Så ökar du dina chanser till lån utan fast anställning
Det finns flera relativt enkla knep att ta till för att öka sina chanser till att få ett lån och dessutom ett lån till låg ränta. Här är våra fyra främsta:
1. Stärk din kreditvärdighet
Det är inte bara huruvida du har en fast anställning som påverkar hur mycket du kan få låna. Även om du har befintliga lån och krediter, om du har tagit många kreditupplysningar den senaste tiden eller om du har betalningsanmärkningar är exempel på saker som påverkar din kreditvärdighet.
Säg upp krediter och undvik många kreditupplysningar
För att stärka din kreditvärdighet kan du säga upp outnyttjade krediter och undvika att ta många kreditupplysningar. En bra grej att veta är att vi på Advisa alltid bara tar en enda kreditupplysning via UC, trots att din ansökan går ut till många långivare. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet nämnvärt av en ansökan.
2. Sök ihop med en medsökande
Ska du ta ett lån ihop med en partner, vän eller släkting som har en fast anställning är det bra att ni söker om lånet tillsammans. Med en medsökande kan chansen till bra lånevillkor öka.
Det är inte ovanligt att unga som inte hunnit vara yrkesverksamma så länge tar ett gemensamt lån tillsammans med föräldrarna. Att söka lån gemensamt är även vanligt hos sambor och gifta.
Långivarna bedömer er gemensamma ekonomi
Vid gemensamma låneansökningar bedömer långivarna de sökandes gemensamma ekonomiska situation, anställningsformer och deras möjlighet att tillsammans betala tillbaka lånet.
Det behöver heller inte vara så att ni tar lånet tillsammans, utan du kan ta hjälp av en släkting eller vän som litar på att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Men innan du tar ett gemensamt lån ska ni vara medvetna om att om du inte längre kan sköta amorteringen så är det din medsökande som måste stå för det.
Läs om alla smarta knep i vår guide genom att klicka här!
3. Jämför långivare
Efter att du gjort allt som går för att stärka din kreditvärdighet är det dags att söka om att låna pengar. Varje långivare är annorlunda och riktar sig till en viss typ av kund, därför är det viktigt att jämföra så att du hittar det bästa möjliga erbjudandet för dig.
Men att jämföra flera banker på egen hand är inget smart beslut. Det beror på att om du själv skulle besöka respektive bank skulle varje bank ta varsin kreditupplysning på dig.
För varje kreditupplysning som tas försämras din kreditvärdighet, vilket leder till att det blir svårare för dig att få ett lån med bra villkor. När du jämför lån med Advisa låter du alla våra långivare dela på en och samma kreditupplysning istället. Du gör en jämförelse snabbt och gratis genom att fylla i formuläret här på sidan
Läs fler artiklar:
4. Samla dina nuvarande lån och krediter
Att låna pengar för att kunna låna pengar kanske låter konstigt, men att samla dina nuvarande lån och krediter kan vara ett första steg mot en bättre kreditvärdighet, och en ge dig möjligheten att i ett senare skede få ta ett större lån trots att du inte har en fast anställning.
Ett större och samlat lån ser nämligen bättre ut i bankernas ögon än flera utspridda. Dessutom sänker det ofta din effektiva ränta – vilket gör att du sparar pengar varje månad.
Går att samla lån utan fast anställning
Att samla lån går till på samma sätt som att ta ett nytt privatlån, och det är därför också möjligt att göra utan att ha en fast anställning. Ange att du vill lösa befintliga lån i din ansökan, så hjälper vi dig.
Därför spelar din anställningsform roll när du vill ta lån
Banken som lånar ut pengar till dig tar alltid en kreditrisk, det vill säga risken att du av någon anledning inte betalar tillbaka lånet. Livet förändras och din privatekonomi likaså och därför gör långivarna en bedömning av din återbetalningsförmåga innan ett lån betalas ut. Vid bedömningen av din återbetalningsförmåga tas därför hänsyn till dina inkomstuppgifter, anställningsform och hur länge du arbetat hos din nuvarande arbetsgivare.
Fast anställd är bankernas favorit
Har du jobbat på ett och samma ställe en längre tid är du med största sannolikhet fast anställd. Att ha en fast anställning är samma sak som att vara tillsvidareanställd, och innebär att din anställning inte kan upphöra med tiden. Det blir alltså svårare för din arbetsgivare att säga upp din anställning utan sakliga skäl.
Därmed ser bankerna tillsvidareanställningen som en säkrare inkomst och som något positivt vid en låneansökan. Ju längre du har hunnit jobba desto säkrare anses din inkomst vara. Det kan innebära att du har möjligheten att förhandla ner din ränta när du arbetat hos din arbetsgivare under en längre tid.
Tidsbegränsade anställningsformer – något som kan påverka
Visstidsanställningar, säsongsanställda och behovsanställda är exempel på tidsbegränsade anställningsformer. Dessa anställningsformer är mer flexibla för arbetsgivaren eftersom möjligheten att säga upp ett anställningskontrakt är lättare.
När banken bedömer din kreditrisk anser de därför ofta att en tidsbegränsad anställningsform är mindre säker, vilket minskar dina chanser till att få en bra ränta eller att få din låneansökan beviljad. Bankerna gör dock alltid en helhetsbedömning över din ekonomiska situation. Om du t.ex. taxerat en bra inkomst föregående år, äger din bostad eller i övrigt tjänar bra kan du få lika bra lånevillkor som en person som är fast anställd.
Lån vid provanställning
Precis som med en visstidsanställning kan du bli beviljad ett lån trots provanställning om du kan visa upp andra delar som bevis på att du har god ekonomi. Ofta övergår en provanställning i en tilsvidareanställning, vilket långivarna är medvetna om.
Samtidigt har arbetsgivaren ingen skyldighet att förlänga din provanställning, och för din egen skull ska du inte ta några lån som du kanske inte kommer kunna betala av i framtiden. Har du möjlighet att vänta tills din anställning bli tillsvidare kan det vara bra.
Det gäller för egenföretagare eller projektanställda
Idag är det allt vanligare med projektanställningar, vikariat eller att vara egenföretagare, anställningsformer som länge ansetts som mindre säkra inkomstkällor ur långivarens perspektiv. Men i takt med att allt fler nya banker och långivare uppkommit på marknaden har detta synsätt ändrats.
Idag finns flertal långivare som dels har en mer flexibel inställning till anställningsform och som dels tar hänsyn till hela din ekonomiska situation. På så sätt kan du utan fast inkomst eller anställning också få möjlighet till lån med bra villkor.
Visa upp en god ekonomi för bättre möjligheter
Har du en annan anställningssituation än fast anställning är det viktigt att du visar långivaren en god ekonomisk situation som grund för din återbetalningsförmåga. Som projektanställd kan det till exempel innebär att uppvisa dina senaste inkomster och som egenföretagare kan du behöva redovisa den senaste balansräkningen.
Har du andra inkomster eller tillgångar är det en bra idé att lyfta dessa i samtal med långivaren i samband med din låneansökan. I övrigt gäller förstås att betala räkningar i tid och hålla sig undan från betalningsanmärkningar.