Ordlista:

Försörjningsplikt

Försörjningsplikt innebär att föräldrar, eller annan vårdnadshavare, har juridiskt ansvar att försörja sina barn upp till 18 års ålder. Om barnet går på grundskola, gymnasium eller liknande utbildningsnivå gäller ansvaret upp till att barnet fyllt 21 år. Försörjningsplikt uppstår även inom ett äktenskap vilket innebär att makarna har ansvar att försörja varandra. Läs mer om försörjningsplikt, åldersgränser, vilka lagar som reglerar detta ansvar samt vad som gäller för barn, sambo, gifta och vid gemensam eller delad vårdnad.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är försörjningsplikt?

Försörjningsplikt är ett juridiskt ansvar som föräldrar, eller vårdnadshavare, har för sina barn. Detta ansvar regleras i kapitel 7 i Föräldrabalken. I lagtexten används däremot ordet ”underhållsskyldighet” och i lagen förklaras vilken skyldighet som föräldrar har gällande underhåll åt sina barn.

Det behöver däremot inte vara vårdnadshavaren som tar hand om barnet eller ens bor tillsammans med barnet. I vissa fall kan det exempelvis vara en mormor, farfar eller annan släkting. Däremot har vårdnadshavaren alltid det yttersta ansvaret för att försörja barnet, på egen hand eller med hjälp av andra.

Utöver att föräldrar har försörjningsplikt för sina barn finns detta ansvar mellan makar inom ett äktenskap, vilket förklaras längre ner i texten.

Vad omfattas av försörjningsplikten?

Vad försörjningsplikten omfattar är mycket individuellt. Det beror bland annat på barnets ålder, egen inkomst och vilka sociala förmåner som barnet har tillgång till. Dessutom tas det hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förmåga.

Det finns alltså inte några fasta belopp eller tydliga riktlinjer som anger vad som förväntas av vårdnadshavaren. Detta prövas i fall till fall om exempelvis socialtjänsten skulle anse att en vårdnadshavare brister i sitt ansvar för att försörja sitt barn.

Försörjningsplikt för barn

Försörjningsplikt förknippas främst med föräldrars, eller vårdnadshavares, ansvar att ta hand om sina barn och bland annat bidra ekonomiskt till mat, boende och kläder. Här förklaras vilket ansvar som gäller beroende på olika omständigheter.

Upp till 18 år

Vårdnadshavaren har försörjningsplikt fram till barnets 18-årsdag. Därefter är personen myndig och har ett eget ansvar för sin försörjning. Har inte personen någon inkomst kan ansökan om försörjningsstöd ske hos Socialtjänsten.

Läs också: Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Upp till 21 år

Försörjningsplikten gäller upp till att personen fyller 21 år, förutsatt att studier sker på grundläggande skolnivå. Med det menas grundskola, gymnasieskola och kompletterande studier på Komvux. Det gäller därmed inte för studier på exempelvis högskola.

Om barnet flyttar hemifrån

Även om barnet flyttar hemifrån gäller ovan nämnda åldersgränser. Däremot gäller alltid att ansvaret anpassas utifrån barnets behov. Finns det inte ett tydligt behov av att bo i egen lägenhet har därmed inte heller vårdnadshavaren något ansvar att betala för just boendekostnaderna.

Även barnets egna inkomster, som exempelvis studiebidrag, socialbidrag eller bostadsbidrag påverkar vilket ekonomiskt ansvar som vårdnadshavaren har.

Om barnet får barn

Om barnet får egna barn gäller fortfarande att vårdnadshavaren har ansvar för det egna barnets försörjning. Att familjen får tillökning kan däremot innebära att personen får barnbidrag eller andra bidrag som påverkar vilket ekonomiskt ansvar som föräldern behöver ta.

Delad eller gemensam vårdnad

Oavsett om föräldrarna har delad eller gemensam vårdnad om barnet så har bägge försörjningsplikt. Bor barnet varaktigt hos en av föräldrarna är den andra föräldern skyldig att betala underhållsbidrag och på detta sätt uppfylls försörjningsplikten.

Bor barnet växelvis hos föräldrarna får de på egen hand komma överens om den ekonomiska fördelningen.

Läs också: Spara pengar till barn

Om försörjningsplikten inte följs

Även om vårdnadshavare är skyldig enligt lag att uppfylla sin försörjningsplikt finns inget straff om så inte sker. Vid misstanke om att en vårdnadshavare inte uppfyller detta ansvar kan det anmälas till Socialtjänsten. De kan kontakta familjen för att utreda om det finns missförhållanden och vilka insatser som i så fall behövs.

Bland annat kan Socialtjänsten bidra ekonomiskt eller med samtalsstöd. De kan, om barnet anses fara illa, även besluta att barnet ska tvångsomhändertas enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Försörjningsplikt om du är gift eller sambo

Vid giftermål får makarna försörjningsplikt för varandra. Detta genom att giftorätten anger att de äger och har ansvar för all egendom gemensamt. Skulle en person exempelvis bli sjuk eller arbetslös har alltså den andra juridisk skyldighet att bistå ekonomiskt. Detta även om de valt att leva med så kallad delad ekonomi.

Sambo

Ett sambopar har, till skillnad och gifta, inte försörjningsplikt för varandra. Detta utifrån att sambopar inte äger samtlig egendom gemensamt. Har ni gemensamma barn gäller däremot kravet på försörjning för bägge.

Vanliga frågor och svar – Försörjningsplikt

Hur länge har man försörjningsplikt?

Vårdnadshavare har försörjningsplikt upp till att barnet fyller 18 år. Går barnet däremot på grundskola, gymnasium eller liknande är gränsen 21 år.

Vad ingår i försörjningsplikt?

Vad som ingår i försörjningsplikten beror bland annat på barnets ålder och ekonomiska situation. Generellt brukar mat, boende och kläder nämnas som grundläggande behov.

Är man skyldig att försörja sin sambo?

Nej, till skillnad mot gifta finns inget krav på försörjning av en partner inom ett samboförhållande.

Vad innebär inbördes försörjningsplikt?

Inbördes försörjningsplikt innebär att två parter har identiskt försörjningsansvar mot varandra. Det gäller enbart mellan två makar inom ett äktenskap.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp