Blogg:

Sjuk på semestern? Så ska du göra

Semester är en tid för vila och det sista du vill är att bli sjuk. Om oturen är framme är det bra att veta vad som gäller. Här går vi igenom vad du ska göra om du blir sjuk under semestern.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Viktiga saker att göra när du blir sjuk under semestern

Att bli sjuk under semestern är extra jobbigt, men det brukar lösa sig genom att du sjukskriver dig och att semestern senareläggs av arbetsgivaren. Den så kallade ersättningssemestern kan inte påbörjas direkt efter din ordinarie semester, men ska schemaläggas inom det pågående semesteråret.

Om du redan fått semesterlön när sjukdomen inträffar brukar arbetsgivaren istället erbjuda obetald ersättningssemester. När du blir sjuk under semestern är det viktigt att du gör följande två saker:

1. Meddela din arbetsgivare

Det första du bör göra är att kontakta din arbetsgivare och informera om läget samt om förväntad frånvaro. Det ger arbetsgivaren möjlighet att planera om kommande arbetsuppgifter, återkalla semestern eller vidta andra nödvändiga åtgärder. Semestern är tänkt att vara en tid för återhämtning och vila, och det ligger även i arbetsgivarens intresse att syftet uppnås.

Läs också: Bästa kreditkortet för resor

2. Lämna in läkarintyg

Din arbetsgivare kan också kräva ett läkarintyg som bekräftar att du är sjuk. Detta är viktigt för att motivera din sjukfrånvaro under semestern. För att du ska kunna få eventuell ersättning är det viktigt att du följer arbetsgivarens riktlinjer när du lämnar in läkarintyget.

Kom ihåg! Praxis vid sjukdom under semestern varierar beroende på lagstiftning, kollektivavtal, företagspolicy och annat. Se över vad som gäller i ditt fall.

Läs också: Vad är en bra löneökning?

Finns det någon karensdag vid sjukdom under semestern?

Första sjukdagen är en karensdag, därefter har du rätt till sjuklön från din arbetsgivare. Om du är sjuk i mer än 14 dagar ska du istället vända dig till Försäkringskassan för ersättning.

Vad krävs för att få avbryta semestern?

För att semestern ska kunna avbrytas ska du räknas som oförmögen att arbeta och dessutom måste det handla om hela sjukdagar. Det är viktigt att du sjukanmäler dig till din arbetsgivare direkt när du blir sjuk. Om du väntar längre än till första arbetsdagen efter semestern har arbetsgivaren ingen skyldighet att avbryta semestern i efterhand.

Läs också: Vad kostar en anställd?

VAB under semestern

Om ditt barn insjuknar under ledigheten kan du ta ut Vård Av Barn (VAB) istället. Du behöver dock först informera din arbetsgivare och ändra din semester till VAB. Det är endast möjligt att ta ut VAB om du befinner dig antingen i Sverige eller i ett annat land inom EU. För att ansöka om VAB-dagar under semestern behöver du lämna in nödvändig dokumentation, såsom läkarintyg.

Vad händer vid sjukdom under utlandssemester?

Om du blir sjuk på semester utanför EU/ESS kan du bara få sjukpenning från den dag du kommer tillbaka till Sverige. Om du redan har sjukpenning och vill resa utanför EU/ESS på semester, behöver du tillstånd från Försäkringskassan för att behålla din sjukpenning under resan.

Andra viktiga saker att tänka på

Om du blir sjuk under semestern är det ditt ansvar att uppdatera din arbetsgivare om ditt sjukdomstillstånd och om när du kan komma tillbaka till arbetet. Kom också ihåg att kolla upp dina rättigheter enligt arbetslagen samt eventuella försäkringar för att se till att du får det stöd du behöver.

Vanliga frågor och svar – Sjuk under semestern

Vad ska jag göra om jag blir sjuk under semestern?

Om du insjuknar under semestern i Sverige eller ett annat EU/EES-land, är det upp till din arbetsgivare att bedöma om du har rätt till ersättning för sjukfrånvaro. Det är viktigt att du förser din arbetsgivare med sjukintyg från läkare så fort som möjligt.

Vad händer med mina semesterdagar om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk under semestern kan du sjukanmäla dig och avbryta ledigheten. Då räknas det istället som sjukdagar, vilket gör att du kan ta ut semestern vid ett senare tillfälle istället.

När måste jag senaste anmäla sjukdom under semestern?

För att få sjukersättning för semesterdagar måste du senast sjukanmäla dig första arbetsdagen efter semesterperioden, men det är alltid bäst om du hör av dig direkt när du blivit sjuk.

Kan jag få ersättning för karensdagen under semestern?

Det går inte längre att få ersättning för karensdagar från Försäkringskassan. Första dagen är alltid karensdag när du sjukanmäler dig under semestern.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare