Ordlista:

Snabblån - Allt du behöver veta

Snabb ansökan och pengarna på kontot inom bara några få dagar. Läs mer om snabblån och ansök nedan.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Privatlån istället för snabblån

Ett snabblån kan kännas lockande för att lösa en ekonomiskt trängd situation, men det är sällan ett snabblån gynnar din privatekonomi i det långa loppet. Det beror främst på snabblånets höga räntekostnader och andra dyra avgifter. Många som tar snabblån har svårt att betala tillbaka lånet när löptiden är slut och då är det lätt att hamna i det omtalade skuldfällan.

I denna artikeln går vi igenom vad snabblån är och ger förslag på alternativ när du behöver låna pengar snabbt men inte vill betala onödigt höga räntekostnader.

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare. Har du flera skulder kan du samla dessa i ett samlingslån för att öka chansen till bättre villkor.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vad är snabblån?

Ett snabblån är ett lån utan krav på säkerhet. Typiskt för snabblån är att de rör sig om mindre lånebelopp, med snabb utbetalning men med kort återbetalningstid. Men det främsta karaktärsdraget för snabblån är dess höga ränta, årsränta för snabblån kan ligga på flera hundra procent.

Totalkostnaden för ett snabblån kan därmed bli hög och om du skulle vilja förlänga återbetalningstiden är det ofta förknippat med förlängningsavgifter. Tyvärr riskerar många som tar snabblån att inte kunna betala tillbaka lånet vid löptidens slut, vilket leder till en ond ekonomisk spiral.

Självklart finns det situationer där man trots allt är i behov av att låna pengar snabbt, men vi på Advisa rekommenderar dig istället att ansöka om ett privatlån.

Snabblån eller privatlån?

Både snabblån och privatlån är en typ av blancolån, det vill säga ett lån på säkerhet. Precis som med snabblån kan du enkelt ansöka om privatlån online, låneansökan görs snabbt och enkelt. Däremot finns flera skillnader mellan privatlån och snabblån som sms-lån eller mikrolån.

Räntekostnader

Den främsta skillnaden mellan små, snabba lån och privatlån är att snabblån brukar ha betydligt högre ränta än privatlån. Eftersom ränta är kostnaden för att låna pengar innebär det att snabblån generellt sett är dyrare än privatlån. Som vi nämnde tidigare kan årsräntan för ett snabblån vara flera hundra procent, medan motsvarande siffra för privatlån brukar ligga mellan några procent upp till ett tiotal procent.

Utbetalning av lånet

En vanlig missuppfattning är att det kan ta flera veckor att få ett privatlån utbetalt. Men idag brukar du kunna få pengarna utbetalda inom 1–5 bankdagar när du fått låneansökan beviljad. Skillnaden mot snabblån som kan betalas ut samma eller nästkommande bankdag är därmed inte särskilt stor.

Återbetalningstiden

Slutligen brukar återbetalningstiden för snabblån vara mycket kort, upp till ett par månader. Återbetalningstiden för privatlån brukar ligga på mellan 1-20 år beroende på storlek på lånet. Oavsett vilken avbetalningstid du har på ditt privatlån kan du alltid lösa lånet när du vill. Skulle du vilja förlänga löptiden för ditt snabblån med kort återbetalningstid kan det vara förknippat med höga avgifter. Som alltid ska man vara noga med att läsa igenom lånevillkoren innan man tar ett lån.

Så tar du dig ur skuldfällan

Är du i behov av ett snabblån för att kunna betala dina befintliga lån är det viktigt att du börjar med att städa upp din lånesituation. Det kan låta jobbigt och komplicerat men faktum är att låneförmedlare så som Advisa gör jobbet åt dig.

Du städar upp din lånesituation genom att i ett första steg samla dina befintliga skulder och förlänga återbetalningstiden på samlingslånet så att du kommer på fötter ekonomiskt igen. Med ett lån istället för flera, och en månadskostnad du kan hantera så får du en starkare kreditvärdighet. I ett andra steg (ca 6 månader senare) kan du sedan omförhandla ditt samlingslån med förutsättningar att pressa räntan rejält, vilket också gör att du kan korta ner återbetalningstiden utan att månadsbetalningen blir för hög.

Snabblån med direkt utbetalning kan vara varningsflagg

Är du i behov av pengar snabbt kanske du tänker att ett snabblån med direkt utbetalning är rätt val för dig. Men faktum är att långivare som marknadsför den typen av snabblån ofta lägger på väldigt höga räntor och korta återbetalningstider på sina lån. Se därför typen av fraser som “snabblån med direkt utbetalning” som en varningsflagg – och välj ett mer långsiktigt alternativ.

Att söka ett lån genom oss går snabbt – ofta bara ett par minuter – och lånet kan vara utbetalt inom ett par dagar från din ansökan. Har du möjlighet att vänta den lilla extra tiden kommer din plånbok att tacka dig, för du lär få en mycket bättre ränta än med ett snabblån.

Går det att ta snabblån med betalningsanmärkningar?

Vissa snabblångivare riktar sig till de som har svårt att få att få lån någon annanstans, och berättar därför att det går att ta snabblån hos dem med betalningsanmärkningar. Men även i dessa fall kommer en kreditprövning ske och betalningsanmärkningarna kommer att påverka din ränta. Vid ett snabblån kan det öka kostnaderna kraftigt.

Jämför i stället för snabblån med betalningsanmärkningar

Jämför i stället lån hos oss om du har betalningsanmärkningar. Du kan söka och bli beviljad ett lån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar – och du kan vara säker på att du kommer att hitta långivaren som erbjuder just dig lägst ränta trots anmärkningarna.

Samtidigt ska du veta att betalningsanmärkningarna kommer att påverka kostnaderna för ditt lån, och har du möjlighet är det alltid bättre att vänta ut dem.

Alternativ till ett snabblån utan UC

Alla långivare måste göra en kreditprövning på dig som är acceptabel enligt lag. Att låna utan UC innebär alltså inte att du undkommer en kreditprövning. Men kom ihåg att kreditprövningen är till för att skydda dig från misstaget att låna över dina tillgångar.

Vid lån utan UC använder långivaren andra kreditupplysningsföretag än UC. Den insamlade information om dig delas inte av de olika företagen vilket gör det fullt möjligt för dig att låna från flera långivare samtidigt. Dessutom håller du din kreditvärdighet uppe när du lånar utan UC.

Snabblån utan UC ofta dyrare

Lån utan UC är även en större risk för långivaren som inte vet hur din situation ser ut. Detta bidrar till att du får ett dyrare lån i form av räntor. De metoder som används för insamling av information om dig som låntagare är dock likvärdig mellan kreditupplysningsföretagen. Ännu en nackdel med lån utan UC är att du inte kan låna hur mycket som helst. Då lån utan UC är en större risk för långivaren ligger lånetaket på 50 000 kr hos de flesta långivarna.

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2022-11-03
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar snabblån?

Med snabblån menar man ett lån utan säkerhet som betalas ut snabbt, ofta samma dag. I regel rör det sig också om mindre belopp med kort återbetalningstid och högre ränta. Du kan oftast söka om ett snabblån online genom att fylla i hur mycket du vill låna ihop med dina personliga uppgifter.

Kan man ta snabblån med betalningsanmärkningar?

Det finns snabblångivare som kan bevilja lån trots en eller flera betalningsanmärkningar. Men har du redan flera skulder bör du istället söka om att samla dem till en lägre ränta, för att städa upp din lånesituation. Hos oss kan du söka om ett samlingslån hos flera banker och långivare samtidigt, så att du får så låg ränta som möjligt.

Är snabblån bra?

Med ett snabblån får du oftast en högre ränta och fler dolda avgifter, eftersom långivarna kan dra nytta av att du behöver pengarna snabbt. Har du lite is i magen är det bättre att söka om ett vanligt privatlån. Hos oss skickas din ansökan ut till banker och långivare så att du kan få lägsta möjliga ränta.

Vem kan ta ett snabblån?

Långivaren är alltid skyldig enligt lag att göra en kreditupplysning på dig innan de beviljar ett lån. Kraven brukar vara att du ska ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige samt att du kan visa upp någon form av inkomst.

Vad säger våra kunder?