Fråga Advisa:

Hur mycket kostar en hund?

Mina barn vill ha hund, men jag är osäker på om det ryms i familjens budget. Ungefär hur mycket kan man räkna med att en hund kostar att äga?

Povel på Advisa svarar:

En hund kostar cirka 1 000 – 1 500 kronor i månaden. Under hundens första levnadsår blir däremot totala kostnaden betydligt högre. Detta främst på grund av inköpspriset, vaccinationer och eventuell valpkurs.

Läs mer om hur mycket det kostar att köpa och ha hund samt vilka engångskostnader och löpande kostnader som uppstår.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Engångskostnader för hundägande

Med engångskostnader menas kostnader som uppstår en enda gång, eller vid enstaka tillfällen, under hundens levnadsår. Eftersom de flesta av dessa betalas första året kommer den totala årskostnaden vara högre detta år än de kommande åren. Flera uträkningar visar att första året har ungefär dubbelt så höga kostnader.

Köpandet av hundvalpen

En hundvalp kostar 1 000 – 25 000 kronor. Detta beroende främst på ras, där en renrasig hund med stamtavla ofta är dyrare än en blandras. En stark rekommendation är att enbart köpa valp från en uppfödare som har sett till att hunden är ID-märkt och veterinärbesiktigad samt att veterinärintyget är utan anmärkning.

Kostnad: Cirka 15 000 kronor

Tillbehör som köps till valpen

De flesta köper hem tillbehör redan innan hunden kommer till hemmet. Det kan vara allt från bäddar, koppel och selar till innergaller till bilen. Det går inte att ange någon generell nivå på denna kostnad då det skiljer sig stort mellan olika hundägare och deras behov. I denna uträkning beräknas dessa engångskostnader till 3 000 kronor.

Kostnad: Cirka 3 000 kronor

Registrering

Sedan 2001 är det obligatoriskt att ID-märka och registrera sin hund i ägarregistret hos Jordbruksverket. En registrering, eller ägarbyte, som sker via Jordbruksverkets hemsida kostar 40 kronor. Sker anmälan via blankett är kostnaden 100 kronor.

Det går även att registrera hunden hos Svenska Kennelklubben (SKK). En stambokföring får enbart ske av uppfödare och kan alltså inte genomföras av hundägaren. Om hunden däremot inte är stambokförd av uppfödaren kan hundägaren registrera hunden via DjuriD.se. Det är ett ägarregister som kan innefatta betydligt mer information om hunden än vad som anges i Jordbruksverkets register. Detta kostar 90 kronor. Registrering hos SKK är frivilligt medan registrering hos Jordbruksverket är obligatoriskt.

Kostnad: 40 kronor och 90 kronor

Valpkurs

Att gå en valpkurs är frivilligt men något som SKK rekommenderar sina medlemmar att gå. Utöver valpkursen finns det även ett flertal andra hundkurser att välja på. I denna sammanställning väljer hundägaren enbart att gå valpkurs.

Kostnad: Cirka 2 000 kronor

Vaccin

De flesta vaccinationer sker under de två till tre första levnadsåren. Vilka vaccin som krävs för just din hund kan en veterinär svara på.

Kostnad: Cirka 700 kronor per tillfälle

Totalt fasta kostnader

Totala kostnaden, för de fasta kostnaderna enligt uppställningen ovan, blir drygt 20 000 kronor. Det är alltså kostnader som främst betalas under hundens första levnadsår. Därefter uppstår även löpande kostnader, vilka presenteras nedan.

Läs också: Så hittar du privatlån med låg ränta

Löpande och rörliga kostnader för hundägande

Löpande kostnader är de som betalas regelbundet så som försäkring, foder och leksaker. Hur stora dessa kostnader blir beror delvis på ras och hundens storlek. Ett tydligt exempel är att kostnaden för foder varierar kraftigt beroende på om det är en liten eller stor hund. Det är även de löpande kostnaderna som är lättast att påverka för att få en lägre total årskostnad för hunden.

Hälsokontroll

Utöver veterinärbesök, vid sjukdom eller olyckshändelse, går det att genomföra regelbundna hälsokontroller. Flera veterinärer rekommenderar en hälsokontroll en gång per år eller halvår. Det kan exempelvis ske i samband med vaccinering.

Kostnad: Cirka 1 200 kronor per tillfälle, vilket motsvarar 100 kronor per månad.

Medlemskap

Att vara medlem i Svenska Kennelklubben, eller en rasklubb, är frivilligt men något som många hundägare väljer. Detta både för att få de förmåner som erbjuds samt stödja deras verksamhet.

Utöver dessa medlemskap väljer många hundägare att prenumerera på hundtidningar. Det är däremot ingen kostnad som tas upp i denna uppställning.

Kostnad: Cirka 300 – 500 kronor per klubb och år, vilket motsvarar 50 kronor per månad vid två medlemskap.

Hundfoder

I en uträkning av Svenska Kennelklubben påvisas att hundfoder av bra kvalitet kostar cirka 8 000 kronor per år. Det motsvarar cirka 660 kronor per månad. I deras uträkning räcker det till 150 kilo foder, från märket Royal Canin, till en Golden Retriever.

Kostnad: Cirka 660 kronor per månad.

Leksaker, koppel och övriga tillbehör

Hur stor summa som behöver läggas på leksaker, koppel och andra tillbehör varierar kraftigt utifrån hundens, och hundägarens, behov. Flera uträkningar anger att minst 100 kronor per månad är en relevant summa.

Kostnad: Cirka 100 – 200 kronor per månad

Bajspåsar

Flera hundra bajspåsar kommer att behöva användas under året. Det går självklart att använda andra påsar men det ger knappast någon större besparing.

Kostnad: Cirka 30 kronor per månad

Försäkring

Försäkringskostnaden beror på hur omfattande hundförsäkring som önskas och nivå på självrisk. Även här kan det vara stor skillnad på olika raser.

Kostnad: Cirka 400 kronor

Hygien

Inom hygienkostnader finns exempelvis klo- och pälsvård. Det är en punkt som skiljer sig kraftigt mellan olika raser. Detta utifrån att en del raser regelbundet behöver klippas och trimmas medan andra knappt har detta behov alls.

Kostnad: Cirka 300 kronor per månad.

Hunddagis / Pensionat

Behöver du hjälp med att ta hand om hunden under några, eller alla, arbetsdagar i veckan? Ett alternativ är att få hjälp av grannar och vänner. Ett annat är att ansöka om en plats på ett hunddagis. Kostnaden kan variera både beroende på ort och hur stor omfattning som platsen behöver utnyttjas.

Kostnad: Cirka 3 000 kronor per månad.

Vad kostar en hund i månaden?

En hund kostar cirka 1 000 – 1 500 kronor per månad i rörliga kostnader. Med hunddagis skulle kostnaden bli cirka 4 000 – 4 500 kronor. Det tillkommer även självrisk, från hundförsäkringen, i det fall som hunden behöver veterinärvård.

Som uträkningen ovan visar är det ungefär dubbelt så stor kostnad första året som de kommande levnadsåren. Detta både utifrån inköpskostnaden samt exempelvis valpkurs och registreringar. Dessutom finns det ett flertal kostnader som varierar beroende på hundens unika behov.

Kom ihåg att detta är en generell uträkning och att stora skillnader kan uppkomma. Detta primärt utifrån ras och storlek på hunden. Vid kontakt med en rasklubb går ibland att få uträkningar utifrån den specifika rasen.

Vanliga frågor och svar – Kostnader för hund

Vad kostar pass till hund?

Ett pass till hunden kostar 400 – 600 kronor. Det kan däremot tillkomma kostnader vid behov av vaccination, avmaskning eller liknande.

Vad kostar det att kastrera en hund?

Kastrering av en hund kostar 6 000 – 8 000 kronor.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare