Ordlista:

Mikrolån

Mikrolån – en privatekonomisk nödlösning

Vad kännetecknar ett mikrolån?

Ett mikrolån är en ekonomisk nödlösning i många fall. På allt ifrån några minuter till en bankdag har du pengarna på kontot. För privatpersoner används pengarna i regel till att köpa något som man för tillfället inte har täckning för på kontot. Med andra ord när man behöver en mindre summa pengar under en kortare låneperiod. Denna form av snabblån kan tyckas väldigt praktisk då endast belopp, bank- och personuppgifter krävs. SMS-lån är en variant av mikrolån där ett SMS kan ge dig pengar på kontot på 15 minuter. Normalt sett kan du låna 1000 kr upp till 5000 kr, men i viss fall t o m över 10 000 kr. Men även om ett mikrolån kan framstå som en praktisk lösning för en uppstådd ekonomisk situation, är det sällan ett mikrolån gynnar din privatekonomi i det långa loppet. Nedan förklarar vi varför.

Mikrolån

Viktiga skillnader mellan ett mikrolån och ett privatlån

Smidigheten med mikrolån ligger främst i utbetalningstiden. Medan ett vanligt privatlån oftast betalas ut på 1–5 bankdagar, kan ett mikrolån vara dig tillhanda på ett par minuter.

Smidigheten kostar dock. Räntan är i regel betydligt högre för ett mikrolån jämfört ett privatlån. De billigaste mikrolånen har en effektiv årsränta på 100-200%, men då dessa lån oftast löper på 1–3 månader är det enklare att prata om månadsränta vilket vanligtvis varierar mellan ungefär 10-30%. Det innebär att om du lånar 2 000 kr på 30 dagar betalar du 200-600 kr i ränta. För privatlån ligger de flesta effektiva årsräntorna på 5-15% beroende på individuella lånefaktorer.

Återbetalningstiden är för ett mikrolån väldigt kort i jämförelse med ett vanligt privatlån. 15-90 dagar är vanligt, medan ett privatlån i regel har ett till flera år.

Slutligen skiljer även lånebeloppen. Som namnet antyder är mikrolån på små belopp sällan över 10 000 kr, medan privatlån kan sträcka sig mellan ungefär 5 000 kr upp till flera hundratusentals kronor.

Att tänka på innan du tar ett mikrolån

Om du funderar på att ta ett mikrolån bör du tänka igenom dessa faktorer för att undvika att ett mikrolån förvärrar din privatekonomiska situation.

 • Snabb återbetalningstid! Banken kräver tillbaka pengarna redan efter 15-90 dagar. Ansök aldrig om ett mikrolån om du inte har råd att betala tillbaka beloppet inom given återbetalningstid.
 • Det kostar! Ett lån på 3 000 kr kan kosta dig 500 kr i ränta på bara en månad, ett lån på 10 000 kr i 90 dagar kan kosta dig 3 000 kr i ränta. Är det värt det?
 • Ha råd! Innan du tar lånet bör du vara säker på att du kan betala tillbaka lånet snabbt. Annars dyker påminnelseavgifter och i värsta fall Kronofogden upp, vilket försämrar dina chanser att ta lån i framtiden.
 • Belopp! Behöver du större belopp än ett par tusen är det troligtvis ett privatlån du behöver, inte flera mikrolån.
 • Jämför lånevillkor! Oavsett om det är mikrolån eller privatlån ska du alltid jämföra flera olika bankers lånevillkor så lånet inte blir onödigt dyrt. Räntor och övriga kostnader kan skilja markant.

Den största risken med mikrolån eller snabblån är att man inte kan betala tillbaka i utsatt tid. Då räntan i många fall är hög, samt att dolda avgifter kan tillkomma, kan detta resultera i att små belopp snabbt växer sig väldigt stora. Undvik att finansiera ett mikrolån genom att ta ett nytt, detta leder endast till en negativ spiral som kan förstöra din privatekonomi på lång sikt i termer av betalningsanmärkningar och Kronofogden.

Hur kan jag låna pengar snabbt utan att ta mikrolån?

Alla kan hamna i situationer när man behöver låna pengar snabbt, t ex oförutsedda utgifter. Men en snabblösning som ett mikrolån eller SMS-lån innebär är inte alltid det mest hälsosamma för din privatekonomi. Ett alternativ är att låna från en vän, ett annat är att ta ett vanligt privatlån om möjligt. Med ett privatlån kan du t ex låna 5000 kr fast med betydligt lägre ränta och längre återbetalningstid. Är läget inte akut är detta ett bättre alternativ. På så sätt kommer du undan billigare och kan betala tillbaka i en takt som passar dig bäst.

Att tänka på innan du tar ett mikrolån

 • Behöver jag pengarna nu, eller kan jag vänta?
 • Om jag inte kan betala 1 000 kronor nu, kan jag betala 1 300 kr om 15-30 dagar?
 • Om beloppet är litet, kan jag låna av någon jag känner?

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 254 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

 

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida
SEK 2,968/mån*Ungefärlig kostnad
Genom att ansöka godkänner jag villkoren och bekräftar att jag tagit del av integritetspolicy.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 38 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Vad säger våra kunder?