Topplista: det här lånar vi till

Idag har cirka 2 miljoner svenskar någon typ av konsumtionslån, till exempel privatlånbillån, avbetalningar, kreditkortsskulder, topplån, blancolån eller SMS-lån. Det är en ganska stor andel av svenska befolkningen med tanke på att man måste vara 18 år för att ens få ta ett lån.

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring till lån och konsumtion som gjort att allt fler konsumerar först och betalar senare. Priset för detta blir räntan och andra avgifter kopplade till lånen, ovanpå själva köpeskillingen.

Vad tar vi då konsumtionslån till? Det var vi också nyfikna på och beställde därför en undersökning från YouGov sommaren 2013 där vi frågade svenskar om de någon gång lånat pengar för att finansiera konsumtion, och i så fall till vad. Så här blev topplistan:

  1. Köp av bil, 40 %
  2. Renovering av hem, 22 %
  3. Finansiering av andra lån, 8 %
  4. Köp av annat fordon, 6 %
  5. Semesterresa, 5 %
  6. Renovering av fritidshus, 3 %
  7. Köp av båt, 2 %

Inte helt oväntat hamnade lån till bil på första plats. Det är ju inte jättemånga som har några hundratusen kronor som ligger och skramlar på sparkontot att köpa bil för. Dessutom lockar många bilhandlare med ”låga räntor”. Det många inte tänker på är att billånen ofta har dyra avgifter som gör att den totala kostnaden för lånet blir mycket högre.

Att så många som 5 % lånat pengar för att köpa en semesterresa förvånar dock mer. När semestern väl är över, är ju både pengarna och semestern förbrukad. Visserligen har man (förhoppningsvis) fina minnen, men i övrigt är det enda som är kvar baksmällan från lånefesten.

Det kan vara bra att tänka på nu när vi börjar närma oss semestertider. Visst är det lockande att kunna åka på en härlig semester, men tänk på att det inte är lika roligt att dras med ett tråkigt lån när det roliga väl är över. Det är ju alltid roligare att ha något att se fram emot istället för tvärtom, eller hur?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad lånar svenskar mest till?

Förutom bostad så är det bilar som svenskar lånar till mest.

Hur många har lån i Sverige?

Idag har cirka 2 miljoner svenskar någon typ av privatlån.

Vad tycker våra kunder?