Ordlista:

Låntagare – en fysisk eller juridisk person som lånar pengar

En låntagare är en person eller ett företag som lånar pengar hos en kreditgivare eller bank. I tekniska termer kallas låntagaren för gäldenär. Den som lånar ut pengarna kallas borgenär eller fordringsägare.

När du blir låntagare får du en skuld att betala igen till långivaren. Det allra vanligaste är att skulden består av pengar och låntagaren kallas då penninggäldenär. En naturagäldenär har istället en skuld bestående av tjänster eller varor.

Räntan för bank- och kreditlån sätts individuellt och du får alltid en bestämd återbetalningsplan att följa. En låntagare är skyldig att återbetala lånet enligt villkoren i avtalet, inklusive eventuella avgifter.

När du ansöker om att bli låntagare hos en bank eller kreditgivare tar de en kreditupplysning på dig för att få en bild av din ekonomiska situation. För många kreditupplysningar under kort tid kan påverka ditt kreditbetyg negativt, vilket försvårar dina chanser att få bli låntagare. Därför är det bra att använda en jämförelsetjänst där alla långivare delar på samma kreditupplysning.

Låntagare skriver kontrakt med långivare och får pengar

Vem kan bli låntagare?

Bankerna har olika kriterier för detta. Gemensamt för nästan alla är dock att du ska ha fyllt 18 år, kunna uppvisa en inkomst, bo och vara skriven i Sverige samt vara fri från betalningsanmärkningar. Den digitala lånemarknaden är enorm och långivarna nischar sig ofta till en specifik målgrupp. Därför finns det goda anledningar att undersöka skillnaderna och se vilken typ av upplägg som passar bäst för dig. Företag är lika flitiga låntagare som privatpersoner, då de ofta behöver kapital att investera i verksamheten.

Vad är en medlåntagare?

För att få bli låntagare måste din ekonomi vara i ordning. Omständigheter som för låg inkomst, betalningsanmärkningar hos Kronofogden eller många öppna krediter leder ofta till att lånet inte beviljas. Då kan det istället bli aktuellt att ta in en medlåntagare. Det kan egentligen vara vem som helst, men är ofta en familjemedlem, släkting eller nära vän som kan tänka sig att ansvara för återbetalningen om du inte skulle klara av det. Medlåntagaren går igenom samma process som du och behöver alltså ha en tillräckligt stabil ekonomi för att uppfylla långivarens kriterier. Många har en medlåntagare när de ansöker om bostadslån men det är även vanligt för exempelvis blancolån.

Vad händer med mitt lån om jag dör?

Skulder går inte i arv. Om du skulle gå bort innan lånet återbetalats till fullo, ska resterande del lösas mot tillgångarna i dödsboet – alltså dina privata ägodelar som hus, pengar eller värdesaker. Även skulder som andra har till dig räknas som tillgångar. Om du inte äger något av värde skrivs skulden av.

Läs mer: Ärver man skulder?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Jämför långivare innan du bestämmer dig!

Advisa låter dig jämföra räntor på privatlån helt kostnadsfritt. Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har Advisa hjälpt över 263 000 jämföra lån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30-dagar, vilket. ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut.  Jämförelsen är ej är bindande och att vi står under tillsyn av finansinspektionen – allt för din trygghet. Om du har frågor så finns vår kundtjänst tillhanda för att göra processen så enkel som möjlig för dig.

Advisas tjänst:

  • Gratis och ej bindande
  • Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning
  • Jämför privatlån upp till 600 000 kr
Vad är en låntagare?

Låntagare är den som lånar pengar och står i skuld till en långivare. Synonymer är gäldenär eller kredittagare.

Vem kan bli låntagare?

Det är olika hos olika långivare. Men generellt kan man säga att du måste ha fyllt 18 år, vara skriven i Sverige samt ha någon form av inkomst.

Hur får man lägst ränta som låntagare?

En central del i att hitta lånet med lägsta möjliga ränta är att jämföra banker. Genom Advisa skickas din förfrågan ut till banker och långivare, så att du enkelt kan hitta det bästa budet för dig.

Vad är en medlåntagare?

Det finns vissa ekonomiska krav på dig för att kunna bli en låntagare. Om ditt lån inte beviljas kan du ta hjälp av en medlåntagare, som står på lånet tillsammans med dig.

Vad säger låntagare som använt vår tjänst?