Ordlista:

Långivare – banker, kreditföretag eller peer-to-peer

En långivare lånar ut pengar till företag eller privatpersoner mot ränta. Långivaren kallas även borgenär eller fodringsägare och gör sin egen riskbedömning på låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga i förhållande till ansökt belopp och lånetyp.

Riskbedömningen avgör sedan villkoren för lånet (ränta och amorteringskrav) och eftersom varje långivare har sitt eget sätt att bedöma risk så skiljer sig alltid villkor mellan olika typer av långivare. Många långivare är dessutom nischade mot olika delar av landets låntagare och skräddarsyr ett upplägg efter specifika behov.

Även om en långivare kan vara en familjemedlem eller vän, förknippas begreppet främst med professionella låneföretag och banker. Den som lånar dig pengar kallas för fordringsägare och du som låntagare för gäldenär. 

Förr i tiden var det nästan uteslutande banker som delade ut lån men dagens digitala möjligheter har revolutionerat lånemarknaden och gjort processen väldigt mycket smidigare. Speciellt vad gäller så kallade smålån där allting sker online. 

 

Vilka långivare är bäst?

Det beror helt på vilken typ av lån du önskar ta samt vad du kan tänka dig att betala i ränta. 

Bolån – som kräver betydligt mer av dig som låntagare än exempelvis ett privatlån – är fortfarande storbankernas område, då andra långivare inte har möjlighet att erbjuda lånesummor i den storleken. Det finns visserligen ett par utmanare på marknaden, men dessa långivare tar också ut en mycket högre ränta för sina bolån än de största bankerna.  

De allra flesta långivare inriktar sig på mikrolån eller privatlån utan säkerhet. Mikrolån är alltid en mindre summa pengar som betalas ut så fort ditt lån beviljas. Tanken med dessa är att de också ska betalas tillbaka relativt snabbt och de brukar därför ha väldigt hög ränta. Privatlån utan säkerhet kan vara lite större – maxbeloppet ligger omkring 600 000 kronor. Hur mycket du kan låna av dessa långivare är alltid individuellt.

En tredje modell som blivit vanligare under senare år är peer-to-peer-lån. Det innebär att både långivaren och låntagaren är privatpersoner. För låntagare som exempelvis har betalningsanmärkningar är detta ett fördelaktigt alternativ, då många andra långivare garanterat kommer att stänga dörren. Det finns alltid en mellanhand eller plattform för dessa lån. Företaget gör en kreditbedömning på låntagaren och utifrån den bestäms räntan på långivarnas investering. 

Kan jag ha lån hos flera långivare samtidigt?

Absolut. Många har exempelvis sina bolån hos en storbank och kreditkorten kopplade till andra långivare. Det går även att flytta lån mellan olika långivare. Det kan dock vara kostsamt att ha för många olika krediter, då varje enskilt lån kostar i form av ränta. Spridda lån i kombination med ansträngd ekonomi är den vanligaste orsaken till att folk hamnar i den ökända lyxfällan. 

Vilka långivare ska jag se upp med?

Det går inte att bortse ifrån att en större bank medför en trygghet. När du lånar pengar online bör du alltid vara försiktig, då det finns gott om oseriösa aktörer. En tumregel är att lånet inte ska beviljas alltför lätt. Om du knappt behöver ange några uppgifter om din ekonomi eller livssituation, kan det vara bra att se upp. Det finns flera pålitliga sajter som listar både seriösa långivare och oseriösa företag. 

Bolagen ska helst vara godkända av Finansinspektionen och tydligt marknadsföra villkoren för sina lån. Välj alltid en auktoriserad kreditgivare och kom ihåg att granska det finstilta i form av räntesatser och avgifter.

Samtidigt är ett lån ett lån. Du som låntagare har självklart ett ansvar att betala tillbaka pengarna enligt villkoren i avtalet, oavsett var pengarna kommer ifrån.

Jämför långivare med Advisa

Advisa erbjuder en gratis jämförelsetjänst för privatlåntagare. Tryggt och enkelt kan du jämföra räntor hos ett 30-tal långivare och hitta den bank som passar dig bäst. För din trygghet står vi under tillsyn av finansinspektionen. Sedan starten 2011 har Advisa jämfört lån åt över 263 000 kunder.

Du binder dig inte till något genom att göra en ansökan och jämförelsen är giltig i 30-dagar. Om du har några frågor så står vårt eminenta kundtjänst-team till ditt förfogande. Lycka till!

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 36 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?