Ordlista:

Taxerad inkomst

Taxerad inkomst är den deklarerade inkomst som Skatteverket godkänner via slutskattebeskedet. Inkomstnivån ligger till grund för hur stor skatt som ska betalas. Denna nivå påverkar även exempelvis möjligheten att få lån och bidrag. Lär dig mer om taxerad inkomst, vad som ingår samt när uppdaterad inkomst kan ses hos Skatteverket.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är taxerad inkomst?

Taxerad inkomst betyder ”fastställd beskattningsbar inkomst”. Ordet taxering betyder att ”fastställa ett pris” och i detta sammanhang innebär det att Skatteverket fastställer hur mycket inkomst en person har haft under föregående år. 

Det är sedan den taxerade inkomsten som ligger till grund för den skatt som en person förväntas betala. 

Vad ingår i taxerad inkomst?

Inom taxerad inkomst ingår samtliga inkomster som är skattegrundade. Det kan exempelvis vara:

 • Förvärvslön
 • Bidrag
 • Skattepliktiga ersättningar
 • Pension

När exempelvis företag, myndigheter eller föreningar betalar ut pengar till en privatperson ska de även rapportera in detta till Skatteverket. Det sker för att myndigheten ska ha underlag för en privatpersons samtliga inkomster. Dessa kan ses förtryckta på inkomstdeklarationen. 

Skulle det däremot saknas någon inkomst på inkomstdeklarationen har personen ett ansvar att skicka in kompletterande uppgifter så att skatten kan räknas ut korrekt.

Vad ingår inte i taxerad inkomst?

Exempel på inkomster som inte ingår i taxerad inkomst är:

 • Kapitalvinster
 • Arv
 • Gåva
 • Försäkringsersättningar

Brutto eller netto?

All information på deklarationen är brutto, det vill säga före skatt. Detta eftersom det är underlag för uträkning av skatt. När taxerad inkomst ska anges, exempelvis i en låneansökan, är det alltså brutto som anges.

Läs också: Disponibel inkomst

Vad påverkas av min taxerade inkomst?

Din taxerade inkomst avgör bland annat möjligheten att få lån och krediter samt vilka bidrag du eventuellt kan få.

Lån och krediter

När en lån- eller kreditansökan skickas in genomför banken en kreditbedömning för att avgöra om lånet kan beviljas. Enligt lag måste banken räkna på att personen har råd att återbetala beloppet utan att det påverkar den personliga ekonomin för kraftigt. En stor avgörande faktor är därmed personens taxerade inkomst. 

Få hjälp med låneansökningen

Om du exempelvis har högre inkomst idag än vad som är registrerat hos Skatteverket kan intyg behöva skickas in för att denna nivå ska stärkas. Detta för att både lättare kunna få lån samt få en lägre ränta. 

Kontakta en lånehandläggare på Advisa för att få hjälp med att ta fram rätt intyg samt jämföra bankernas räntor. 

Bidrag

Ett flertal bidrag är behovsgrundade utifrån personens inkomst. Ett exempel är bostadsbidrag för unga upp till 29 år. Detta bidrag kan betalas ut till personer som betalade minst 1 800 kronor för sin bostad samtidigt som den taxerade årsinkomsten var under 86 720 kronor. 

I vissa fall är det enbart den enskilde personens inkomst som är avgörande medan det i andra tillfällen är hushållets totala deklarerade inkomst. 

Kontakta alltid Försäkringskassan om du är osäker. I värsta fall kan du bli återbetalningsskyldig i efterhand. 

Hyreskontrakt

Vissa fastighetsägare ställer krav på en viss taxerad inkomst för att de ska erbjuda hyreskontrakt. Hur dessa krav ser ut kan variera mellan fastighetsägare. Ofta kan det handla om att du ska ha tre gånger så hög inkomst som årshyran.

Läs också: Förmögenhetsskatt

Hur kan man se taxerad inkomst?

Den taxerade inkomsten är summan som är fastställd på senaste deklarationen. Den går att se på Skatteverkets hemsida. 

 1. Logga in på Skatteverket.se
 2. Klicka på ”Skatter och Deklarationer”
 3. Klicka på ”Beslutade Skatteuppgifter” 
 4. Välj år och ladda hem PDF

I tjänsten ”Lön, pension och sjukpenning m.m” är det även möjligt att se information som har skickats in av exempelvis arbetsgivare under innevarande år. Dessa siffror ska däremot ses som preliminära. De kommer sedan att sammanställas på den preliminära inkomstdeklarationen och fastställs efter att personen och Skatteverket godkänt deklarationen. Därefter blir det noterat som deklarerad / taxerad inkomst. 

När uppdateras taxerad inkomst 2023?

Taxerad inkomst för 2022 uppdateras när inkomstdeklarationen godkänns under 2023. När detta sker beror på om deklarationen godkänts digitalt eller i pappersformat samt om ändringar skett eller inte. Slutskattebesked skickas ut:

 • 5 till 8 april – För dig som godkände deklarationen digitalt senast 30 mars, utan ändringar, samt har digital brevlåda (exempelvis Kivra).
 • 15 april till 1 maj – För dig som godkände deklarationen digitalt senast 30 mars, utan ändringar, men inte har digital brevlåda. Slutskattebeskedet skickas istället ut med post. 
 • 10 juni – För dig som godkände deklarationen digitalt eller i pappersformat senast 2 maj.
 • 8 augusti – För dig som haft byråanstånd (hjälp av bokförings- eller revisionsbyrå) och har digital brevlåda. 

Ett slutskattebesked innebär alltså att Skatteverket har fastställt personens inkomst för föregående år. Därmed uppdateras personens taxerade inkomst. 

Kom ihåg att det sedan kan ta några dagar innan kreditupplysningsföretagen har hämtat den uppdaterade informationen. Vid en låneansökan genomför bankerna alltid en kreditupplysning och avgör om lånet ska beviljas eller inte primärt utifrån dessa uppgifter. 

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2023-01-02
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar – Taxerad inkomst

Vad är taxerad inkomst?

Taxerad inkomst är den deklarerade inkomst som Skatteverket godkänner via slutskattebeskedet varje år.

Vad är taxeringsår?

Ett taxeringsår är den tidsperiod som taxerad inkomst beräknas över. Vanligtvis är detta mellan första januari och sista december.

Vad är ”fastställd inkomst”?

Före 2013 användes begreppet fastställd inkomst. Idag används istället taxerad inkomst. Det innebär att begreppen alltså har samma betydelse.

Går det att kontrollera någon annan persons deklarerade inkomst?

Ja, det finns flera tjänster på internet som kan användas för att anonymt se en annan persons deklarerade inkomst. Bland annat har Ratsit en sådan tjänst.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare