Vad händer om jag inte betalar min räkning?

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gör inte det! Här får du veta vad som händer om du inte betalar din räkning och vad får konsekvenser det får för din framtid.

Obetalda räkningar kan bli dyra

Det här händer om du inte betalar din räkning

Har du misskött betalningen av din räkning kan det leda till att du får en betalningsanmärkning. Anmärkningen syns i din kreditupplysning och finns kvar i registret i tre år. Ibland kan din räkning lämnas till Kronofogden för indrivning, och då har Kronofogden rätt att utmäta din egendom genom tvångsförsäljning. Det är fordringsägaren (det vill säga den du är skyldig pengar) som själv avgör om din räkning överlämnas till inkasso och senare Kronofogden för indrivning.

Vad händer om jag inte betalar min räkning i tid?

En anmärkning i registret kan innebära många problem och konsekvenser för din framtid. Eftersom anmärkningen syns i din kreditupplysning försvårar det för dig att ta lån, exempelvis när du ska köpa en bostad. Det försvårar också för dig när du vill ta ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet eller handla på kredit. En enda obetald räkning kan därför skapa många problem i vardagen och du bör därför göra allt du kan för att undvika det.

Svårt att betala din räkning – så gör du för att undvika en betalningsanmärkning

Har du svårt att betala din räkning och vill undvika en anmärkning i registret? Det värsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden och tänka att “du tar tag i det senare”. Istället bör du ta tag i problemet så fort som möjligt för att undvika onödiga anmärkningar som försvårar ditt liv. Vet du med dig att du har svårt att betala en räkning kan du ringa upp fordringsägaren och försöka komma överens om en avbetalningsplan. Fordringsägaren har ingen skyldighet att erbjuda dig den möjligheten men eftersom det ligger i dennes intresse att få räkningen betald är chanserna goda att ni kan komma överens om en lösning. Om betalningskravet är felaktigt ska du direkt överklaga, annars tolkas din passivitet som att du medgett att du är betalningsskyldig. Vidare ska du om du fått ett krav från inkasso, men betalat in räkningen, omedelbart meddela inkasso om detta. Glöm inte att det alltid är ditt eget ansvar att betala din räkning i tid, och ska du exempelvis resa bort är det upp till dig att se till att någon tar hand om din post.

Det här händer om du inte betalar din räkning:

  • Betalar du inte din räkning kan du få en betalningsanmärkning
  • En anmärkning innebär att mycket i din vardag försvåras, såsom att ta ett banklån, hyra bostad eller få ett telefonabonnemang.
  • Din räkning kan bli inlämnad till Kronofogden för tvångsutmätning

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?