Peer to peer lån

Peer-to-peer-lån, p2p-lån eller person-till-person-lån som det översätts till på svenska, innebär lån som finansieras av privatpersoners insatta pengar. Det handlar oftast om handelsplatser på internet där låntagare och långivare kan mötas utan att en traditionell bank behöver vara inblandad. Idén är att båda sidor kan få bättre villkor via p2p-lån genom att kapa mellanhänder.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Idén med p2p-lån kortfattat:

  • Lån med lägre ränta än hos storbankerna
  • Möjlighet att låna trots betalningsanmärkningar
  • Möjlighet att investera i p2p-lån och få avkastning

Hur funkar peer to peer-lån?

Enkelt uttryckt bygger peer to peer-lån på att privatpersoner finansierar andra privatpersoners lån. Branschen startade redan 2005 i Storbritannien men har växt även i Sverige de senaste åren. P2p-lån är en teknik som kopplar ihop säljare och köpare – likt tjänster som Über och Airbnb.

Hur söker jag p2p-lån?

Som låntagare är det ingen större skillnad på när du tar ett peer to peer-lån och lånar pengar av andra privatpersoner i stället för att ta ett vanligt privatlån där du lånar av en bank eller annan långivare:

  • Du ansöker precis som vanligt och någon form av kreditupplysning tas alltid innan lånet beviljas.
  • Ofta är p2p-lån på mindre belopp, men det finns även tjänster som förmedlar större lån.
  • Inom p2p-lån kan det hända att efterfrågan är större än utbudet och att företaget inte har fått in tillräckligt med pengar att låna ut, men det är ovanligt.

Jämför p2p-lån med andra banker och långivare innan du lånar

Funderar du på att söka ett p2p-lån? Jämför först vilken ränta du kan få genom ett traditionellt privatlån – för att se så du får så låg ränta som möjligt.

Genom vår tjänst låter vi dig kostnadsfritt jämföra lån från upp till 40 banker och långivare – för att hjälpa dig hitta den som kan bevilja dig lånet du söker till så låg ränta som möjligt.

Du kan söka upp till 600 000 kronor – och vi tar endast en kreditupplysning via UC.

Därför används peer to peer-lån

För den som vill låna pengar blir det ett sätt att komma undan bankernas höga räntor och avgifter – och för den som vill låna ut pengar kan det vara ett effektivt sätt att få hög avkastning på sin investering.

En annan fördel brukar vara att ansökan om ett peer to peer-lån ofta är snabbare och effektivare än att söka ett lån hos en traditionell bank.

Kan man låna pengar av privatpersoner?

Ja, syftet med p2p-lån är att du kan låna pengar av andra privatpersoner. Via digitala plattformar kopplas låntagare och långivare ihop och ofta är långivarna andra privatpersoner. Långivaren tar kreditrisken i utbyte mot att få bra avkastning på sitt investerade belopp, genom ränta från personen som vill låna pengar.

Kan man ta ett p2p-lån med betalningsanmärkning?

På den frågan finns inget rakt svar, men vill du låna pengar via p2p-lån kan det ofta bli svårare att få ett lån med bra villkor. På samma sätt som när man söker ett privatlån ser långivaren över din kreditvärdighet utifrån deras modell.

Därför kan det variera bland olika företag om de kommer att låna ut pengar till dig trots att du har betalningsanmärkningar. Många gör det, vissa gör det inte – medan vissa kan låna ut pengar trots att man har en betalningsanmärkning, så länge man inte har flera.

Rent allmänt blir det dock som regel dyrare att ta ett peer to peer-lån om du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Hos Sambla kan du ansöka om lån med upp till 10 betalningsanmärkningar. Påbörja ansökan direkt i formuläret.

Kan man ta ett p2p-lån utan UC?

Det finns i dag flera företag som kan förmedla ett peer to peer-lån utan att ta en UC. Men de använder i så fall ett annat företag för kreditupplysning när de ska låna ut pengar. Vill du låna pengar via p2p-lån anges det hur de gör sin kreditprövning och vilket företag de tar hjälp av.

Vissa långivare tar också en UC från ett visst belopp – och vill du låna pengar under det beloppet kommer inte en kreditupplysning göras via UC, utan från en annan kreditupplysningstjänst.

Vilken ränta får jag vid ett p2p-lån?

Precis som vid vilket annat lån som helst kommer räntan i ett p2p-lån baseras på dina individuella förutsättningar. Beroende på din kreditvärdighet kommer du erbjudas en individuell ränta, som är låg om du har en bra kreditupplysning och vice versa. Idén med ett p2p-lån är dock att man ska kunna låna pengar av andra privatpersoner till en lägre ränta än vad bankerna erbjuder.

Så kan du tjäna pengar genom att investera i p2p-lån

Att låna ut pengar till andra via peer to peer-lån är ett sätt att få avkastning på sina pengar och få dem att växa. Avkastningen består av den ränta personen som vill låna pengar betalar och på så sätt kan långivaren tjäna pengar av andra privatpersoner.

Detta kan ses som ett komplement till börsen eller räntekonton, och att investera i p2p-lån ses av många som ett effektivt sätt att få bra avkastning. Vill du investera i p2p-lån har de flesta peer to peer-sajter en flik även för investerare. Där kan du välja hur mycket du vill investera och se vad din avkastning kan tänkas bli.

Lendify erbjuder också en tjänst för att sälja sitt konto om man som investerare behöver få ut sina pengar i förtid. Omvänt kan man också köpa andra investerares konton och ta över deras roll som långivare.

Risker med att investera i peer to peer-lån

Samtidigt står också investeraren för risken när denne lånar ut pengar till andra privatpersoner. Om den som lånat pengar av andra inte betalar tillbaka kommer investeraren stå utan sina pengar.

De flesta tjänster menar att de har noggranna metoder för att se till att låntagarna i ett peer to peer-lån är kreditvärdiga, samt att de har bra system för påminnelser och att betalningarna går till inkasso. Men i vilket fall bör man veta att det är investeraren som står för kreditrisken, och att man inte alltid kan räkna med att få tillbaka sina pengar direkt om de lånats ut i ett p2p-lån.

Peer to peer-lån i Sverige

Marknaden för peer to peer-lån har växt och i dag finns det flera som erbjuder p2p-lån i Sverige. Tack vare Sveriges system med kreditupplysning kan man lättare än i andra länder få insikter i låntagarens ekonomi och kreditvärdighet.

Att många använder BankID minskar också risken för bedrägeri och Kronofogden och inkassoföretag ger möjligheter att få tillbaka uteblivna betalningar. På det stora hela är det många som menar att förutsättningarna för att både låna pengar och att låna ut pengar via p2p-lån är goda i Sverige.

Vilka var först i Sverige med peer to peer-lån?

Lendify, som numera heter Lunar och än i dag är bland de största i Sverige bland peer to peer-lån, var först på den svenska marknaden.

I dag har de sällskap på marknaden av företag som Brocc, ett svenskägt företag som lanserades 2016, samt Savelend, som grundades 2014.

Både Lunar och Brocc har sina egna digitala marknadsplatser där de kopplar ihop låntagare och långivare med varandra för ett utbyte av finansiella tjänster. Processen är till stor del automatiserad och ansökan om lån samt kreditprövning sker automatiskt på respektive plattform – så att låntagaren kan låna pengar av andra.

Vanliga frågor och svar – Peer to peer-lån

Vad är ett peer to peer-lån?

Ett p2p-lån innebär att privatpersoner lånar pengar av varandra, där en person sätter in pengar som en annan lånar. Idén är att långivaren kan få avkastning på sina pengar genom ränta, samtidigt som låntagaren får bättre villkor än hos en bank.

Vilken ränta får man med peer to peer-lån?

Tanken med ett peer to peer-lån är att låntagaren ska kunna få lägre ränta än hos en traditionell bank, som tar högre räntor. Precis som vid ett vanligt lån görs en kreditprövning och räntan sätts individuellt efter din betalningsförmåga. Det finns företag som erbjuder en fast ränta vid p2p-lån.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?