Ordlista:

Anställningsformer - Så lånar du pengar utan fast anställning

Än idag är det en vanlig uppfattning att det är mycket svårt att få lån utan fast anställning. Men även om det ger det i vissa fall kan ge dig lite sämre förutsättningar är det inte alls omöjligt. På grund av ökad konkurrens idag finns i dag många långivare som är mer flexibla än vad bankerna traditionellt sett varit.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lån utan fast anställning – lättare i dag

Att ta ett lån utan fast anställning är inte lika svårt som det var förr. Förutom konkurrensen bland långivarna har det också blivit allt vanligare med olika typer av anställningar, såsom projektanställning och egenföretagare, vilket långivarna har behövt anpassa sig till.

Olika långivare riktar sig till olika kunder

Vi på Advisa samarbetar med en mängd olika typer av långivare, hela 40 stycken, och dessa riktar sig i sin tur till olika typer av kunder.

Genom att jämföra lån via Advisa ökar du dina chanser att hitta rätt långivare för ditt lån — oavsett hur din anställning ser ut. Du kan påbörja en kostnadsfri ansökan här direkt för att direkt se vilka långivare som kan bevilja dig ett lån till lägst ränta. Det kan du göra utan att binda upp dig till något.

I denna artikel går vi sedan igenom hur din anställningsform påverkar dina förutsättningar när du vill söka lån och vad du kan göra för att få lån med bra villkor även om du saknar tillsvidareanställning.

En man utan fast anställning som dricker kaffe

Så ökar du dina chanser till lån utan fast anställning

Det finns flera relativt enkla knep att ta till för att öka sina chanser till att få ett lån och dessutom ett lån till låg ränta. Här är våra fyra främsta:

1. Stärk din kreditvärdighet

Det är inte bara huruvida du har en fast anställning som påverkar hur mycket du kan få låna. Även om du har befintliga lån och krediter, om du har tagit många kreditupplysningar den senaste tiden eller om du har betalningsanmärkningar är exempel på saker som påverkar din kreditvärdighet.

Säg upp krediter och undvik många kreditupplysningar

För att stärka din kreditvärdighet kan du säga upp outnyttjade krediter och undvika att ta många kreditupplysningar. En bra grej att veta är att vi på Advisa alltid bara tar en enda kreditupplysning via UC, trots att din ansökan går ut till många långivare. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet nämnvärt av en ansökan.

2. Sök ihop med en medsökande

Ska du ta ett lån ihop med en partner, vän eller släkting som har en fast anställning är det bra att ni söker om lånet tillsammans. Med en medsökande kan chansen till bra lånevillkor öka.

Det är inte ovanligt att unga som inte hunnit vara yrkesverksamma så länge tar ett gemensamt lån tillsammans med föräldrarna. Att söka lån gemensamt är även vanligt hos sambor och gifta.

Långivarna bedömer er gemensamma ekonomi

Vid gemensamma låneansökningar bedömer långivarna de sökandes gemensamma ekonomiska situation, anställningsformer och deras möjlighet att tillsammans betala tillbaka lånet.

Det behöver heller inte vara så att ni tar lånet tillsammans, utan du kan ta hjälp av en släkting eller vän som litar på att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Men innan du tar ett gemensamt lån ska ni vara medvetna om att om du inte längre kan sköta amorteringen så är det din medsökande som måste stå för det.

Läs om alla smarta knep i vår guide genom att klicka här!

3. Jämför långivare

Efter att du gjort allt som går för att stärka din kreditvärdighet är det dags att söka om att låna pengar. Varje långivare är annorlunda och riktar sig till en viss typ av kund, därför är det viktigt att jämföra så att du hittar det bästa möjliga erbjudandet för dig.

Men att jämföra flera banker på egen hand är inget smart beslut. Det beror på att om du själv skulle besöka respektive bank skulle varje bank ta varsin kreditupplysning på dig.

För varje kreditupplysning som tas försämras din kreditvärdighet, vilket leder till att det blir svårare för dig att få ett lån med bra villkor. När du jämför lån med Advisa låter du alla våra långivare dela på en och samma kreditupplysning istället. Du gör en jämförelse snabbt och gratis genom att fylla i formuläret här på sidan

4. Samla dina nuvarande lån och krediter

Att låna pengar för att kunna låna pengar kanske låter konstigt, men att samla dina nuvarande lån och krediter kan vara ett första steg mot en bättre kreditvärdighet, och en ge dig möjligheten att i ett senare skede få ta ett större lån trots att du inte har en fast anställning.

Ett större och samlat lån ser nämligen bättre ut i bankernas ögon än flera utspridda. Dessutom sänker det ofta din effektiva ränta – vilket gör att du sparar pengar varje månad.

Går att samla lån utan fast anställning

Att samla lån går till på samma sätt som att ta ett nytt privatlån, och det är därför också möjligt att göra utan att ha en fast anställning. Ange att du vill lösa befintliga lån i din ansökan, så hjälper vi dig.

Därför spelar din anställningsform roll när du vill ta lån

Banken som lånar ut pengar till dig tar alltid en kreditrisk, det vill säga risken att du av någon anledning inte betalar tillbaka lånet. Livet förändras och din privatekonomi likaså och därför gör långivarna en bedömning av din återbetalningsförmåga innan ett lån betalas ut. Vid bedömningen av din återbetalningsförmåga tas därför hänsyn till dina inkomstuppgifter, anställningsform och hur länge du arbetat hos din nuvarande arbetsgivare.

Fast anställd är bankernas favorit

Har du jobbat på ett och samma ställe en längre tid är du med största sannolikhet fast anställd. Att ha en fast anställning är samma sak som att vara tillsvidareanställd, och innebär att din anställning inte kan upphöra med tiden. Det blir alltså svårare för din arbetsgivare att säga upp din anställning utan sakliga skäl.

Därmed ser bankerna tillsvidareanställningen som en säkrare inkomst och som något positivt vid en låneansökan. Ju längre du har hunnit jobba desto säkrare anses din inkomst vara. Det kan innebära att du har möjligheten att förhandla ner din ränta när du arbetat hos din arbetsgivare under en längre tid.

Tidsbegränsade anställningsformer – något som kan påverka

Visstidsanställningar, säsongsanställda och behovsanställda är exempel på tidsbegränsade anställningsformer. Dessa anställningsformer är mer flexibla för arbetsgivaren eftersom möjligheten att säga upp ett anställningskontrakt är lättare.

När banken bedömer din kreditrisk anser de därför ofta att en tidsbegränsad anställningsform är mindre säker, vilket minskar dina chanser till att få en bra ränta eller att få din låneansökan beviljad. Bankerna gör dock alltid en helhetsbedömning över din ekonomiska situation. Om du t.ex. taxerat en bra inkomst föregående år, äger din bostad eller i övrigt tjänar bra kan du få lika bra lånevillkor som en person som är fast anställd.

Lån vid provanställning

Precis som med en visstidsanställning kan du bli beviljad ett lån trots provanställning om du kan visa upp andra delar som bevis på att du har god ekonomi. Ofta övergår en provanställning i en tilsvidareanställning, vilket långivarna är medvetna om.

Samtidigt har arbetsgivaren ingen skyldighet att förlänga din provanställning, och för din egen skull ska du inte ta några lån som du kanske inte kommer kunna betala av i framtiden. Har du möjlighet att vänta tills din anställning bli tillsvidare kan det vara bra.

Det gäller för egenföretagare eller projektanställda

Idag är det allt vanligare med projektanställningar, vikariat eller att vara egenföretagare, anställningsformer som länge ansetts som mindre säkra inkomstkällor ur långivarens perspektiv. Men i takt med att allt fler nya banker och långivare uppkommit på marknaden har detta synsätt ändrats.

Idag finns flertal långivare som dels har en mer flexibel inställning till anställningsform och som dels tar hänsyn till hela din ekonomiska situation. På så sätt kan du utan fast inkomst eller anställning också få möjlighet till lån med bra villkor.

Visa upp en god ekonomi för bättre möjligheter

Har du en annan anställningssituation än fast anställning är det viktigt att du visar långivaren en god ekonomisk situation som grund för din återbetalningsförmåga. Som projektanställd kan det till exempel innebär att uppvisa dina senaste inkomster och som egenföretagare kan du behöva redovisa den senaste balansräkningen.

Har du andra inkomster eller tillgångar är det en bra idé att lyfta dessa i samtal med långivaren i samband med din låneansökan. I övrigt gäller förstås att betala räkningar i tid och hålla sig undan från betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor och svar – Lån utan fast anställning

Får man ta lån om man inte har fast jobb?

Ja, i dag finns flera långivare som kan bevilja dig lån trots att du inte har en fast anställning, så länge du uppfyller vissa andra kriterier. Jämför flera långivare genom oss för att hitta långivaren som kan ge dig bäst lån trots att du inte har fast jobb.

Kan jag ta lån med provanställning?

Det går att få ett lån med provanställning, då långivaren tittar på hela din ekonomiska situation, där inkomsten är en av dem. Att du har en inkomst är det viktigaste – även om det ser ännu bättre ut om den kommer från en fast anställning.

Hur mycket får man låna utan fast anställning?

Varje långivare gör en individuell kreditprövning på dig när du söker ett lån genom oss, och det går därför inte att säga hur mycket du kan låna utan fast anställning. Hos oss kan du söka lån mellan 5 000 och 600 000 kronor.

Hur länge måste man varit fast anställd för att ta lån?

Desto längre du haft en fast anställning desto tryggare ser långivarna på att låna ut till dig. Det kan göra att du blir beviljad större lån till lägre ränta – men en fast anställning är inte ett krav för att få låna pengar. I dag finns långivare som beviljar lån till människor utan fast anställning.

Vad säger våra kunder?

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare