Ordlista:

Anställningsformer - Så lånar du pengar utan fast anställning

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Låna utan fast anställning

Än idag är det en vanlig uppfattning att det är mycket svårt att få lån utan fast anställning. Även om det ger ett försämrat utgångsläge så har möjligheterna ökat med åren. På grund av ökad konkurrens idag finns nu många långivare som är mer flexibla än vad bankerna traditionellt sett varit. Dessutom blir det allt vanligare med olika typer av anställningar såsom projektanställning och egenföretagare, vilket långivarna också har behövt anpassa sig till. Vi på Advisa samarbetar med en mängd olika typer av långivare, hela 40 stycken, och dessa riktar sig i sin tur till olika typer av kunder.

Genom att jämföra lån via Advisa ökar du dina chanser att hitta rätt långivare för ditt lån — oavsett hur din anställning ser ut. I denna artikel går vi igenom hur anställningsformen påverkar dina förutsättningar när du vill söka lån och vad du kan göra för att få lån med bra villkor även om du saknar tillsvidareanställning.

Så fungerar det att låna
img
1. Fyll i dina uppgifter i formuläret
img
2. Välj det bästa förslaget
img
3. Få ditt lån utbetalt

En man utan fast anställning som dricker kaffe

Så ökar du dina chanser till lån utan fast anställning

Stärk din kreditvärdighet

Det finns flera relativt enkla knep att ta till för att öka sina chanser till att få ett lån och dessutom ett lån till låg ränta. Är ni till exempel två som ansöker om lån tillsammans kan chansen till bra lånevillkor öka. Det är inte ovanligt att unga som inte hunnit vara yrkesverksamma så länge tar ett gemensamt lån tillsammans med föräldrarna. Att söka lån gemensamt är även vanligt hos sambor och gifta.

Vid gemensamma låneansökningar bedömer långivarna de sökandes gemensamma ekonomiska situation, anställningsformer och deras möjlighet att tillsammans betala tillbaka lånet. Innan du tar ett gemensamt lån ska du vara medveten om att om du inte längre kan sköta amorteringen så är det din medsökande som måste stå för det.

Läs om alla smarta knep i vår guide genom att klicka här!

Jämför långivare

Efter att du gjort allt som går för att stärka din kreditvärdighet är det dags att söka om att låna pengar. Varje långivare är annorlunda och riktar sig till en viss typ av kund, därför är det viktigt att jämföra så att du hittar det bästa möjliga erbjudandet för dig.

Tyvärr är det omöjligt att jämföra flera banker på egen hand. Det beror på att om du själv skulle besöka respektive bank skulle varje bank ta varsin kreditupplysning på dig.

För varje kreditupplysning som tas försämras din kreditvärdighet, dvs det blir svårare för dig att få ett lån med bra villkor. När du jämför lån med Advisa låter du alla våra långivare dela på en och samma kreditupplysning istället. Du gör en jämförelse snabbt och gratis genom att fylla i formuläret till höger.

Nedan kan du läsa mer om anställningsformer.

Därför spelar din anställningsform roll

Banken som lånar ut pengar till dig tar alltid en kreditrisk, det vill säga risken att du av någon anledning inte betalar tillbaka lånet. Livet förändras och din privatekonomi likaså och därför gör långivarna en bedömning av din återbetalningsförmåga innan ett lån betalas ut. Vid bedömningen av din återbetalningsförmåga tas därför hänsyn till dina inkomstuppgifter, anställningsform och hur länge du arbetat hos din nuvarande arbetsgivare.

Fast anställd är bankernas favorit

Har du jobbat på ett och samma ställe en längre tid är du med största sannolikhet fast anställd. Att ha en fast anställning är samma sak som att vara tillsvidareanställd, och innebär att din anställning inte kan upphöra automatisk. Det blir alltså svårare för din arbetsgivare att säga upp din anställning utan sakliga skäl. Därmed ser bankerna tillsvidareanställningen som en säkrare inkomst och som något positivt vid en låneansökan. Ju längre du har hunnit jobba desto säkrare anses din inkomst vara. Det kan innebära att du har möjligheten att förhandla ner din ränta när du arbetat hos din arbetsgivare under en längre tid.

Tidsbegränsade anställningsformer

Visstidsanställningar, säsongsanställda och behovsanställda är exempel på tidsbegränsade anställningsformer. Dessa anställningsformer är mer flexibla för arbetsgivaren eftersom möjligheten att säga upp ett anställningskontrakt är lättare. När banken bedömer din kreditrisk anser de därför ofta att en tidsbegränsad anställningsform är mindre säker, vilket minskar dina chanser till att få en bra ränta eller att få din låneansökan beviljad. Bankerna gör dock alltid en helhetsbedömning över din ekonomiska situation. Om du t.ex. taxerat en bra inkomst föregående år, äger din bostad eller i övrigt tjänar bra kan du få lika bra lånevillkor som en person som är fast anställd.

Idag är det allt vanligare med projektanställningar, vikariat eller att vara egenföretagare, anställningsformer som länge ansetts som mindre säkra inkomstkällor ur långivarens perspektiv. Men i takt med att allt fler nya banker och långivare uppkommit på marknaden har detta synsätt ändrats. Idag finns flertal långivare som dels har en mer flexibel inställning till anställningsform och som dels tar hänsyn till hela din ekonomiska situation. På så sätt kan du utan fast inkomst eller anställning också få möjlighet till lån med bra villkor.

Har du en annan anställningssituation än fast anställning är det viktigt att du visar långivaren en god ekonomisk situation som grund för din återbetalningsförmåga. Som projektanställd kan det till exempel innebär att uppvisa dina senaste inkomster och som egenföretagare kan du behöva redovisa den senaste balansräkningen. Har du andra inkomster eller tillgångar är det en bra idé att lyfta dessa i samtal med långivaren i samband med din låneansökan. I övrigt gäller förstås att betala räkningar i tid och hålla sig undan från betalningsanmärkningar.

Vad säger våra kunder?