Vad händer om jag inte betalar min räkning?

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gör inte det! Här får du veta vad som händer om du inte betalar din räkning och vad får konsekvenser det får för din framtid.

Obetalda räkningar kan bli dyra

Det här händer om du inte betalar din räkning

Har du misskött betalningen av din räkning kan det leda till att du får en betalningsanmärkning. Anmärkningen syns i din kreditupplysning och finns kvar i registret i tre år. Ibland kan din räkning lämnas till Kronofogden för indrivning, och då har Kronofogden rätt att utmäta din egendom genom tvångsförsäljning. Det är fordringsägaren (det vill säga den du är skyldig pengar) som själv avgör om din räkning överlämnas till inkasso och senare Kronofogden för indrivning.

Vad händer om jag inte betalar min räkning i tid?

En anmärkning i registret kan innebära många problem och konsekvenser för din framtid. Eftersom anmärkningen syns i din kreditupplysning försvårar det för dig att ta lån, exempelvis när du ska köpa en bostad. Det försvårar också för dig när du vill ta ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet eller handla på kredit. En enda obetald räkning kan därför skapa många problem i vardagen och du bör därför göra allt du kan för att undvika det.

Svårt att betala din räkning – så gör du för att undvika en betalningsanmärkning

Har du svårt att betala din räkning och vill undvika en anmärkning i registret? Det värsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden och tänka att “du tar tag i det senare”. Istället bör du ta tag i problemet så fort som möjligt för att undvika onödiga anmärkningar som försvårar ditt liv. Vet du med dig att du har svårt att betala en räkning kan du ringa upp fordringsägaren och försöka komma överens om en avbetalningsplan. Fordringsägaren har ingen skyldighet att erbjuda dig den möjligheten men eftersom det ligger i dennes intresse att få räkningen betald är chanserna goda att ni kan komma överens om en lösning. Om betalningskravet är felaktigt ska du direkt överklaga, annars tolkas din passivitet som att du medgett att du är betalningsskyldig. Vidare ska du om du fått ett krav från inkasso, men betalat in räkningen, omedelbart meddela inkasso om detta. Glöm inte att det alltid är ditt eget ansvar att betala din räkning i tid, och ska du exempelvis resa bort är det upp till dig att se till att någon tar hand om din post.

Det här händer om du inte betalar din räkning:

  • Betalar du inte din räkning kan du få en betalningsanmärkning
  • En anmärkning innebär att mycket i din vardag försvåras, såsom att ta ett banklån, hyra bostad eller få ett telefonabonnemang.
  • Din räkning kan bli inlämnad till Kronofogden för tvångsutmätning
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad händer om jag inte betalar min räkning?

Vanligtvis får du då en ny faktura med en tillagd påminnelseavgift. Betalar du inte heller den räkningen går skulden till ett inkassobolag, med ytterligare en tillagd avgift. Om du inte betalar den räkningen heller kan din skuld gå till Kronofogden och du kan få en betalningsanmärkning.

Vad händer om jag inte fått en räkning?

Du är skyldig att betala påminnelseavgiften trots att du inte fått den första räkningen. Det krävs dock att företaget kan bevisa att de skickat ut originalräkningen. Kan de inte göra det kan du protestera mot påminnelseavgiften.

Betala alltid först och överklaga/protestera senare – annars riskerar du att det går vidare till Inkasso.

Vad ska jag göra om jag inte kan betala min räkning?

Då ska du kontakta företaget du har skulden hos. Se om ni kan komma överens om att flytta förfallodatum på räkningen eller om att sätta upp en avbetalningsplan. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig betala räkningen och får bättre avbetalningsplan genom ett privatlån

Kan man få hjälp att betala räkningar?

Hos oss kan du söka om att samla flera mindre lån och krediter, för att få en samlad bättre ränta och en bättre överblick över din ekonomi. Ansök direkt på sidan.

Vad säger våra kunder?