Fråga Advisa:

Hur mycket kostar körkort?

Jag funderar på att ta körkort men vet inte om jag har råd. Totalt – hur mycket kostar det att ta körkort?

Povel på Advisa svarar:

Ett körkort kostar som minst cirka 5 000 kronor. Detta förutsatt att du varken köper körlektioner eller teoriutbildningar hos en trafikskola. Med tio körlektioner samt träning på teorin online kostar körkortet cirka 15 000 kronor.
Kostnaderna för körkortet kan delas in i fasta respektive rörliga kostnader. Detta för att förtydliga vad de olika delarna kostar och vad som kan påverkas.

Fortsätt läs så går vi igenom alla fasta och rörliga kostnader för att ta körkort!

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Fasta kostnader

De fasta kostnaderna måste betalas av alla som vill ta körkort. De som enbart övningskör privat och därefter genomför teori- och uppkörningsprov kommer alltså bara betala dessa kostnader.

Synundersökning

Första steget är att göra en synundersökning, då detta intyg behöver bifogas i ansökan om körkortstillstånd. Detta görs oftast hos en optiker.

Kostnad: Cirka 150 kronor

Introduktionsutbildning

De flesta övningskör med en förälder eller vän och kompletterar med körlektioner på en trafikskola. Både handledaren och den person som vill ta körkort måste ha genomgått introduktionsutbildning innan övningskörning påbörjas. Denna utbildning kallas även för handledarutbildning och kan genomföras på en trafikskola eller digitalt. Kursen är på cirka 3 timmar.

Kostnad: Cirka 500 kronor

Riskutbildning

Riskutbildningen är uppdelad i två obligatoriska delar vilka bägge måste vara utförda innan teoriprovet kan skrivas.

Riskettan

Riskettan är en tre timmar lång teoretisk utbildning som sker på en trafikskola. Utbildningen har fokus på olika riskfyllda beteenden som kan uppstå i trafiken.

Kostnad: Cirka 700 kronor

Risktvåan

Risktvåan är en praktisk utbildning som innebär att du får köra på halkbana samt bromsa på olika underlag.

Kostnad: Cirka 2 000 – 2 500 kronor

Läs också: Billån

Teoriprov

När riskettan och risktvåan är genomförd kan du boka tid för teoriprovet hos Trafikverket. Enklast sker bokning genom att logga in med mobilt BankID på Trafikverkets bokningstjänst. Oftast bokas både teoriprov och uppkörning vid samma bokningstillfälle. Detta med några veckors mellanrum för att möjlighet ska finnas att göra teoriprovet flera gånger om inte du blir godkänd vid första försöket.

Kostnad: Tider dagtid kostar 325 kronor. Tider efter 18:00 samt på helger kostar 400 kronor.

Uppkörning

Med godkänt teoriprov kan uppkörningen genomföras. Du bokar genom din trafikskola eller direkt på Trafikverkets hemsida.

Kostnad: Tider dagtid kostar 800 kronor. Tider efter 18:00 samt på helger kostar 1040 kronor.

Tillverkning av körkort

Med godkänt teoriprov och uppkörning behöver du betala för tillverkning av körkortet. Betalning sker till Transportstyrelsen

Kostnad: 280 kronor. Om körkortet behöver hämtas ut på en svensk ambassad alternativt på ett konsulat kan en extra expeditionsavgift uppstå.

Totalkostnad för körkort som lägst

Om enbart kostnaderna ovan betalas kommer körkortet kosta 4 700 kronor – 5 200 kronor. Det är däremot väldigt få som klarar av att ta körkort utan att varken ta körlektioner eller teoriutbildning.

Rörliga kostnader

Med rörliga kostnader menas de kostnader som kan påverkas och delvis väljas bort. Primärt kan totalsumman för körkortet hållas nere genom att övningskörning sker privat och att därmed antalet körlektioner hålls nere.

Körlektioner

De flesta väljer att boka körlektioner på en trafikskola för att få en gedigen utbildning. En del väljer enbart ett par lektioner, för att komplettera privat övningskörning, medan andra helt och hållet utbildar sig på trafikskolan.

Kostnad: Enstaka lektioner kostar 700 – 900 kronor. Många trafikskolor ger paketpris vid bokning av fem eller tio lektioner. Då kan priset vara 600 – 800 kronor per lektion.

Teoriutbildning

Det finns inget krav på att en teoriutbildning måste genomföras på en trafikskola. Många väljer däremot att köpa utbildning, böcker och tillgång till frågebanker online. Utbildning på trafikskola kan antingen ske på plats eller digitalt.

Kostnad: Teoriutbildning cirka 1 500 – 2 000 kronor, teoribok cirka 250 kronor.

Hyra av bil vid uppkörning

Har flera körlektioner köpts hos en trafikskola kan det vara tryggt att köra upp med trafikskolans bil. Då tillkommer hyreskostnad under denna tid.

Kostnad: Cirka 500 – 1 500 kronor

Hur mycket kostar det att ta körkort inklusive körlektioner?

Om 10 körlektioner bokas och beräkning sker från de lägsta kostnadsnivåerna ovan kommer de rörliga kostnaderna att bli cirka 8 000 kronor. Tillsammans med de fasta kostnaderna blir totala kostnaden för körkortet cirka 13 000 kronor.

Flera trafikskolor erbjuder även paketlösningar där exempelvis 10 lektioner, teori och hyra av bil vid uppkörning ingår för 13 000 kronor till 15 000 kronor.

Så håller du nere kostnaden för körkortet

Övningskör privat

Det som primärt påverkar kostnaden för ett körkort är antalet körlektioner som köps hos en trafikskola. Övningskör mycket privat för att få erfarenhet och grundläggande kunskap.

Dela på utbildningsmaterial

Ta körkortet tillsammans med en vän och dela på böcker och onlineutbildningar.

Jämför priser på olika orter

Generellt är det dyrare att ta körkort i storstäder än i mindre städer. Finns möjligheten att bo på annan ort under ett par veckor kan intensivkurs vara ett alternativ.

Vanliga frågor och svar – Körkortskostnad

Hur mycket kostar synundersökning för körkort?

Synundersökning till ansökan om körkortstillstånd kostar cirka 150 kronor.

Hur mycket kostar ett nytt körkort?

Beställning av ett nytt körkort kostar 280 kronor. Vid ansökan behöver ett godkänt foto bifogas. Detta foto behöver uppfylla de kriterier som framgår på Transportstyrelsens hemsida.

Hur mycket kostar en intensivkurs för körkort?

En intensivkurs för körkort kostar cirka 10 000 – 20 000 kronor. Priset beror bland annat på hur många körlektioner som ingår samt om logi ingår i priset.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare