Kreditkort:

Allt du behöver veta om bankkort till barn

Har det blivit dags att introducera ditt barn för konceptet pengar och ekonomi? Då kan ett bankkort vara ett riktigt bra verktyg för att lära barnet om ansvar, sparande och hur man hanterar pengar. Här kikar vi på hur det går till när man vill skaffa bankkort till barn. Vid vilken ålder kan man göra det, hur mycket kostar det och vad behöver man tänka på innan man skaffar bankkort till sitt barn?

När kan barn få bankkort?

Det finns inga övergripande regler för när ett barn kan få bankkort, och det korta svaret är att åldersgränsen varierar mellan olika banker och för olika typer av kort.

Det är upp till banken själv att sätta åldersgräns – och många banker har ingen minimi-åldersgräns alls. Andra banker har en åldersgräns på runt 7 år för bankkort som är specifikt framtagna för barn.

Du som förälder bestämmer

I regel är det upp till dig som vårdnadshavare att bestämma när ditt minderåriga barn får börja använda bankkort och banktjänster.

Enligt statistik från Swedbank ser många föräldrar fördelar med att skaffa bankkort till barnen när de är runt 8 år.

Bankkonto till barn

För att skaffa ett bankkort till ditt barn behöver du först och främst öppna ett bankkonto till barnet. Detta bankkonto kopplas på ett eller annat sätt till din egen internetbank så att du kan hålla koll på barnets utgifter och saldo.

Majoriteten av alla konton kommer dessutom med någon typ föräldraspärr där du själv kan styra hur mycket ditt barn får spendera med sitt kort.

Läs också: Sommarjobb – hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Hur skaffar man bankkort till barn?

I princip alla storbanker har bankkort specifikt framtagna för barn. Du som vårdnadshavare behöver i regel själv vara kund hos banken för att kunna göra ditt barn till kund.

Hos vissa banker kan du logga in i internetbanken och göra ditt barn till kund där. Då kan du samtidigt öppna ett konto i barnets namn och därefter beställa själva bankkortet.

Det enklaste sättet är dock att du som vårdnadshavare besöker eller ringer till ett bankkontor. Där kan de hjälpa dig att starta upp ett konto, beställa bankkort och sätta upp diverse digitala tjänster som Swish.

Läs också: Betalkort

Så mycket kostar ett bankkort för barn

Nästan alla bankkort som är specifikt framtagna för barn är helt kostnadsfria fram till det att barnet fyller 21 eller 22 år, åtminstone hos storbankerna.

Andra bankkort, exempelvis PFC Junior, Gimi och Revolut Junior, har en årsavgift på mellan 200-500 kronor.

Läs också: Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Tänk på detta när du skaffar bankkort till barn

  • Barnets mognad: Är barnet moget nog att börja lära sig värdet av pengar? Barnet bör kunna förstå åtminstone de grundläggande principerna för hur pengar fungerar innan han eller hon får ansvar för ett eget bankkort.
  • Du har ansvaret: Trots att kortet är barnets är det du som förälder som har det juridiska ansvaret. Du kan ofta själv välja hur stora belopp ditt barn kan ha på kontot och hur mycket barnet kan spendera.
  • Säkerhet: Gå igenom säkerhetsaspekterna med barnet innan denne får ett bankkort. Hur skyddar man sitt kort och vad gör man om det försvinner?

Läs också: Debetkort

Regler för bankkort till barn

Reglerna varierar från bank till bank. Vissa banker, som Swedbank, har till exempel som regel att barnet måste ha fyllt 7 år innan denne kan få ett eget bankkort. Andra banker har som regel att minst en vårdnadshavare behöver vara kund i banken för att barnet ska kunna få ett bankkort därifrån.

Generella regler kring bankkonton och kort för barn är exempelvis att:

  • En omyndig person som disponerar över sina egna pengar kan fråntas den rätten av sina föräldrar fram tills att denne fyllt 16 år.
  • Ett barn kan teckna avtal om bankkort så länge det inte kan medföra att barnet skuldsätts. Barn kan alltså inte ha ett kreditkort.

Läs också: Spara till barn

Vid vilken ålder rekommenderar man bankkort för barn?

Det finns inga generella rekommendationer för när ett barn bör få ett bankkort. Det beror helt på barnet som individ och på när du som vårdnadshavare anser att barnet har behov av det. Alla barn är olika och mognar i olika åldrar.

Med det sagt ska man inte vara rädd för att introducera sitt barn till bankkort tidigt. Som förälder har du nämligen i regel väldigt stor koll på allt som sker med barnets kort och konto.

Enligt användarstatistik från Swedbank ser alltfler föräldrar fördelar med att skaffa egna bankkort till barnen redan när de är i åttaårsåldern.

Läs också: Matkort

Vanliga frågor och svar – Bankkort för barn

Hur beställer jag bankkort till mitt barn?

I vissa fall kan du logga in i din egen internetbank för att både öppna konto och beställa bankkort till ditt barn. I många fall behöver du dock kontakta banken, antingen via telefon eller genom att besöka ett bankkontor.

Kan mitt barn ha swish?

Ja, ditt barn kan ha swish. Barnet behöver ett bankkonto och ett mobilnummer registrerat i sitt namn för att kunna använda appen. Dessutom måste du som vårdnadshavare godkänna användningen via din egen app. Du kan även bestämma om barnet ska ha möjlighet att både skicka och ta emot pengar eller om det bara ska gå att ta emot.