Fråga Advisa:

Hur många timmar är heltid?

Ska börja mitt första jobb och vill räkna på hur mycket jag hade kunnat tjäna om jag jobbade heltid. Hur många timmar är heltid?

Povel på Advisa svarar:

Hej! För de allra flesta jobb brukar 40 timmar i veckan räknas som heltid. Det innebär 8 timmars arbete 5 dagar i veckan, och blir grovt räknat 160 timmar i månaden.

Men det finns såklart några undantag. Läs vidare så berättar vi om dem.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad räknas som heltid?

Standarden för heltid i Sverige är som sagt att man jobbar 8 timmar per dag 5 dagar i veckan – vilket blir 40 timmar per vecka. Med det sagt finns det såklart undantag. Jobbar du obekväma arbetstider som kväll, natt och helg kan uträkningen se annorlunda ut – och göra att det krävs något färre timmar för att utgöra en heltid. För vissa skiftarbetare kan det också innebära att du jobbar långt över 40 timmar ena veckan, för att vara desto mer ledig veckan därpå.

Det finns också branscher, till exempel inom detaljhandeln, där man på grund av öppettiderna jobbar något färre timmar på sin heltidsanställning.

Läs också: Vad är en bra löneökning?

Hur många timmar i månaden är heltid?

Räknar man grovt man kan säga att en heltid är 160 timmar i månaden. Då räknar vi på att heltid är 40 timmar i veckan och en månad innehåller 4 veckor. Men beroende på hur många dagar en månad har, vilken veckodag en månad börjar på samt hur många röda dagar månaden innehåller – så skiljer sig heltidstimmarna åt ganska mycket månad för månad.

Snittet för en heltid per månad i Sverige 2024 ligger nämligen på 169 timmar. Minst antal timmar blir det i april, på grund av påsken, och flest i mars och augusti – långa månader som saknar helgdagar.

Så här många timmar är heltid – månad för månad 2024:

 •   Januari: 176 timmar
 •   Februari: 168 timmar
 •   Mars: 160 timmar
 •   April: 168 timmar
 •   Maj: 189 timmar
 •   Juni: 144 timmar
 •   Juli: 184 timmar
 •   Augusti: 176 timmar
 •   September: 168 timmar
 •   Oktober: 184 timmar
 •   November: 168 timmar
 •   December: 160 timmar

Här har vi räknat på att du jobbar 8 timmar om dagen, måndag till fredag.

Läs också: Vad är en bra lön?

Hur många timmar är heltid per år?

Grovt räknat kan man säga att om du jobbar 40 timmar i veckan – 160 i månaden – blir heltid 1 920 timmar per år. Men i praktiken kan det som du förstår oftast se lite annorlunda ut.

Om vi lägger ihop timmarna månad för månad enligt tabellen ovan ser vi till exempel att heltid år 2024 blir 2 024 timmar.

Här är dock inte någon semester eller sjukdagar inräknade – så i praktiken jobbar de allra flesta av oss betydligt färre timmar än så.

Läs också: Vad får man tjäna utan att betala skatt?

Är heltid alltid 40 timmar i veckan?

Som vi redan nämnt kan en heltidsanställning skilja sig åt, och en heltid är därför inte alltid 40 timmar i veckan. Inom till exempel vård och omsorg är det vanligt att jobba längre pass och i skift, vilket gör att du kan jobba mer ena veckan för att senare jobba mindre veckan efter.

Läs också: Jämför privatlån för låg ränta

Ferietjänst innebär mer ledigt – men längre arbetsveckor

Ett annat tydligt exempel är i läraryrket. En lärares anställningsform kallas ferietjänst och innebär att de har mer ledigt på sommaren samt under de andra av skolans lov vid jul, påsk och höst.

Men det innebär inte att de jobbar mindre, utan i stället att de jobbar längre dagar under skolans terminer. Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner arbetar en lärare i snitt 45,5 timmar i veckan under tiden eleverna är i skolan – alltså över 5 timmar mer än heltid varje vecka.

Den typen av säsongsbetonat arbete finns i flera branscher, vilket gör att heltid kan innebära mer än 40 timmar i veckan under vissa perioder för att sedan innebär mindre än 40 timmar i veckan under vissa perioder.

Samtidigt utgår de flesta branscher och yrken från att ordinarie arbetstid är 40 timmar i veckan. Hoppas att det var svar på din fråga!

Vanliga frågor och svar – Heltidsanställning

Hur räknar man ut heltid?

Om du är timanställd kan du räkna på din timlön gånger 160 för att räkna ut ungefär vad du skulle tjäna om du jobbade heltid. 160 är nämligen ungefär så många timmar man jobbar på en månad om man jobbar heltid.

Hur många timmar är 80%?

För att räkna ut hur många timmar du förväntas arbeta på en deltidstjänst ska du omvandla procenten till en decimal och multiplicera den med antalet timmar för heltid. Om 40 timmar i veckan är heltid tar du 40 x 0.8 för att räkna ut hur många timmar 80 % är – i det här fallet 32 timmar i veckan. På en månad blir 80 % ungefär 128 timmar.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare