Blogg:

Så mycket kostar det att ta studenten 2024

Sjung om studentens lyckliga dag! Att ta studenten är ett minne för livet och en dag som de allra flesta håller väldigt kär. Men det är samtidigt en dag som kan kosta på en del – med utgifter både här och där. Så vad kostar det att ta studenten – och hur kan man göra det billigare? Det ska vi reda ut här!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Med dagens inflation och ökade priser på det mesta kan studenten vara en dag som oroar många familjer, eftersom det är mycket som ska köpas och fixas.

Här är vår guide till de vanligaste utgifterna kopplade till att ta studenten.

Totalkostnad för att ta studenten

Enligt beräkningar kostar det ungefär mellan 13 000 och 17 000 kronor för allt som är kopplat till att ta studenten. Det enligt siffror från sajten Studentmottagningen.se, som tittade på priserna för 2022. Man kan anta att priserna har gått upp något sedan den höga inflationen, och att det inte vore orimligt att en studentexamen kan kosta uppemot 20 000 kronor 2024.

Det är en samlad kostnad för alla vanliga delar kopplade till en studentexamen. Nedan presenterar vi alla delar som kostar pengar vid studenten var för sig, så att du bättre kan få en bild över vad varje del kostar.

Så mycket kostar en studentmottagning

Att vara värd för en studentmottagning är oftast den allra största utgiftsposten vid en studentexamen.

Med mat, alkohol och övriga utgifter kopplade till mottagningen brukar man kunna räkna på 150 kronor per gäst. Skulle du då ha 30 gäster så kostar det dig 4 500 kronor.

Andra större kostnader kopplade till att ta studenten

Förutom mottagningen som är den största posten så finns det många fler utgifter kopplat till studenten. Här är de vanligaste

Kostnad för studentmössa

Att köpa en studentmössa är en given sak för de flesta studenter. Men de kan kosta! Oftast börjar studentmössorna på runt 400 kronor – och de kan kosta upp emot 1 500 kronor.

Kostnaden beror på vilken kvalitet och vilka detaljer du vill ha på din studentmössa.

Läs också: Samla lån och krediter

Kostnad för studentskylt

Att ha en studentskylt till utspringet är också givet. Det brukar vara en mindre utgift, ofta kostar en skylt runt 300–500 kronor, med lite skillnad för om du beställer en färdig eller gör den själv.

Kostnad för studentflak

Att åka studentflak är något som ni i klassen delar på. Kostnaden beror på vad flaket kostar att hyra och vilket ljudsystem ni väljer. Oftast kommer det att kosta runt 300 kronor per person.

Kostnad för kläder till studenten

Studentkläderna är något som kan bli en ganska stor utgiftspost. Vanligt är att man bär kostym eller klänning. Vad studentoutfiten kostar är såklart väldigt individuellt – men i snitt spenderar många 2 000–3 000 kronor.

Kostnad för hår och smink

Vill du lägga extra pengar för att göra hår och smink professionellt blir detta även en extra kostnad. Räkna med 1 000 kronor för hår, smink gjort på salong.

Läs också: Studentlån

Vanliga kostnader kopplat till studenttiden

Nu har vi listat de vanligaste utgifterna kopplade till själva studentdagen. Men det finns också några andra kostnader som kan dyka upp i samband med studentveckorna.

Vanligt är till exempel att man åker på en studentresa eller studentkryssning innan studenten. Beroende på resmål kan kostnaden skilja mycket, men mellan 3 000 och 6 000 kronor för en studentresa är inte ovanligt.

Ofta har man också en bal innan studenten, som också kostar pengar. Att gå på studentbalen kan kosta runt 700 kronor – sedan tillkommer kostnader för om du vill ha speciella kläder eller göra hår och smink professionellt.

Tips för att ta studenten billigare

På det stora hela är det faktiskt en hel del saker som kostar pengar med studenten! Ofta kan det vara värt en slant för att få en minnesvärd dag – men det kan också vara vettigt att se över utgifterna för att se var man kan spara pengar.

Här är några tips:

  • Välj billigare alternativ – Kanske behöver du inte den dyraste mössan?
  • Gör mer själv – Kanske kan ni laga egen mat till mottagningen i stället för att köpa färdig?
  • Hyr kostym i stället för att köpa – om du ändå bara ska ha på dig den en dag! Ett annat alternativ är att hitta en begagnad kostym eller klänning i din storlek.

Det finns många knep för att göra studenten billigare – och troligtvis kan våra tips ge dig lite ytterligare inspiration på vad du kan spara in på.

Vill du ha lite extra pengar till studenten kan du även se vår lista med tips för att tjäna pengar snabbt. Lycka till!

Vanliga frågor och svar – Ta studenten

Hur mycket kostar en studentmössa?

En studentmössa från någon av de företag som specialiserar sig på dessa brukar börja runt 400 kronor. Beroende på vilken kvalitet och detaljer du vill ha på din studentmössa kan den kosta upp emot 1 500 kronor.

Hur mycket pengar bör man ha till studenten?

Enligt beräkningar kostar det ofta 10 000 kronor – ibland upp emot 20 000 kronor – att ta studenten. Men då räknas även mat och dryck till alla gäster i studentmottagningen i det priset, tillsammans med kläder, mössa och övriga utgifter.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare