Ordlista:

Restskuld

Restskuld förknippas med billån. Läs allt du behöver veta om restskuld här.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är restskuld?

Restskuld är ett begrepp som främst förknippas med billån. Premissen är att du efter amorteringstidens slut säljer tillbaka bilen till handlaren till det aktuella marknadsvärdet – då kallat restvärdet. Ett lån med restskuld kan vara både positivt och negativt för dig som låntagare. Här nedan går vi igenom allt du behöver veta!

Innan du bestämmer dig för att låna till ett bilköp så kan det löna sig att jämföra olika långivares erbjudanden. Hos Advisa jämför du privatlån upp till 600 000 kr hos 40 långivare. Jämförelsen är gratis och endast en kreditupplysning tas.

Skillnaden mellan privatlån och ett klassiskt billån

Prisspannet på bilar, motorcyklar och båtar är förvisso stort men många behöver ändå ta ett lån för att finansiera köpet, speciellt om objektet är nytt.

Det som främst skiljer ett traditionellt fordonslån från exempelvis privatlån, är att fordonet kan tas som säkerhet vilket kan innebära mer förmånlig ränta. I de flesta fall krävs det att du kan lägga en kontantinsats på 20 % för denna typ av lån samt att fordonet står som säkerhet för lånet. För ett privatlån råder inget krav på insats eller säkerhet. 

Billån kan antingen ha ett vanligt upplägg där du amorterar av hela lånebeloppet över tid eller vara ett lån med så kallad restskuld.

Restvärde – Beräkning på fordonets värde

Bilar sjunker i värde vid användning. Om du exempelvis köper en ny bil för 200 000 kronor, kan den två år senare ha minskat 100 000 kronor i värde. Bilhandlare erbjuder ofta lån med restskuld, vilket bygger på en estimering av bilens värde den dag löptiden på lånet går ut. Detta kallas också för restvärde.

 

Vilka fördelar och nackdelar har ett lån med restskuld?

Till skillnad från andra lån är premissen att du endast amorterar och betalar ränta på en avtalad del av den totala köpesumman. Därefter kan du välja att lösa hela lånet genom att bilhandlaren tar tillbaka bilen, att köpa loss den med eget kapital eller att byta till en ny bil och påbörja en ny avbetalning.

Den stora fördelen med restskuld är att månadsamorteringarna och räntan på den del av lånet som betalas av blir mindre. Det är naturligtvis bra ur ett kortsiktigt perspektiv, då du får köra en välskött och väl försäkrad bil till låg kostnad under en given period. Det finns dock även risker med att ha en restskuld. 

 

Hur beräknas restvärdet?

Restvärdet på fordonet beräknas från köpdagen. Trots att estimeringen baseras på en rad olika parametrar, är det i slutändan inget mer än en kvalificerad gissning av vad det framtida värdet kan tänkas bli. Förändringar i konjunkturen eller marknadsutbudet kan komma att påverka detta. Men framför allt beror andrahandsvärdet på hur pass väl du skött bilen. 

För att beräkningen ska stämma får det inte förekomma för mycket slitage på bilen den dag löptiden på lånet går ut, då det vanligtvis innebär en rejäl värdeminskning. Eventuell differens måste du som låntagare betala, vilket betyder att lånet trots allt blev dyrare än du först trodde. Om du dessutom fått försämrad ekonomi vid tillfället, är en restskuld du inte kan lösa det sista du behöver.

 

Varför erbjuder bilhandlare lån med restskuld?

Bilhandlarbranschen är hårt konkurrensutsatt och många köpare ser väldigt positivt på lån med restskuld. Om bilen bara sköts bra kan den till och med få ett högre restvärde än beräknat. Mellanskillnaden kan då läggas till kontantinsatsen på en ny, fräsch bil. 

För säljaren finns det även andra fördelar med upplägget. Lånet är helt knutet till objektet, alltså bilen, så köparen kan inte sälja den för att betala av skulden. Om så vore fallet skulle hela konceptet bli meningslöst ur bilhandlarens perspektiv. Vitsen med lån med restskuld är att skapa merförsäljning, då inbyte mot en ny bil är det allra vanligaste scenariot.

Vanliga frågor och svar – Restskuld

Vad är restskuld?

Restskuld är ett begrepp man ofta pratar om gällande billån. Efter amorteringstidens slut har bilen ett beräknat restvärde, alltså vad bilen är värd vid tillfället. Antingen kan du då sälja tillbaka bilen till handlaren för restvärdet – eller betala din restskuld för att få behålla bilen.

Hur fungerar billån med restskuld?

Har du tagit ett billån med restskuld måste du vid amorteringstiden slut antingen köpa loss bilen för det resterande värdet – eller lämna tillbaka bilen. Lånet läggs normalt upp som ett annuitetslån där du betalar samma belopp varje månad.

Är restskuld bra?

Det kan verka lockande att ta ett billån med restskuld med tanke på att månadskostnaden blir lägre. Men när kontraktstiden är slut ska du antingen kunna betala av restskulden direkt eller lämna tillbaka bilen. Tar du ett privatlån via oss för att köpa en bil är inte lånet bundet till bilen.

Vill man ha hög eller låg restkuld?

Det kan verka lockande att teckna ett avtal med en hög restskuld eftersom det innebär en lägre månadskostnad för bilen. Men då kan du tvingas betala mellanskillnaden om bilen är värd mindre än beräknat när den säljs.

Vad säger våra kunder?