Ordlista

Delad eller gemensam ekonomi – hur ska ni göra?

Att bråka om pengar i ett förhållande är inte ovanligt, och det är heller inget konstigt eftersom att det genomsyrar stora delar av våra liv. Vi tycker det bästa är om man kan komma överens om spelreglerna tillsammans. I ett förhållande kan man ha delad ekonomi, gemensam ekonomi – eller en lösning mitt emellan. Här guidar vi er att välja det som passar er bäst!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är skillnaden mellan delad och gemensam ekonomi?

Innan vi går in i detalj på fördelar och nackdelar med gemensam och delad ekonomi kan vi börja med att reda ut de övergripande skillnaderna.

Gemensam ekonomi innebär traditionellt sett:

  • att ni delar lika på alla era utgifter, inte bara de gemensamma
  • att båda era inkomster är hushållets – det finns inget mitt eller ditt.

Delad ekonomi brukar innebära:

  • att man står för hemmets kostnader tillsammans
  • men att var och en sedan behåller resten av sin inkomst för sig själv.

Det finns såklart även varianter av ovan och dessa ska vi också gå igenom. Men nu har ni ett litet hum om vad vi pratar om!

Gemensam ekonomi

Att ha en gemensam ekonomi är vanligare bland par som levt ihop länge och som kanske till och med har hela volvo, villa, vovve-paketet ihop.

Har man barn och är gifta tycker nämligen många det är naturligt att man också inte gör skillnad på dina och mina pengar.

Bland nya eller unga par är det ovanligare med en helt gemensam ekonomi. I början kanske det finns en osäkerhet kring vart förhållandet ska ta vägen och det kan ta emot att gå “all in” med sina pengar.

En gemensam ekonomi kan också betyda lite olika för olika par. Som vi nämnde i början brukar den klassiska innebörden vara att båda era inkomster läggs i samma pott och är era tillsammans.

Pengarna används sedan inte bara för era gemensamma kostnader utan alla era utgifter – som nöjen, kläder och resor.

Läs också: Två kort till gemensamt konto

Fördelar med gemensam ekonomi

En helt gemensam ekonomi kan på många sätt vara det enklaste upplägget. Ni slipper nämligen räkna på alla utgifter och diskutera vems tur det är att betala vad.

Om ni dessutom har stora gemensamma utgifter som familj – kanske bil och bolån – så lär det spara er mycket krångel att ha en gemensam ekonomi.

Det kan också vara en fördel att ha gemensam ekonomi om era inkomster skiljer er åt. Då slipper ni hamna i situationer där ni inte kan göra vissa saker ihop för att en av er inte har råd.

Nackdelar med gemensam ekonomi

Självklart kräver en gemensam ekonomi att man litar helt och fullt på varandra och det är därför ovanligare bland nyare par.

Självklart kan det också bli tjafs om hur pengarna spenderas när de tillhör er båda lika mycket.

Om den ena av er lägger mycket mer pengar på personliga utgifter som kläder och nöjen kan det kanske inte kännas helt rättvist med en helt gemensam ekonomi.

Måste man ha gemensam ekonomi?

Självklart måste man inte ha gemensam ekonomi bara för att man bor ihop och har gemensamma utgifter.

Många kan däremot tycka att det är smidigt – men är det så att ni har väldigt olika syn på pengar kan det vara bättre att hoppa över det.

Det finns par som levt ihop hela livet med delad ekonomi och det finns nya par som direkt börjar dela lika på allt. Vad som passar er känner ni bäst själva!

Däremot visar faktiskt en studie från Stockholms universitet att par med gemensam ekonomi har färre ekonomiska konflikter! Mer om det lite senare i texten.

Gemensamma lån – för bättre villkor

Huruvida ni har gemensam eller delad ekonomi spelar dock ingen roll gällande hushållets lån.

Ska ni låna till något gemensamt – som billån, renoveringslån eller bostad – bör ni undersöka möjligheten att låna tillsammans.

Har ni flera gamla lån kan det också vara skönt att samla de under ett större lån som ni kan ha koll på tillsammans.

Ett samlingslån sänker också oftast er månadskostnad! Ansök om att samla era gamla lån här via oss.

Läs också: Ärver man skulder? Det här händer med lån vid dödsfall

Privatlån

Att söka ett lån med en medsökande bättrar både dina chanser att få lånet beviljat – och att få bättre villkor.

Så vill ni ta ett privatlån till en bil, en renovering eller något annat gemensamt bör ni söka lånet tillsammans.

Detta gäller framför allt om båda parterna har en inkomst och god kreditvärdighet. Testa att ange din partner som medlåntagare när du söker lån via Advisa så ser vi vad våra samarbetspartners kan erbjuda er för ränta!

Sedan kan ni jämföra huruvida det är mest fördelaktigt för er att söka lånet tillsammans – eller att bara en av står på det. Allt för att sänka era kostnader!

Bolån

Så länge ni båda har inkomster och god kreditvärdighet är det naturligt att ni båda står på lånet för er gemensamma bostad.

Det är också en säkerhet för båda parterna att äga bostaden tillsammans. Vid separation eller skilsmässa är det skönt att ha sina ägarrättigheter tydligt på papper.

Om ni vill söka ett gemensamt bolån eller flytta eller omförhandla ett tidigare lån ska ni se till att få bästa möjliga villkor. Läs mer här.

Delad ekonomi

Har man en delad ekonomi brukar det innebära att man delar lika på alla hushållets gemensamma kostnader – men att man efter det behåller sin inkomst var för sig.

Då får ni sedan välja fritt över hur ni var och en vill spendera era pengar. Gör ni något gemensamt kan ni betala var för sig – eller så swishar ni varandra beroende på vem som betalat.

Hushållskostnaderna som ändå är gemensamma vid delad ekonomi brukar vara hyra, el & vatten, bredband samt gemensamma lån och försäkringar.

Vissa räknar också in maten som en gemensam utgift trots att man har delad ekonomi. Då kan ni ha ett separat konto och bankkort där ni sätter in en lika stor summa varje månad – som ska täcka för matkostnader.

Fördelar med delad ekonomi

Att ha delad ekonomi som sambos kan vara bra om ni har olika sätt att se på pengar eller om ni spenderar olika mycket varje månad.

Det passar också ofta om ni båda tjänar ungefär lika mycket – då har ni båda liknande belopp att röra sig med.

Om en av er har fler dyra hobbies eller en av sparar till något speciellt kan det bli knepigt med gemensam ekonomi. Med en delad ekonomi slipper ni tjafs om vem som har gjort av pengar på vad – var och en gör som man vill.

Är förhållandet nytt kan det också kännas säkrare att ha delad ekonomi – innan man helt säkert vet att man vill dela allt med andre.

Nackdelar med delad ekonomi

Problemen med delad ekonomi börjar ofta när den ene av er tjänar betydligt mer än den andre.

Ska ni då bestämt dela lika på alla gemensamma kostnader kan det bli svårt att göra gemensamma saker. Den ene kanske inte har råd att åka på en resa eller gå ut på restaurang om ni har helt delad ekonomi som sambos.

Förutom det kan det också kännas mer omständligt att behöva skicka pengar mellan er för alla era löpande gemensamma utgifter. Om ni lever ihop och gör mycket gemensamt kan det vara smidigare att ha gemensam ekonomi.

Appar för att hålla koll på delad ekonomi

Om ni har delad ekonomi men ändå många gemensamma utgifter finns det flera appar som kan hjälpa er att hålla koll på vem som betalat vad.

Till exempel Splitwise eller Steven, som båda fungerar på liknande sätt. Ni båda lägger in era respektive utgifter – och så räknar appen ut vem som är skyldig vem och hur mycket i slutändan. Steven är också en svensk app och har Swish integrerat, vilket gör det extra smidigt att bli kvitt.

Läs mer om smarta appar som kan hjälpa dig få koll på ekonomin här!

Delvis delad ekonomi

Det finns ju också såklart varianter man kan gå i frågan om delad eller gemensam ekonomi.

Förutom att betala de gemensamma utgifterna ihop kan ni efter varje lön lägga undan ett varsitt belopp som ska gå till den gemensamma hushållskassan.

De pengarna kan ni använda för att göra saker ihop, men också för oväntade utgifter eller sparande. Efter det har ni båda två kvar pengar som ni kan använda till personliga utgifter.

Det kan vara en bra kompromiss för sambos som delar på det mesta men ändå har personliga utgifter som skiljer sig åt!

Proportionerligt delad ekonomi

Att ha en proportionerligt delad ekonomi innebär att ni delar ekonomin efter hur mycket ni tjänar. Det kan vara bra för par där den ena tjänar mycket mer – eller kanske om en av er studerar.

Det går helt enkelt ut på att var och en av er bidrar efter förmåga. Tjänar en av er mer – då ska hen betala mer av hushållets utgifter.

Till exempel kanske den ena partnern står för 60 procent av hushållets inkomster. Då ska den personen också stå för 60 procent av hushållets utgifter.

Det blir en rättvis kompromiss för er som par eftersom ni då har ungefär lika mycket kvar att leva på efter alla gemensamma kostnader är betalda. Det kan också vara en bra lösning för nyare par som inte är redo för en helt gemensam ekonomi. Men för vissa äldre par kan det kännas som en onödigt krånglig lösning.

Vad säger forskningen – gemensam eller delad ekonomi?

Vår privatekonomi och våra pengar spelar stor roll i våra liv och det är därför inte förvånande att det forskas om vårt beteende kring pengar. Kanske kan man också lära sig något av forskningen?

En studie från Stockholms universitet gjord hösten 2021 har undersökt sambanden mellan pars ekonomiska konflikter och deras sätt att organisera sin ekonomi.

Gemensam ekonomi bättre för de som varit ihop länge

Forskningen kom fram till att par som har gemensam ekonomi faktiskt har färre ekonomiska konflikter än de som har delad ekonomi.

Studien visar dock också att det främst gäller par som levt ihop länge – och att det kunde vara tvärtom för yngre par.

Även för par med ekonomiska svårigheter verkar gemensam ekonomi vara vägen mot färre konflikter.

Att yngre par bråkar mer med gemensam ekonomi tror forskarna beror på att man då har färre gemensamma utgifter och inte har etablerat sin relation lika starkt.

Gemensamt bankkort eller kreditkort

Många som lever ihop som sambos eller gifta väljer att ha ett gemensamt bank- eller kreditkort för sina gemensamma utgifter.

Det kan vara skönt att ha så att man slipper hamna i situationen att skicka pengar mellan er hela tiden.

Om ni öppnar ett gemensamt bankkonto kan ni ha två kort knutna till det – som ni använder för era gemensamma utgifter. I början av månaden kan ni båda sätta in en överenskommen summa på det kontot.

Ni kan också välja att ha ett kreditkort ihop. Det kan ni använda för era gemensamma utgifter och när fakturan sedan kommer i slutet av månaden kan ni splitta den på mitten!

Gemensamt sparkonto

Sparar ni till något stort? Kanske drömresan – eller ert bröllop? Då tycker vi att ni ska ha ett gemensamt sparkonto.

Hos de flesta banker kan man öppna ett gemensamt konto som ni båda har tillgång till. Och så kan ni båda sätta in lika mycket på det varje månad och se hur ni närmar er målet!

Se mer: Jämför sparkonton med ränta

Gemensamt konto för buffertsparande

Ett bra sätt att undvika pengabråk i ett förhållande är också att ha ett gemensamt buffertsparande.

När ni drabbas av en oväntad utgift – kanske en bil eller tvättmaskin som går sönder – kan det vara lätt att ryka ihop.

Har ni då lagt undan gemensamma pengar för det syftet så duckar ni den kulan!

Så undviker ni att bråka om pengar

I korthet kan man säga att nyckeln till att sluta bråka om pengar handlar om en sak: att prata med varandra.

Det kan såklart låta lättare än vad det faktiskt är. Men om ni blir ett team, pratar om era personliga utgifter och hittar balansen i hur mycket var och en ska bidra – så kommer det gå galant!

Läs mer här om våra 7 bästa tips om hur ni undviker skilsmässan och slutar bråka om pengar!

Vanliga frågor och svar – Delad eller gemensam ekonomi

Vad betyder gemensam ekonomi?

Gemensam ekonomi brukar betyda att båda era inkomster är hushållets och att man inte skiljer på ditt och mitt.

Måste man ha gemensam ekonomi som gifta eller sambos?

Det finns inget som säger att man måste ha gemensam ekonomi bara för att man bor ihop. Många tycker dock att det underlättar och blir rättvisare!

Vad betyder delad ekonomi?

Det innebär att ni båda behåller er inkomst för er själva efter att ni har delat på era gemensamma utgifter.

Vad är bäst – delad eller gemensam ekonomi?

Vissa tycker att det blir smidigare och rättvisare med gemensam ekonomi – medan vissa tycker det är rättvisare att ha delad ekonomi. Läs mer här om vad som kan passa er bäst!

Här är ett urval av våra samarbetspartners

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp