Fråga Advisa:

Hur skriver man ett CV?

Jag har börjat söka sommarjobb för första gången men är lite osäker på hur man gör. Hur skriver man ett CV?

Povel på Advisa svarar:

Ett CV ska vara en kortfattad beskrivning över dina utbildningar, din arbetslivserfarenhet och övrig relevant kompetens. All information bör rymmas på ett A4 och presenteras på ett tydligt och överskådligt sätt. Här är bra och viktiga delar att ha som rubriker i ett CV:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildningar
  • Språk
  • Övriga meriter
  • Kontaktuppgifter.

Läs vidare så berättar vi mer i detalj om de olika delarna – och hur du bör presentera informationen.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Arbetslivserfarenhet

Under arbetslivserfarenhet bör alltid nuvarande, eller senaste, arbetsplats nämnas. Beroende på tidsperspektiv och relevans nämns även tidigare arbetsplatser.

Unga personer kan nämna all sin arbetserfarenhet medan de med lång tid på arbetsmarknaden bör fokusera på arbeten i närtid eller de med tydlig relevans till det sökta jobbet. Efter varje arbetsplats anges kortfattat anställningstid och arbetsuppgifter.

Exempel:

Veterinärjouren AB, Juni 2023 – Pågående, Vård av hundar och katter

Hundo Hunddagis AB, Mars 2020 – Juni 2023, Skötsel av hundar, hundpromenader

Utbildningar

Även under utbildningar bör tidsperspektiv och relevans avgöra vad som bör lyftas fram. En person i 20 – 25 årsåldern, som precis tagit högskoleexamen, kan exempelvis nämna högskoleutbildningen. För personer med längre tid på arbetsmarknaden kan i stället internutbildningar och kurser inom området vara relevant att lyfta fram.

En generell regel är att enbart nämna den högsta utbildningsnivån. En person som har högskoleutbildning behöver alltså inte nämna gymnasienivån. Har gymnasieutbildningen däremot direkt relevans till arbetet bör det även nämnas.

Exempel:

Umeå Universitet, Juni 1998 – Jan 2001, Lärarprogrammet

Övriga meriter

Under övriga meriter nämns kompetens och meriter som inte passar in under någon annan kategori. De presenteras i fallande tidsordning. Även om fokus ska ligga på relevans ser arbetsgivare ofta positivt på meriter som exempelvis påvisar ansvarsfullhet och socialt engagemang.

Exempel:

Röda Korset Oskarshamn, Dec 1980 – Pågående, Styrelseledamot

Stävja IK, Nov 1985 – April 2000, Fotbollstränare för barn

Språk

På många arbetsplatser är kunskaper i andra språk än svenska en stor fördel. Det är därför vanligt att lyfta upp denna kunskap på ett CV. Är det däremot inte alls relevant behöver det inte nämnas. Ofta benämns språkkunskaperna i nivåer, exempelvis god, bra eller mycket bra.

Exempel:

Engelska: Flytande i tal och skrift

Spanska: Grundläggande kunskaper i tal

Datorkompetens

Det blir allt vanligare att arbetsgivare önskar information om kunskapsnivåer inom olika datorprogram och system. För personer med högre kompetens inom en viss programvara finns en fördel att presentera detta under en separat rubrik. Detta i stället för att nämna det under övriga meriter.

Exempel:

Excel: Mycket goda kunskaper

Javascript: Programmerat i 2 år

Kontaktuppgifter

Ange namn och kontaktuppgifter så att arbetsgivaren lätt kan nå dig. Det vanligaste är att mailadress och telefonnummer anges men även profil på exempelvis Linkedin kan vara värd att nämna.

Färdig CV mall vid ansökan

Flera arbetsgivare använder digitala CV mallar som arbetssökande förväntas använda vid ansökan. Dessa används antingen direkt via arbetsgivarens, arbetsförmedlingens eller bemanningsföretagets hemsida.

Fördelen för arbetsgivaren blir bland annat att alla ansökningar har samma format samt att de säkerställer att de som söker jobben anger önskvärd information.

Använda egen CV mall

I det fall som ansökan inte sker via ett formulär online förväntas CV bifogas digitalt eller i utskriven form. Mallar kan till exempel laddas hem från Arbetsförmedlingens hemsida.

Att använda färdiga mallar fyller flera funktioner. Bland annat blir det enkelt att uppnå tydlig struktur på informationen och risken för att missa något väsentligt minskar.

Läs också: Sommarjobb – vad får man tjäna utan att betala skatt?

Skriva ett bra CV utan erfarenhet

Det kan kännas svårt att skriva ett bra CV utan någon erfarenhet av arbetsmarknaden. Men de allra flesta har andra kunskaper och erfarenheter som i stället kan lyftas upp. För skolungdomar kan det exempelvis vara att de är med i skolans klassråd, att de anordnat LAN-evenemang eller varit hjälpledare på något läger.

Känns det svårt kan det vara smart att fråga ett par vänner. Troligtvis har du meriter som du kan nämna men som du ännu inte tänkt på.

Skriva CV – 6 tips

1. Låt fler läsa igenom

Be två eller tre vänner läsa igenom ditt CV. Trots att du själv läst igenom det noga kan allt från stavfel upptäckas till att viktiga utbildningar inte tagits med.

2. Enbart fakta

Till skillnad mot ett personligt brev ska ett CV enbart innehålla fakta. Skriv inget om dig själv utan fokusera enbart på kompetenser, utbildningar och erfarenheter.

3. Samma information på Linkedin

Om du har en profil på Linkedin bör den överensstämma med information som ges på ett CV. Många arbetsgivare väljer att söka mer information om de som söker jobbet via exempelvis Linkedin.

4. Börja med strukturen

Börja med att skapa en tydlig struktur med tydliga rubriker. Det gör det lättare att fylla på med relevant information.

5. Håll det relevant

Försök att fokusera på utbildningar, erfarenhet och kompetens som är tydligt relevant för jobbet du söker. Detta gäller inte minst för dig med lång arbetslivserfarenhet.

6. Proffsig information

Presentera all information proffsigt och seriöst. En ”komisk” mailadress eller rolig bild på den som söker arbetet kan skapa helt fel associationer hos mottagaren.

Vanliga frågor och svar – Skriva CV

Ska referenser nämnas på CV?

Det är vanligt att utelämna referenser på ett CV och i stället ange dessa om arbetsgivaren frågar efter dem. Detta för att lättare kunna anpassa referenserna utifrån arbetsgivarens önskemål. Det är däremot inte fel att nämna referenser på ett CV.

Hur skriver man ett bra CV till sommarjobb?

Många som söker sommarjobb har ingen, eller väldigt liten, yrkeserfarenhet. I detta fall kan det vara extra viktigt att lyfta upp erfarenhet från ideella organisationer eller erfarenhet från andra ansvarsområden.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare