Fråga Advisa:

Vad gör jag när ingen vill låna mig pengar?

Jag är intresserad av att ta ett samlingslån – men på grund av mina nuvarande skulder samt en betalningsanmärkning verkar det omöjligt att få ett lån beviljat. Vad ska jag göra när ingen vill låna mig pengar?

Povel på Advisa svarar:

Hej! Att du inte blivit beviljad ett lån du sökt beror antagligen precis som du skriver på din nuvarande ekonomiska situation. Långivarna du sökt hos kan se en risk i att låna ut till dig på grund av betalningsanmärkningar och skulder.

I grunden är det en bra sak – eftersom du inte vill riskera att överbelåna dig och låna pengar som du inte har råd att betala tillbaka. Men i ditt fall, där du vill låna pengar för att sänka din ränta, är det enkelt att bli frustrerad när det verkar omöjligt att låna pengar.

Vad du kan göra när ingen vill låna dig pengar

Det mest konkreta tipset vi kan ge dig när det verkar som att ingen vill låna dig pengar – är att jämföra fler långivare.

För trots att du blivit nekad lån hos några långivare behöver inte det betyda att du kommer att bli nekad av alla.

Hitta lånet för just dig

Olika långivare riktar sig nämligen till olika sorters kunder – där vissa vill hjälpa de som annars har svårt att få lån att samla sina skulder. Om du känner att ingen vill låna dig pengar är det möjligt att du inte kollat med rätt långivare.

Jämför 40 långivare

När du söker hos oss skickar vi ut din ansökan till alla våra 40 samarbetspartners – med endast en kreditupplysning via UC. På så sätt maximerar vi möjligheten att hitta en bra matchning mellan kund och långivare – och dina chanser att bli beviljad ett lån ökar.

Fyll i din ansökan kostnadsfritt eller kontakta oss så hjälper vi dig att komma i gång! Du kan också läsa vidare för fler tips om vad man kan göra när man har svårt att få lån.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Obs: När man redan har svårt att få lån är det första du ska tänka på om du verkligen behöver låna pengar. Att ta ett samlingslån för att sänka din ränta är ofta en god idé – medan att ta ytterligare nya lån om man redan har skulder kanske inte är det.

Detta krävs för att få låna pengar

Om ingen vill låna dig pengar kan det kanske bero på att du inte uppfyller grundkraven som de flesta långivare jobbar med. När du jämför lån genom oss är våra grundkrav att du:

  • Är minst 18 år gammal
  • Har varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader
  • Är skuldfri hos Kronofogden
  • Har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor i månaden.

Uppfyller du inte dessa grundkrav kommer du inte att kunna låna pengar. Här kan du läsa mer om skuldsanering om du har har skuldsaldo hos Kronofogden – och har du låg inkomst kan du här läsa mer om att låna pengar som arbetslös.

4 tips när ingen vill låna dig pengar

Känns det omöjligt att få lån? Oftast finns det en god tanke bakom det – då långivarna bedömer att din betalningsförmåga är för låg. Samtidigt kan ett omstartslån vara just det som får dig på fötter igen om du haft det trassligt ekonomiskt en tid.

1. Ta hjälp av en medlåntagare

Om det verkar omöjligt för dig att låna pengar kan du undersöka om det finns någon i din närhet som kan bli din medlåntagare. Det innebär att personen delar ansvaret med dig för lånet. Har din medlåntagare bättre kreditvärdighet än dig ser långivaren det som en säkerhet för att återbetalningen av lånet kommer att ske korrekt.

2. Undvik många kreditupplysningar

Om du känner att ingen vill låna dig pengar har antagligen sökt lån både här och där. Sluta med det! Varje kreditupplysning du tar påverkar nämligen din kreditvärdighet – eftersom bankerna ser din höga aktivitet hos andra kreditgivare.

Ta i stället hjälp av oss – och sök hos 40 långivare samtidigt med endast en kreditupplysning. Har du redan många kreditupplysningar är det bra att vänta ut dem för att din kreditvärdighet ska öka. Kreditupplysningar finns kvar hos UC i 12 månader – men det är under de första 3 månaderna som de påverkar din kreditvärdighet mest.

3. Säg upp krediter du inte behöver

Har du kreditkort eller kontokredit som du inte använder? Säg upp dem! Dessa ser ut som lån i bankernas ögon även fast du inte använder krediten – och det kan därför höja din kreditvärdighet att säga upp dem.

4. Jämför alltid

Visst, vi sa det i början av artikeln med det tål att upprepas. Det bästa sättet att hitta det bästa lånet för just dig är att jämföra! Skicka in en ansökan eller kontakta oss så hjälper vi dig att jämföra 40 långivare med bara en ansökan.

Läs också: Låna 150 000 kronor – vad kostar det?

När ingen vill låna dig pengar – undvik detta

När ingen vill låna dig pengar kan det verka lockande att ta ett lån utan UC eller någon annan typ av snabblån som har lägre krav.

Detta bör du dock undvika helt. Dessa typer av lån har oftast en mycket högre effektiv ränta och riskerar att försätta dig i en skuldfälla.

Försök i stället att se över din kreditvärdighet och jämför lån igen när den blivit bättre. Behöver du mer hjälp är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor och svar – När ingen vill låna dig pengar

Vad gör jag om jag inte har någon medsökande?

Om du har svårt att få lån kan det underlätta att ha en medsökande på lånet. Det kan vara allt från en släkting till en nära vän som är beredd att dela betalningsansvaret med dig. Har du ingen medsökande har långivaren endast din kreditvärdighet att gå på – vilket kan påverka dina möjligheter till att bli beviljad lån till lägre ränta.

Vilka beviljar flest lån?

Alla långivare gör sin bedömning individuellt och därför går det på förhand inte att säga att en viss långivare kommer att bevilja dig ett lån till en viss ränta. Det bästa du kan göra är att jämföra många långivare.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare