Fråga Advisa:

Vad är en bra lön?

Jag ska välja utbildning och läser om olika löner bland olika yrken. Men hur mycket måste man tjäna för att leva ett bekvämt liv? Vad är en bra lön?

Povel på Advisa svarar:

Vad som är en bra lön är givetvis väldigt individuellt. Men om vi utgår från medellönen i Sverige så ligger den på ungefär 37 100 kronor. Det ger, beroende på hur mycket skatt du betalar, runt 26 000–28 000 kronor efter skatt – och många skulle nog hålla med om att det är en bra lön i Sverige 2023.

Men när du funderar på vad som är en bra lön måste du även ta hänsyn till flera andra kriterier, till exempel:

  • Var i Sverige du bor
  • Hur gammal du är
  • Hur lång utbildning du har i ryggen
  • Eventuella förmåner jobbet kommer med förutom lön.

Kom fram till vad som är en bra lön för dig

Din egen livssituation med boendeform, familjebildning och månatliga utgifter kan också vara faktorer som spelar roll när du analyserar vad som är en bra lön för just dig.

En bra idé kan vara att fundera över din egen budget för att få klarhet i vad en bra lön är för dig – och hur mycket du behöver tjäna för att leva bekvämt. Tänk också alltid på att det är mer som spelar roll än lönen när du väljer framtida jobb och karriär!

Läs vidare så berättar vi mer om hur man kan tänka kring vad en bra lön är!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Bra lön efter utbildningsnivå

Som vi nämnde tidigare spelar utbildning stor roll för vilken lön du kan vänta dig, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

 

Utbildning Medellön, man Medellön, kvinna
Gymnasial utbildning 34 400 kr 30 200 kr
Eftergymnasial utbildning (3 år eller mer) 49 400 kr 41 400 kr
Forskarutbildning 59 800 kr 55 100 kr

Som vi ser här är det stora skillnader i medellön beroende på hur lång utbildning man har. Det är därför mer lämpligt att jämföra dig själv med andra med liknande utbildning som du – för att få en mer rättvis bild över vad en bra lön är.

Det är även viktigt att komma ihåg att dessa medellöner är ett snitt över alla åldrar – och att du därför inte alltid kan vänta dig lika hög lön om du är yngre och ny på arbetsmarknaden.

Läs också: Vad är en bra löneökning?

Bra lön beroende på bransch och yrke

Vilken bransch och vilket yrke du är verksam inom spelar såklart också stor roll för vilken lön som är bra för just dig. Det gör ingen nytta i att jämföra äpplen och päron – och du bör därför alltid titta på löner inom din egen bransch.

Läs också: Hur många timmar är heltid?

Hos SCB kan du titta på branschspecifika snittlöner för att bättre skapa dig en bild av bra löner inom olika sektorer. Här är några exempel:

Högst löner i Sverige sett till snitt

  1. Chefer inom bank, finans och försäkring, medellön 144 900 kronor i månaden
  2. General-, landstings- och kommundirektörer, medellön 99 900 kronor i månaden
  3. Mäklare inom finans, medellön 91 300 kronor i månaden.

Lägst löner i Sverige sett till snitt

  1. Marknadsundersökare och intervjuare, medellön 22 600 kronor i månaden
  2. Kafé- och konditoribiträden, medellön 23 300 kronor i månaden
  3. Övrig hemservicepersonal, medellön 23 600 kronor i månaden

Läs också: Bruttolön

Bra lön beroende på var du bor

Vad som är en bra lön för dig beror också på var i Sverige du bor. Medellönen i Stockholms Län är högst i hela Sverige – men bostadspriser och andra levnadskostnader är också högre där.

Medellönen i många andra län runt om i landet är betydligt lägre – vilket innebär att även detta är något att ha i åtanke.

Bra lön beroende på ålder

Även din egen ålder är en viktig faktor att ha med i beräkningen för vad en bra lön är.

Det här diagrammet illustrerar detta tydligt:

Källa: SCB

Medellönen för både män och kvinnor ökar kraftigt mellan 20 och 30 – för att sedan pika och börja dala i 50-årsåldern.

Din årsinkomst är alltså generellt som högst mellan åren 40 och 50, och det blir till exempel därför inte rättvist att som 20-åring jämföra sig med medellönen för en hel bransch, där alla upp till 65 år är inräknade.

Bara du kan veta vad en bra lön är för dig

Det finns många fler aspekter att ta in än så i frågan om vad som är en bra lön – men många av dem är individuella.

Är du inte intresserad av att göra karriär utan bara letar efter ett enklare jobb som ska täcka dina utgifter medan du ägnar din energi åt annat – då är kanske en lön långt under snittet en bra lön för dig.

Lockas du av livsstilen eller möjligheterna som kommer med att få utföra ett visst jobb kanske lönen inte heller är den stora drivkraften – samtidigt som vissa med planer för att skaffa stor familj och hus vill planera för att ha en högre inkomst.

Vi hoppas att den här texten har gett dig lite vägledning i att ta reda på vad som är en bra lön för just dig!

Vanliga frågor och svar – Vad är en bra lön?

Vad anses vara en hög lön?

Många menar att en lön som är över brytpunkten för statlig inkomstskatt gör dig till höginkomsttagare, och att du då således har “hög lön”. Enligt dessa kriterier krävs 2024 en årslön på 598 500 kronor.

Är en lön på 40 000 kronor bra?

En lön på 40 000 kronor ligger över medellönen i Sverige, så det skulle nog de allra flesta anse vara en bra lön. Sedan gör såklart ålder, erfarenhet och utbildningsnivå skillnad i vad olika personer tycker är en bra lön.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare