Fråga Advisa:

Hur mycket pengar finns det i världen?

Hej! Jag och mina vänner satt och diskuterade allt mellan himmel och jord och kom fram till en intressant frågeställning. Hur mycket pengar finns det i världen? Och hur mycket pengar finns det i Sverige? Tacksam för svar!

Povel på Advisa svarar:

En väldigt bra fråga! Det går inte att exakt beräkna hur mycket pengar det finns i världen. Detta utifrån att någon sammanställning av varje enskilt lands penningmängd inte sker.

Utbudet ändras även månad till månad vilket bland annat beror på ränteläge, konjunktur och landets finansiella politik.

Men beräkningar visar att det fanns ungefär 82 triljoner amerikanska dollar i omlopp under 2022. En triljon är lika med en miljard miljarder, eller 1 000 000 000 000 000 000.

Så mycket pengar finns det i Sverige

I början av 2023 fanns det ca 4 958 miljarder SEK i Sverige. Detta utifrån mätningar utförda av Statistiska centralbyrån (SCB) och mätvärdet M3. Enbart några få procent är mynt och sedlar. Resterande är digitala pengar på exempelvis bankkonton.

Läs vidare så berättar vi mer om hur man bär sig åt för att mäta hur mycket pengar det finns!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hur mäter man hur mycket pengar det finns?

I Sverige är det SCB som har uppgift att beräkna penningmängden medan Riksbankens uppgift är att justera utbudet för att skapa en stabil ekonomi. SCB använder tre mått när mängden pengar ska mätas. Samtliga mått mäter tillgången till pengar för allmänheten och därmed inte statens tillgång till pengar.

MO

Mätvärde som anger summan av alla sedlar och mynt i cirkulation Det är den minsta delen av penningmängden då de flesta pengar är digitala.

Summan på sedlar och mynt, i slutet av 2022, var 64 956 miljoner SEK. Detta enligt statistik från Sveriges Riksbank.

M1

Mätvärde som anger värdet på sedlar och mynt samt pengar på bank såsom lönekonto och sparkonton. Det är därmed pengar som mycket lätt kan tas ut och användas till annat syfte.

M2

Mätvärde som anger M1 plus pengar placerade med bindningstid, exempelvis sparkonto med 1 års bindningstid.

M3

Mätvärde som anger M2 plus exempelvis investeringar i penningmarknadsfonder och räntebärande värdepapper. Detta med en löptid på maximalt 2 år.

 

Behöver du låna pengar? Jämför privatlån kostnadsfritt genom oss så hittar vi långivaren som kan ge dig bäst ränta.

Vanliga frågor och svar – Pengar i världen

Hur mycket pengar i världen finns det per person?

Credit Suisse beräknar att varje person i genomsnitt äger 87 489 amerikanska dollar, alltså ungefär 850 000–900 000 kronor, beroende på valutakursen. . Detta enligt beräkningar från slutet av 2021.

Räknas kryptovalutor som pengar?

Nej, i Sverige klassas kryptovalutor som en tillgång. De kan delvis användas som betalningsmedel men klassas inte som en valuta.

Hur mycket pengar har världens rikaste person?

Elon Musk är världens rikaste person. I början av 2022 hade han en förmögenhet på cirka 220 miljarder dollar. Därefter följer bland annat Jeff Bezos, Bernard Arnault och Bill Gates.

Hur mycket kontanter finns det i Sverige?

Enligt Riksbanken är det totala värdet på alla sedlar och mynt som är i cirkulation i Sverige ungefär 65 miljarder kronor.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare