Kreditkort:

Två kort till gemensamt konto? Så fixar du det

Har du och din partner ett gemensamt konto som ni vill ha varsitt kort till? Det brukar inte vara några konstigheter att ordna! Här går vi igenom några olika sätt att göra det på – med eller utan avgift.

Vad innebär gemensamt konto?

Först ska vi reda ut vad ett gemensamt konto är. Oftast kan du och den du vill dela konto med öppna ett gemensamt konto hos er bank. Ett gemensamt konto innebär att båda har full tillgång till kontot och har samma rättigheter att sätta in och ta ut pengar på kontot.

Här kan ni läsa mer om delad eller gemensam ekonomi!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Olika sätt att skaffa två kort till ett gemensamt konto

Öppna gemensamt bankkonto och beställ två kort

Det kanske vanligaste sättet att ha ett gemensamt konto med två kort är att kontakta er bank och be dem att öppna ett gemensamt bankkonto, eller debetkort, till er. Sedan beställer ni två kort kopplade till kontot. För detta krävs det att båda är eller blir kunder hos banken ni väljer.

Ni bör också vara medvetna om att bankerna i regel tar ut en kortavgift per kort – så att ha två kort kommer innebära en ytterligare kostnad.

Skaffa gemensamt kreditkort och beställ ett extra kort

Vissa väljer att ha ett kreditkort för gemensamma utgifter. I slutet av månaden betalar man fakturan och delar kostnaden på mitten. Vissa kreditkort kommer utan månadsavgift och de allra flesta kreditkortsutgivare erbjuder extrakort.

Detta kan i vissa fall vara billigare än att att ha ett extra bankkort – hos vissa innebär ett extra kreditkort endast en engångskostnad.

Samtidigt kommer en av er att stå på kreditkortet och ha betalningsansvaret för fakturorna – och kreditkort är inget som passar alla. Läs mer här om för- och nackdelar med kreditkort.

Kan man skaffa ett gemensamt konto med två kort gratis?

De allra flesta banker och kortutgivare kommer att ta ut en avgift för ett extra kort. Är det en engångsavgift är det såklart bättre än en löpande avgift – men ni bör också tänka på hur ni kommer att använda kontot.

Bonusen kan väga up för kortavgiften

Storhandlar ni till exempel på ICA varje vecka kan det vara värt att ha ett gemensamt konto med två kort hos ICA-banken, eftersom de 25 kronor i månaden det extra kortet kostar kan vara värt det i bonusen ni tjänar in.

Läs också: Kan man betala räkningar med kreditkort?

Tips för att slippa avgift – använd ett fysiskt och ett virtuellt kort

Ett annat knep för att ha varsitt kort till ett gemensamt konto utan extra avgift är att använda sig av ett virtuellt kort i mobilen – alltså det som kallas Apple pay eller Mobile pay.

Om du betalar med kortet i din telefon kan din partner betala med det fysiska kortet – eller vice versa.

Läs mer: Kreditkort utan avgift

Förhandla med din bank

Ett sista tips skulle kunna vara att förhandla med din bank. Har ni till exempel båda lön, sparkonto och bolån hos banken så kanske de kan vara beredda att slopa den extra kostnaden för ytterligare ett kort? Frågan är alltid gratis!

Läs också: Kreditkort utan UC – finns det?

Vanliga frågor och svar – Gemensamt konto

Hur fungerar gemensamt konto?

Ett gemensamt konto innebär att två, eller fler, personer har tillgång till att sätta in och ta ut pengar från ett konto. Hos vissa banker kan ni skapa det själva om ni alla är kunder hos banken – men hos vissa banker krävs det att ni kontaktar banken eller besöker ett av deras kontor.

Kan man ha två bankkort på samma konto?

Ja, hos de allra flesta banker och kortutgivare är detta möjligt. Ofta mot en extra avgift.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare