnad du med ganska enkla medel kan undvika.


Hur kan jag slippa aviavgiften?

  • Se över valmöjligheterna för återbetalning
    De flesta långivare erbjuder e-faktura eller autogiro utan någon aviavgift, till skillnad från om du väljer att få avin hemskickad med vanlig post. Om avgiften inte går att undvika – se om det finns möjlighet att få färre fakturor under löptiden istället.

 

  • Se om villkoren går att justera i efterhand
    Ja, det går ofta att byta till autogiro i efterhand trots att ni har skrivit ett avtal där aviavgiften finns med. Företag och långivare uppmuntrar många gånger till detta då det är något alla vinner på. De får sin återbetalning per automatik varje månad – du slipper manuellt krångel och betalningspåminnelser med extra kostnader.

 

  • Jämför alltid erbjudanden
    Det finns ingen anledning att välja första bästa lån. Inga eller låga avgifter på lånet kan göra stor skillnad för det totala återbetalningsbeloppet. Och det gäller mer än bara aviavgiften.

 

Jämför långivare med Advisa

Advisa är en gratis jämförelsetjänst för privatlån. Tryggt och enkelt kan du jämföra räntor hos ett 30-tal långivare och hitta den bank som passar dig bäst. För din trygghet står vi under tillsyn av finansinspektionen.

Sedan starten 2011 har Advisa jämfört lån åt över 263 000 kunder. Du binder dig inte till något genom att göra en ansökan och jämförelsen är giltig i 30-dagar. Om du har några frågor så står vårt eminenta kundtjänst-team till ditt förfogande. Lycka till!

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?