Topplista: Det här lånar vi till

Idag har cirka 2 miljoner svenskar någon typ av konsumtionslån (till exempel privatlån, billån, avbetalningar, kreditkortsskulder, topplån, blancolån eller sms-lån). Det är en ganska stor andel av svenska befolkningen med tanke på att man måste vara 18 år för att ens få ta ett lån.

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring till lån och konsumtion som gjort att allt fler konsumerar först och betalar senare. Priset för detta blir räntan och andra avgifter kopplade till lånen, ovanpå själva köpeskillingen.

Vad tar vi då konsumtionslån till? Det var vi också nyfikna på och beställde därför en undersökning från YouGov sommaren 2013 där vi frågade svenskar om de någon gång lånat pengar för att finansiera konsumtion, och i så fall till vad. Så här blev topplistan:

  1. Köp av bil, 40 procent
  2. Renovering av hem, 22 procent
  3. Finansiering av andra lån, 8 procent
  4. Köp av annat fordon, 6 procent
  5. Semesterresa, 5 procent
  6. Renovering av fritidshus, 3 procent
  7. Köp av båt, 2 procent

 

Inte helt oväntat hamnade lån till bil på första plats. Det är ju inte jättemånga som har några hundratusen kronor som ligger och skramlar på sparkontot att köpa bil för. Dessutom lockar många bilhandlare med ”låga räntor”. Det många inte tänker på är att billånen ofta har dyra avgifter som gör att den totala kostnaden för lånet blir mycket högre.

Att så många som 5 procent lånat pengar för att köpa en semesterresa förvånar dock mer. När semestern väl är över, är ju både pengarna och semestern förbrukad. Visserligen har man (förhoppningsvis) fina minnen, men i övrigt är det enda som är kvar baksmällan från lånefesten.

Det kan vara bra att tänka på nu när vi börjar närma oss semestertider. Visst är det lockande att kunna åka på en härlig semester, men tänk på att det inte är lika roligt att dras med ett tråkigt lån när det roliga väl är över. Det är ju alltid roligare att ha något att se fram emot istället för tvärtom, eller hur?

banner
Dela

Lämna ett svar